Tiistai 16.04.2024
Nimipäivät: Jalo, Patrik

Tuuli:
 

PARTIO: 70-vuotias Parolan Eräveikot juhlii kesäleirinsä yhteydessä

Turkka Salo ja hänen tyttärensä Marikki Salo, 8, kuuluvat 70-vuotiaan Parolan Eräveikkojen partioperinteen jatkajiin Hattulassa.

Partiolippukunta Parolan Eräveikot juhlii tänä vuonna 70-vuotista toimintaa.

– Lippukunnan kesäleiri 12.–16. heinäkuuta pidetään juhlateemalla. Tervetuloa entisetkin partiolaiset leirille, kannustaa lippukunnanjohtaja Turkka Salo.

Parolan Eräveikot oli alun perin poikalippukunta, johon tyttötoiminta tuli mukaan tiettävästi 1970-luvulla. Eräveikkojen partiokolo on muuttanut useasti ja nykyinen lippukunnan hallitus on kokonaisuudessaan tuoreempia eräveikkoja. Menneiden vuosikymmenten toiminnasta ei siksi ole saatavilla tarkempaa tietoa.

Juhlaleiriä Salon lisäksi suunnittelemassa olleet sihteeri Marjaana Tegelberg ja lippukunnan hallituksen jäsen Tarja Vaimare-Manni ovat kaikki olleet partiotoiminnassa mukana lapsuudestaan asti, mutta muualla kuin Hattulassa.

Partiotoiminnan olemus muuttuu heidän mukaansa jatkuvasti ajan myötä. Tietyt partiolaistaidot, kuten perusensiaputaidot sekä erä- ja ruoanlaittotaidot toki kuuluvat aina ohjelmaan.

– Partiossa voi tehdä mitä vain, kunhan se tehdään partiomaisesti, Vaimare-Manni kuvailee.

Hän sanoo, että partion perusarvot kuten vastuun ottaminen pienestä saakka ovat niitä, joita hän haluaa siirtää myös omille lapsilleen.

– Omat nyt teini-ikäiset pojatkaan eivät ole panneet kauheasti vastaan.

– Parasta partiossa ovat kaikki kokemukset yhteensä. Olen ollut lapsuudesta asti mukana ja vastuu on vähitellen kasvanut. Itsekin olen haunnut nähdä, mitä johtajuus partiossa on, sanoo Marjaana Tegelberg.

Parolan Eräveikkoja leirillä. Tämänvuotinen kesäleiri on myös 70-vuotisjuhlaleiri.

Lippukunnanjohtaja Turkka Salo palasi mukaan partiotoimintaan aikuisiällä. Myös hän haluaa siirtää partioliikkeen arvopohjaa eteenpäin ja kertoo, että partio tarjoaa aikuisellekin kehittymismahdollisuuksia.

Salo sanoo olevansa tyytyväinen myös siihen, että nuoret pyörivät rinkat selässä maailmalla eivätkä kaupungilla ilman järkevää tekemistä.

– Lukion aloittava esikoispoikani on ollut mukana kymmenvuotiaasta asti ja partion perusarvot, rehellisyys ja reippaus, ovat tarttuneet, hän kertoo.

Parolan Eräveikkoihin Salo tuli mukaan vuonna 2011, jolloin lippukunnalla oli takanaan hiljaisempi ajanjakso.

– Nyt meillä on hämäläisittäinkin katsottuna suuri lippukunta, noin sata jäsentä joista melkein kaikki ovat aktiivijäseniä.

Tästä kertoo myös se, että Hämeenlinnan Osuusmeijerin omistamassa Karikossa vietettävälle kesäleirille on ilmoittautunut mukaan 65 partiolaista. Omaa leirikeskusta tai lomapaikkaa lippukunnalla ei ole.

– Se on tietyssä mielessä hankaluus, mutta toisaalta etukin, että pääsee katsomaan vähän useampia mahdollisuuksia leiripaikaksi, kuvailee Salo.

Lippukunnanjohtajana nyt kolmatta vuotta toimiva Salo kertoo, että tänä vuonna satavuotiaaksi varttuva suomalainen partioliike elää kaiken kaikkiaan noususuhdannetta. Paikallisesti tilanne on hyvä, vaikka Eräveikkoja rasittaa se, että juuri parhaaseen johtajuusikään varttuneet nuoret usein muuttavat muualle opiskelemaan.

– Meidän kaltaisten aikuisten ikäluokka pääasiassa vetää toimintaa tällä hetkellä. Onneksi paluumuttajiakin on. Kolmas ryhmä vetäjinä ovat aikuiset, jotka kertovat aina halunneensa mukaan partioon, mutta jokin on estänyt niin etteivät he ole aiemmin päässeet. Mielellään otamme uusiakin aikuisia mukaan, Salo toteaa.

Urheilun vetäjän tehtävistä partio eroaa hänen mukaansa ainakin niin, että tarjolla on monenlaisia tehtäviä, eikä tulokas heti joudu esimerkiksi ryhmän vetäjäksi.

– Tämä on sosiaalista, samanhenkistä tekemistä aikuistenkin kesken.

Partio on myös kansainvälinen harrastus.

– Kolme hattulalaisnuorta on tänä kesänä lähdössä Tanskaan leirille Hauhon partiolaisten kanssa. Viime kesänä Roihu-suurleirillä taisi olla mukana väkeä noin 50 maasta, Salo kertoo.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.