Torstai 28.03.2024
Nimipäivät: Armas

Tuuli:
 

Lapsuudenkaverien yhteistyö sujuu yhä: Jorma Tuomola ja Rainer Lundberg pitävät näyttelyn Juteinitalolla

Jorma Tuomola (vas.) ja Rainer Lundberg sanovat, että taiteen tekeminen on molemmille tullut äidinmaidossa.

Hattulan entisiksi nuoriksi itseään tituleeraavat Rainer Lundberg ja Jorma Tuomola tuovat Hattulan kirjastoon helmikuussa näyttelynsä “Yksinäinen Saarnipuu”. Jo nuorina tutustuneiden ja sittemmin työelämässäkin ajoittain samoja polkuja kulkeneiden kaverusten yhteydenpito jäi välillä, mutta he saivat yhteyden toisiinsa Facebookin kautta.

Molemmat huomasivat arvostavansa toistensa töitä ja siitä syntyi ajatus yhteisestä näyttelystä.

– Taiteen tekeminen on tullut molemmille varmaan jo äidinmaidossa. Teemme taidetta, emme puhdetöinä puuhastele tai harrastele. Olemme myös oppineet pelaamaan niin kuin orkesterissa toistemme kanssa yhteen, linjaa Rainer Lundberg.

Alakoulunsa Rainer kävi yhä toiminnassa olevalla Nihattulan koululla, Jorma puolestaan kunnan toisella syrjällä Pekolassa.

– Nuorina jo tutustuimme, olimme Kirkkopuiston hippejä eli ensimmäisiä pitkätukkia. Se oli kauhea kohtalo, turpiin tuli vähän väliä, miehet nostalgisoivat.

Lundberg on tehnyt puutöitä koko ikänsä, mutta asettaa töitään nyt ensimmäistä kertaa esille näyttelyssä.

– Puusta tekeminen on ollut aina lähellä sydäntäni. Puu kiehtoo, puut ovat olleet olemassa ennen ihmistä ja kasvit ja puut ovat mahdollistaneet muun elämän.

Lundberg jopa teki 1970-luvulla puusta tahtipuikkoja kuuluisille kapellimestareille.

– Haluan antaa puille toisen elämän! Puut, mua ennen syntyneet, myös jälkeheni jää, innostuu Lundberg lausumaan.

Akvarelleja maalaava Tuomola kehuu, että Lundbergin työt vaativat pitkäjännitteisyyttä.

– Mun taas pitää saada nopeasti valmista, töihini kuluu kymmenestä minuutista kahteen tuntiin, hän luonnehtii.

Jorma Tuomola kertoo piirrelleensä lapsesta asti ja arvokasta oppia antoivat hänen äitinsä sisarukset. Koulussa kuvaamataidosta kymppejä saanut Tuomola alkoi harrastaa maalaamista ja innostui sittemmin akvarelleista.

– Ruuhkavuosiksi harrastus jäi muhimaan mutta nousi eläkepäivillä uudestaan esiin. Luomiskauttani ovat tammikuu, helmikuu, maaliskuu ja huhtikuu.

Maisemamaalaukseen suuntautunut Tuomola saa aiheensa matkoilta, joita hän kesäisin ja syksyisin tekee vaimonsa kanssa ahkeraan. Lundberg taas sanoo, että hänen onnistuneimpien puutaideteostensa taustalla on aina tarina.

– Ensin on tarina, työ on nykyhetki ja se mitä työstä jää, on tulevaisuutta.

Lundbergilla ideaa ei seuraakaan välitön ryhtyminen valmistukseen, vaan tarkka suunnittelu. Mielessä oleva teos tarvitsee toteutuakseen onnistuneen materiaalivalinnan ja tarkat piirustukset millimetripaperin, harpin ja viivottimen avustuksella.

– Sitten työ vielä täytyy rakentaa kuin lego-palikoista. Jos kaikki vaiheet tekisi yhtä mittaa, yksi työ syntyisi viikossa, hän arvioi.

Näyttelynsä pitopaikan Tuomola ja Lundberg valitsivat tarkoituksella Hattulasta. He myös ovat paikalla näyttelyssä maanantaisin kello 17–19 kertomassa lisätietoa kaipaaville teoksistaan.

– Kun olen puhunut aiemmissa näyttelyissä ihmisten kanssa, olen huomannut kuinka erilaisia asioita ihmiset teoksissa näkevät, jo 12. näyttelyynsä valmistautuva Tuomola sanoo.

Taidenäyttely Yksinäinen Saarnipuu Hattulan kirjaston näyttelytilassa Juteinitalolla 2.2.–28.2.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.