Tiistai 16.04.2024
Nimipäivät: Jalo, Patrik

Tuuli:
 

Nuorten pariin muutenkin kuin virallisesti

Heidi Kihlamo (edessä), Maija Huotari, Jussi Korhonen ja Joonas Oja toivottavat nuoret tervetulleiksi nuorisotila Nurtsille tilan vapaina aukioloaikoina.

Nuorisotyön ja etsivän nuorisotyön tekijät Hattulassa haluavat tulla nuorten kanssa tutuiksi muutenkin kuin ongelmien noustessa pintaan.

Etsivien nuorisotyöntekijöiden missio on saada aktivoitua liikkeelle nekin nuoret jotka eivät ole työssä tai koulussa, mutta työrutiineihin kuuluu myös arkisissa elämänkäänteissä avustaminen.

– Nuoren ei täydy olla kriisiytynyt saadakseen apua, sanoo etsivä nuorisotyöntekijä Heidi Kihlamo.

Tuoreena esimerkkinä hyvästä yhteistyöstä hän kertoo auttaneensa toiselle paikkakunnalle lukioon lähdössä ollutta nuorta muuttoon ja uudella paikkakunnalla asumiseen liittyvissä rutiineissa. Neuvojen kysyjä oli muuttoa tehneen nuoren äiti, eli myös vanhemmat voivat ottaa nuorisotyöntekijöihin yhteyttä.

– Tavoite on, että tulisimme tutuiksi nuorille, kun henkilöt ovat vaihtuneet, ja nuoret tietäisivät missä nyt mennään, sanoo toinen Hattulan etsivistä nuorisotyöntekijöistä, Joonas Oja.

Jyväskylästä työn perässä Hämeenlinnan seudulle muuttanut Oja tuli Hattulaan aluksi tekemään neljän kuukauden määräaikaisuutta, jolle on saanut nyt vuoden jatkoajan. Kihlamo puolestaan aloitti Hattulassa helmikuun lopulla.

– Kesästä asti olemme järjestäneet etsivien nuorisotyöntekijöiden kahveja, eli meitä voi tulla moikkaamaan aina tiistaisin Nurtsille kello 14–16, kertoo Kihlamo.

Joonas vetää tiistaisin kirjastolla miniatyyrien maalailuiltamia jonne sinnekin voi tulla ilman ennakkoilmoittautumista.

– Haluamme lisätä kohtaamisia nuorten kanssa muutenkin kuin virallisten tapaamisten kautta, Oja sanoo.

Etsivien nuorisotyöntekijöiden työpisteen löytää kirjaston toisesta kerroksesta.

Nuorisotyön uusin kasvo on syyskuun alusta asti Hattulassa työskennellyt Jussi Korhonen. Salibandymiehenä tunnettu Korhonen on työskennellyt kahdeksan vuotta Luopioisissa liikunta- ja vapaa-aikasihteerinä ja kuusi vuotta salibandyseura Steelersissä.

– Esimieheni kanssa on jo puhuttu, että yritän tuoda työhöni urheiluosaamista, kun ikäni olen pelannut, ohjannut ja valmentanut, kertoo Korhonen.

Neljästä nuorisotyöntekijästä Hattulassa selvästi pisimpään, yli kymmenen vuotta, on työskennellyt Maija Huotari.

Hattulassa on parhaillaan menossa nuorisovaltuuston vaalit, ja Huotari kannustaakin äänioikeutettuja, eli 13–19-vuotiaita hattulalaisia uurnille.

– Äänestäminen tapahtuu netissä ja yläkoululaisille sekä lukiolaisille on jaettu koodit äänestämistä varten. Äänestämään pääsee myös Nurtsin koneilla.

Nuoret, jotka eivät ole koulussa tai lukiossa Parolassa, saavat  äänestyskoodin nuorisotilalta tai suoraan nuorisotyöntekijä Jussi Korhoselta.

Äänestysaikaa on vielä tämän viikon perjantaihin kello 24 saakka.

Korhosen ja Huotarin työhuoneet ovat Parolan yläkoululla ja sekä etsiviin nuorisotyöntekijöihin että perusnuorisotyötä tekeviin saa yhteyden myös somessa. Hyvä tilaisuus tavata nuorisotyöntekijöitä ovat myös 13–18-vuotiaille suunnatut Nurtsin avoimet toimintaillat maanantaisin ja keskiviikkoisin kello 16–21 ja perjantaisin kello 18–23.

– Yönurtsin järjestämme seuraavaksi perjantaina lokakuun 13. päivänä, kertoo Huotari.

Remppaamisesta kiinnostuneille Hattulan nuorisotyö järjestää avointa mopopajaa Varikolla torstaisin kello 17–21.

Nuorten työpaja Veijari on saanut uudet tilat Viertotieltä ja toimii nykyisin Taidolla työhön -hankkeen alla. Kunnan nuorisotyöntekijät tekevät edelleen yhteistyötä nuorten työpajan kanssa.

Etsivä nuorisotyö taas jalkautuu kuukausittain myös Parolannummen vanhaan sotilaskotiin.

– Päivystämme siellä joka kuukauden viimeisenä torstaina kello 18–19 ja juttelemaan voi tulla, jos esimerkiksi miettii, mitä armeijan jälkeen haluaisi tehdä, Heidi Kihlamo sanoo.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.