Lauantai 20.04.2024
Nimipäivät: Lauha, Nella

Tuuli:
 

NUORISOVAIHTO: Hattulassa tänä kesänä vieraita Etelä-Saksasta

Hattulalaiset Fia Kaila (vas.) ja Sasha Vorobjev ovat saaneet opastaa eteläsaksalaisia Kevin Schollia ja Laurin Gronbachia Suomen kulttuuriin. Oikealla nuorisotyön diakoni Lisa Hallerman Stockachin seurakunnasta.

Nuorisovaihdolla hattulalaisten ja saksalaisten välillä on peräti 30-vuotiset perinteet. Dortmund-Wickeden seurakunnan ja Hattulan kunnan vapaa-aikatoimen välillä vaihtoa ehti olla 28 vuotta, kunnes Saksan pään yhdysmies jäi eläkkeelle.

Vaihto ei kuitenkaan loppunut, sillä vaihtoyhteistyössä ensin pitkään osallistujana ja loppuvuodet ohjaajana ollut diakoni Lisa Hallerman muutti Etelä-Saksan Stockachiin ja hattulalaisia nuoria vieraili jo viime kesänä tässä Saksan, Sveitsin ja Itävallan rajalla sijaitsevan Bodenjärven rantakaupungissa.

Tänä kesänä, heinäkuun 28. päivänä, Hattulaan puolestaan saapui ensimmäistä kertaa nuorisovaihdon ryhmä Stockachista. Maanantaina Nurtsilla isäntäperheiden nuoret ja saksalaisvieraat pelailivat pelejä, hengailivat ja valmistautuivat illan jäähyväisjuhlaan. Huomenna vaihtareiden tie nimittäin käy takaisin omaan kotimaahan.

– Sauna oli hieno kokemus. Meillä Saksassakin on saunoja, mutta emme käy saunassa niin usein kuin täällä. Saunoessa olemme jutelleet ja pitäneet hauskaa, kertoo Kevin Scholl yhdeksi vierailusta päällimmäiseksi jäävistä kokemuksista.

Laurin Gronbach puolestaan oli vaikuttunut Helsingin-vierailusta.

– Teimme bussikierroksen ja veneajelun pikkusaarille. Helsinki on kiva ja ystävällinen kaupunki.

Diakoni Lisa Hallerman sanoo, että lukioikäisistä tai juuri lukionsa päättäneistä nuorista koostuvan ryhmän kokoonsaaminen oli helppoa myös Etelä-Saksassa. Syyt Suomi-kiinnostukseen ovat samat kuin Dortmundin seudun nuorilla aikanaan.

– Suomessa vierailu on erilaista ja samoin isäntäperheissä asuminen, hän listaa.

Kevin Scholl vahvistaa tämän käsityksen.

– Esimerkiksi Espanjaan voin mennä perheen kanssa, mutta Skandinaviaan luultavasti en. Tämä on hieno mahdollisuus vierailla uudessa maassa.

Diakoni Lisa Hallerman ja saksalaiset sekä hattulalaiset nuoret olivat tyytyväisiä kokemuksiinsa vajaan kahden viikon vierailun lopulla.

Nuorten mukaan keskinäiset jutunaiheet esimerkiksi illanvietoissa ovat samoja, mitä normaalistikin kavereiden kanssa käytäisiin läpi.

– Puhumme ihan normaaleista asioista, kuten harrastuksista, toteaa Kevin.

Juuri yhteiset tapahtumat nousevat kärkeen, kun hattulalaisten isäntäperheiden nuoret listaavat omia vaihdon kohokohtiaan.

– Kaikista kivoimpia ovat hetket, joissa tehdään yhdessä asioita, sanoo Fia Kaila.

Esimerkiksi leirinuotiolla ryhmähenki on hänen mielestään ollut kohdallaan.

– Osasin odottaa vierailulta paljon, mutta siltikin tämä on antanut odotuksia enemmän. On ollut tapahtumarikasta ja olen saanut uusia kavereita. Suosittelen kaikille joita vähänkin kiinnostaa tällainen, Fia sanoo.

Sasha Vorobjevin perheessä on ollut myös koulun kautta tulleita vaihto-oppilaita.

– Vaikeata verrata keskenään, mutta tässä on tietysti  keskitytty enemmän kulttuuriin ja nuorisoon kuin kouluun.

– Isäntäperheessä eläminen on arvokasta, siinä saa oikean kokemuksen suomalaisesta elämästä, arvioi puolestaan Laurin Gronbach.

Juha Reinikainen

Lue myös: Saksalaispastorin aloitteesta syntyi pitkä nuorisovaihdon perinne.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.