Torstai 28.03.2024
Nimipäivät: Armas

Tuuli:
 

KOULUMAAILMA: Pekolan koulussa 23 vuotta työskennellyt rehtori Ilpo Salmivaara jää eläkkeelle

Pekolan koulusta torstaina eläkkeelle jäävä rehtori Ilpo Salmivaara sanoo, että päällimmäisenä tunteena on kiitollisuus.

– On tämä ollut hyvä rupeama elämässä, hän kuvailee.

Opettajan työt vuonna 1983 aloittanut Salmivaara työskenteli opettajana aluksi Helsingissä ja Espoossa ennen kuin aloitti vuonna 1990 Hattulassa Nihattulan koululla.

– Vuonna 1988 menimme naimisiin ja mietimme mihin asetuttaisiin asumaan. Kaveri kertoi, että Hattulassa on tontteja vapaana ja aloimme rakentaa Poransaareen, kertoo Hämeenlinnasta kotoisin oleva Salmivaara.

Monipuolinen liikunta ja rakentaminen ovat olleet Ilpo Salmivaaralle hyvää työn vastapainoa.

Monipuolinen liikunta ja rakentaminen ovat olleet Ilpo Salmivaaralle hyvää työn vastapainoa.

Pekolan koululle hän siirtyi vuonna 1993 opettajaksi ja on ollut koulun rehtori vuodesta 1995.
Koulun oppilasmäärä on ollut pienimmillään vajaat 90, suurimmillaan noin 170 ja nykyisin koulussa on 144 oppilasta.

– Koulumme miellän isoksi kyläkouluksi jossa oppilaiden turvallisuuden tunne on tärkein asia, siihen kuuluu myös yhteisöllisyys. Yhteisöllisyyden tunne on tärkeää minulle myös vanhempana, ei vain opettajana. Koulun opettajakunta on tunnollista ja tervejärkistä. Se on laadukkaan koulutyön tae. Kodin ja koulun yhteistyö on ollut hyvin myönteistä ja tärkeä työmme tuki.

– Pekolassa on sekä kaupunki- että maaseutuvivahdetta. Tämä on vähän kuin lähiö, mutta ei nukkumalähiö, kiitos muun muassa aktiivisten yhdistysten.

Uuden opetussuunnitelman voimaantulon on paikoin kuvailtu mullistaneen kouluelämän. Nykyinen OPS on Salmivaaran aikana kolmas.

– Jos aiempia tarkastelee, niin nykyisessä on otettu askelia myös takaisin päin. Digiloikasta ei kuitenkaan ole paluuta oppikirja, kynä ja kumi -systeemiin. Eikä paluuta puhtaasti opettajajohtoiseen systeemiin tarvikaan olla.

– Uudesta OPSista saattaa saada kuvan, että koulussa pitää olla aina kivaa. Se, että jaksaa tehdä päivittäin jotakuinkin parhaansa, on kuitenkin edelleen avain menestykseen, Salmivaara sanoo.

Juuri haastattelua ennen oppilaiden kanssa Heureka-retkeltä palannut Salmivaara kertoo, että taakse jäänyt työura näyttäytyy enimmäkseen hyvän arjen pyörittämisenä.

– Olen tyytyväinen, että pienen kyläkoulun henki on säilynyt ja pysyy hyvänä; täällä oppilaat tuntevat opettajansa ja opettajat oppilaansa.

Eläköitymisen kynnyksellä Salmivaara sanoo tuntevansa, että vastahan sitä oli nuori opettaja.

– Tämä työ on ollut kutsumusammatti. Ammatinvalintaan vaikutti varmasti se, että isäukkokin oli opettaja.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.