Perjantai 29.03.2024
Nimipäivät: Jouni, Joni, Joonas, Joona, Jonne

Tuuli:
 

ARMO: ”Se on se kaikkein keskeisin asia”

Vuoden alusta asti eläkkeellä ollut Hattulan kirkkoherra, tai ”Satu-pappi” eli Satu Holm nauttii vapaudestaan tehdä mitä haluaa.

– Saa itse miettiä aikataulunsa ja tehdä sitä mikä tuntuu hyvältä. Minulla on paljon lukemattomia kirjoja ja niitä lueskelen, Holm sanoo

Satu Holmin eläkepäivien seurana on Paija-koira.

Satu Holmin eläkepäivien seurana on Paija-koira.

Herniäisissä asuvan Holmin seurana on Paija eli tryffelikoirana tunnettu italian vesikoira, lagotto.

– Hattulassa oloni ajan minulla on melkein koko ajan ollut koira. Tämä on ensimmäinen tätä rotua, ja tästä ei lähde karvaa, kertoo Holm tyytyväisenä.

Lempinimi Satu-pappi kertoo eläköityneen kirkon palvelijan ja seurakuntalaisten välillä vallinneesta välittömästä suhteesta. Perusta tälle luotiin jo, kun Hattulaan seurakuntalehtoriksi vuonna 1983 tullut Holm teki paljon töitä lasten kanssa.

– Vierailin monissa perheissä ennen pappisvirkaani ja konttasin lasten kanssa lattialla, hän muistelee.

Papiksi Holm vihittiin marraskuussa 1988 ja kirkkoherran virkaan hänet asetettiin syyskuun 2000 alussa.

– Hattulalaiset suhtautuvat luontevasti seurakunnan työntekijöihin. Meillä on ollut kansanomaisia pappeja jo kauan, eikä pönäköitä, pelottavia rovasteja, jatkaa Holm.

Seurakunnan ja kirkon asema on Holmin mielestä muuttunut Hattulassakin vuosikymmenten varrella. Satu-pappi ei tätä sure.

– Vielä 1980- ja 1990-luvulla seurakunta oli säilyttänyt vanhan asemansa, nyt merkitys on jotenkin muuttunut. En tiedä, onko se pelkästään huono asia, olemme tulleet jonkinlaiselta jalustalta alaspäin. Se voi olla mahdollisuus olla ihan aidosti lähempänä ihmistä.

Eläkkeeltäkin Holm voi iloiten katsella, miten muun muassa diakonia- ja nuorisotyö yhä toteuttavat seurakunnassa jo pitkään vallinnutta henkeä olla paljon ihmisten parissa.

– Siihen olen rohkaissutkin ja paperityön lisääntymisestä huolimatta olemme siinä mielestäni onnistuneet.

Kaikesta kansanomaisuudesta huolimatta taustalla on uskonto ja sen asettamat rajat. Kysymys omasta tärkeimmästä toimintaperiaatteesta vaikuttaa olevan Satu Holmille helppo vastattava.

– Armo, se on se kaikkein keskeisin asia. Se, että Jumala on armollinen meitä kohtaan mutta myös se, että meidän pitäisi olla armollisia toisillemme ja itsellemme.

Satu-pappikin on taas kerran ollut ”armollinen”, kun on vastaillut vahvasti sähköiseen julkaisemiseen pohjautuvan paikallismedian kysymyksiin.

– Vähän protestoin näitä sähköisiä välineitä vastaan ja saatan välillä unohtaa kännykkänikin johonkin, hän naurahtaa.

Hän huomauttaa eläneensä sitäkin aikaa, kun puhelimet olivat vielä kiinni seinässä. No, niin on kyllä haastattelijakin.

– Silloinkin tultiin toimeen. Minusta se vie elämästä pikkuisen pois jotain tärkeätä, jos pitäisi aina saada ihminen heti kiinni ja jotain tehtyä, hän muistuttaa.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.