Lauantai 16.02.2019
Nimipäivät: Kai
Hämeenlinna
Selkeää
0°C
Tuuli: 4 m/s P
 

Kirjastoauton uusittu maanantaireitti sai yllittyläiset lähtemään lainoille

Juho Pyrhönen, 6, palauttaa kirjastoautolle teoksen Viiru Kateissa. Äiti Maarit Pyrhönen kertoo, että uuden pysäkin halutaan säilyvän Yllityssä.

Hattulan kirjastoauto Lilius lipuu ulos tallistaan ja kirjastoautonkuljettaja Kari Koivisto käy ennen reitille lähtöä ajamassa tilalle oman autonsa sekä sulkemassa tallin ovet. Edessä on nyt kolmatta kertaa parittomilla viikoilla ajettava uusi maanantaireitti.

– Reitillä on kolme pysäkkiä joilla kirjastoauto on pysähtynyt ennenkin, muut pysäkit ovat uusia. Reitti tehtiin vähän hatusta vetäen ja hyvältä on vaikuttanut, Koivisto sanoo.

Koivisto aloitti kirjastoautonkuljettajan uransa Tampereelta. Hattulaan hän tuli töihin vuonna 1997 ja on viihtynyt tehtävässään lukuun ottamatta parin vuoden työjaksoa koulukuljetusten ajajana. Hattulan kirjastoauto ristittiin vuonna 2016 nimikilpailun tuloksena Liliukseksi Hattulan kirjaston perustajan Anton Liliuksen mukaan.

Nimen antamisen kanssa ei pidetty kiirettä, sillä auto on vuosimallia 2001.

Kirkkotien pysäkillä Lilius ja Kari Koivisto saavat tällä kertaa turhaan odottaa kävijöitä.

Ensimmäiseksi auto suuntaa Verstaantielle. Koivisto arvioi, että ainakin yksi vakiolainaaja luultavasti odottaa auton vierailua. Näin käykin ja muita lainaajia ei tällä pysäkillä näy.

18-tonninen auto kiertää seuraavaksi Kirkkotielle – Pälkäneentien kautta, koska Mierolansilta on painorajoitettu.

– Joskus keväisin on täytynyt jättää pysäkkejä käymättä kelirikon takia, vaikka painorajoitukset eivät aina kirjastoautoja koske.

Kirkkotiellä on edellistäkin pysäkkiä rauhallisempaa. Lunta tupruttaa, mutta yksikään asiakas ei nouse Liliukseen. Ensimmäistä kertaa uutta reittiä ajettaessa lainaajia oli yhteensä 25, toisella kerralla 5.

Eräällä kirjastoauton pysäkeistä käynyt Päivi Koskinen tunnustautui himolukijaksi. Hän lukee satoja kirjoja vuodessa.

Yksi hukkapysähdys ei himmennä kirjastoauton tarpeellisuutta lähipalvelumuotona. Hattulassa on eri puolilla kuntaa peräti 66 pysäkkiä ja pysäkkejä sekä pysähtymisaikoja muokataan asiakkaiden toiveiden mukaisesti. Vuonna 2017 kirjastoautosta tehtiin yhteensä 30.529 lainaa.

– Töissä ei ole koskaan ollut järjestyshäiriöitä. Suurin osa asiakkaista on naisia ja lapsia, kiittelee Koivisto.

Näin on asiakasjakauma tälläkin kierroksella. Loppupuolen pysäkeillä kävijöitä on ensimmäisiä pysäkkejä enemmän ja ensimmäiset lainaajat ovat valmiina jo auton ajaessa paikalle. Autoihin voi myös tilata noudettavaksi haluamaansa aineistoa internetin kautta ja monia kävijöitä odottaakin autolla nimetty kovakantinen.

– Joskus kirjastoautolla oli oma kirjavarastonsakin mutta nykyään kokoelma on kelluva auton ja kirjaston välillä. Tämä on kustannustehokkaampaa näin, sanoo Hattulan kirjasto- ja kulttuurijohtaja Minna Linna-Vuori.

Noudettavaksi voi kirjojen lisäksi tilata muutakin aineistoa, esimerkiksi dvd:tä ja äänikirjoja tai vaikka liikuntavälineitä, kuten kahvakuulan tai lumikengät.

Katinalassa Puusepäntien pysäkillä autossa vieraillut Anna-Liisa Alasentie kertoo käyneensä kirjastoautolla aktiivisemmin nyt vuoden, pari. Lukijana hän sanoo olevansa kaikkiruokainen.

– Tykkään lukea kirjoja ja lehtiä ja on kiva, kun on mahdollisuus lainata näinkin läheltä, tiivistää kirjastoauton tarpeellisuuden Anna-Liisa Alasentie.

Lukijana hän sanoo olevansa kaikkiruokainen, vaikka kärkipäässä lainatoiveissa nyt onkin kertomakirjallisuutta.

Lapsiperheiden suosiossa olevalla Yllityn pientaloalueella Liliukseen muodostuu jopa pienoinen kävijäruuhka. Ensimmäisenä Kari Koiviston tiskille astelee Juho Pyrhönen, 6 vuotta. Hän palauttaa Zootropolis-dvd:n ja Viiru Kateissa -kirjan.

– Tulemme tänne aina, kun auto pysähtyy tässä. Yritämme kannattaa palvelua jotta se säilyisi. Meillä luetaan tällä hetkellä lähinnä lastenkirjoja ja itse otan hömppäromaaneja. Katsotaan mitä tällä kerralla löytyy, viimeksikin löysimme dvd:n jota aiemmin emme olleet nähneet, äiti Maarit Pyrhönen kertoo.

Otso (edessä vas.), Elsi ja Aapo Nokisalmi sekä isovanhemmat Sauli ja Seija Hämäläinen ovat kirjojen ystäviä.

Jyväskyläläiset Sauli ja Seija Hämäläinen asioivat ensimmäistä kertaa hattulalaisessa kirjastoautossa. He ovat saattamassa lainoille lapsenlapsiaan Aapo, Elsi ja Otso Nokisalmea.

– Lapset kuuntelevat joka päivä lukemista, ainakin silloin kun mummu ja pappa ovat paikalla, he kertovat.

Hattulan kirjastoauto ajaa joka arkipäivä ja palvelee myös kunnan kouluja ja päiväkoteja. Osan maanantain reitin pysäkeistä Vuohiniemen suunnalla ajaa Hämeenlinnan kirjastoauto Bella ja Lilius puolestaan hoitaa palveluvaihtona jokusen Hämeenlinnan pysäkin.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.