Torstai 28.03.2024
Nimipäivät: Armas

Tuuli:
 

Hengellisten kysymysten pohdintaa ja toisiin tutustumista

img_0112

Mitä usko on? Mihin nykyihminen tarvitsee Jeesusta? Mikä on enkeleiden rooli maailmassa? Tässä on muutamia esimerkkejä kysymyksistä, joita Hattulan seurakunnan aikuisille tarkoitetussa uskonkysymysten pohdintaryhmässä voitaisiin käsitellä.

Osallistujalähtöisyys

Ryhmä toimii osallistujalähtöisesti eli ensimmäisellä kerralla kootaan osallistujien erilaisia hengellisyyteen liittyviä kysymyksiä. Kokoontumisten ohjelma muotoutuu näiden kysymysten pohjalta. Tältä pohjalta jokainen ryhmä muotoutuu erilaiseksi. Kaikki tavalla tai toisella uskonnollisuuteen tai hengellisyyteen liittyvät kysymykset ovat sallittuja eikä tyhmiä kysymyksiä ole.

Suvaitsevaisuutta ja kunnioittamista

Suvaitsevaisuus ja osallistujien näkemysten kunnioittaminen ovat tärkeitä arvoja ryhmässä. Manipulointia tai painostamista ei sallita. Ryhmässä saa kyseenalaistaa asioita eikä valmiita vastauksia pyritä antamaan. Osallistujat voivat olla jo mukana seurakunnan toiminnassa tai vaikkapa kirkkoon kuulumattomia henkilöitä. Joku halua syventää uskoaan, toinen saattaa pohtia, uskooko ylipäätään mihinkään. Tulijalla ei siis tarvitse olla mitään uskonnollista vakaumusta. Ryhmään voi tulla vain kyselemään ja tutkailemaan asioita.

Kokemusten jakaminen

Jokaisella on oma elämäntarinansa ja jotakin jaettavaa. Jokaisen oma kokemus on kokijalleen aito ja todellinen. Kukaan ei voi sanoa, että sinun kokemuksesi on väärä. Jokainen päättää itse, miten paljon haluaa elämästään ja näkemyksistään muille kertoa. Joku saattaa haluta vain kuunnella. Jakamisen ideana on, että kaikki voivat oppia toisiltaan. Keskustelut ovat avoimia ja luottamuksellisia. Tavoitteena on, että jokainen ryhmäläinen voisi kokea tulleensa kuulluksi.

Uudet ryhmät tammikuussa

Ryhmän elinkaari on 3-9 kuukautta ja sen ohjaajana on pappi. Osallistujat voivat olla eri-ikäisiä miehiä ja naisia. Tammikuussa alkavat ryhmät kokoontuvat kevään aikana 10-12 kertaa. Lisäksi ne osallistuvat yhdessä kolmeen messuun.

jukkaJukan kokemus

Hattulassa 16 vuotta asunut Jukka Kolehmainen (48) kertoo tulleensa ”etsijäksi” ryhmään, koska hän halusi saada vastauksia häntä askarruttaneisiin hengellisiin kysymyksiin. ”Mitä kuoleman jälkeen tapahtuu, on aina mietityttänyt”, hän kertoo. Lisäksi hän halusi tutkia Raamattua. Hän sai tietää ryhmästä, kun pappi kertoi siitä hänelle isänsä hautajaisjärjestelyjen yhteydessä.

Jukka on kokenut itsensä tervetulleeksi ryhmään. ”Ryhmässä on mukava henki ja ihmiset ovat avoimia. Kokoontumisissa voisi vain illasta toiseen istua ja olla”, lisää Jukka hyväntuulisena.

Hän kertoo, ettei perhejuhlien lisäksi ole aiemmin ollut seurakunnan kanssa missään tekemisissä. Silti ryhmässä on ollut helppo olla. Ryhmän hyvistä puolista Jukka mainitsee avoimet keskustelut, ilmapiirin, hyvän porukan, puhumisen helppouden ja uusiin ihmisiin tutustumisen. Aiemmin hän ei tuntenut heistä ketään. Ihmisten erilaiset näkemykset ja ikäerot eivät ole häntä haitanneet.

”Kokemus oli positiivinen yllätys”, sanoo Jukka ja lisää: ”Tämän kokemuksen pohjalta olisi kaduttanut, jos en olisi tullut ryhmään”. Hän iloitsee, että sen toiminta jatkuu tammikuussa ja haluaa itse jatkaa. Niille, jotka miettivät ryhmään tulemista, Jukka sanoo: ”Kannattaa tulla. Mitään käännyttämistä ei tarvitse pelätä, vaan jokainen saa ajatella omalla tavallaan.”

Uudet ryhmät alkavat ke 18.1. ja to 19.1. klo 18. Tervetuloa! Tied. ja ilm. pastori Virpi Vikman, p. 044 747 4050.

Teksti: Virpi Vikman

Kuvat: Alpi Suominen ja Virpi Vikman

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.