Lauantai 16.02.2019
Nimipäivät: Kai
Hämeenlinna
Selkeää
0°C
Tuuli: 4 m/s P
 

PARTURI-KAMPAAMOT: Iida Tarkkala ja Roosa Myllymaa ovat Hiuskauksen ammattilaiset

Roosa Myllymaa (vas.) ja Iida Tarkkala palvelevat asiakkaita myös iltaisin ja viikonloppuisin.

Mieleenpainuva, simppeli ja itse asiasta kertova. Sellaisen halusi kampaamonsa nimestä Iida Tarkkala, jonka Hiuskaus on toiminut Parolassa nyt vähän yli vuoden ajan.

– Hiuskauksen nimi tulee Harry Potterin Huispaus-pelistä, sekä kuiskaus- ja hius-sanasta, Iida valottaa.

25-vuotias Iida on valmistunut kampaajaksi vuonna 2014 ja hän työskenteli ennen oman parturi-kampaamonsa avaamista kolme vuotta Riihimäellä. Isommassa työyhteisössä karttui arvokasta oppia, mutta Hiuskauksessa Iida pääsee toteuttamaan enemmän omia näkemyksiään.

– En pystynyt olemaan oma itseni ketjuliikkeessä, tämä on paljon henkilökohtaisempaa. Täällä saa tehdä enemmän oman näköistään ja meidän näköistä on se, että asiakas saa laitettua kampauksensa hyvin myös kotona, hän kertoo.

Palkkatyöstä yrittäjäksi siirtyminen Iidan mukaan jännitti mutta kokemukset ovat olleet palkitsevia.

– Vastaanotto täällä on ollut mielettömän hyvä ja asiakkaat ovat pitäneet minut alusta asti kiireisenä.

Hiuskaus toimii Parolan keskustassa entisissä pankin tiloissa ja vastaanotto on ollut niin hyvä, että Iida haki yritykseensä pitkään toista tekijää. Viime viikolla Hiuskauksessa aloittikin Roosa Myllymaa, jolla on aiemmin ollut Parolassa kaksikin kampaamoa.

– Satunnaisia ajankyselijöitä en ole viime syksystä asti pystynyt ottamaan yhtään, nyt siihenkin on mahdollisuus, iloitsee Iida.

Hiuskaus toi Parolaan myös nettiajanvarauksen. Arkisin liike palvelee kello 20 asti ja on avoinna myös viikonloppuisin.

– Laajennushaaveitakin jo on, tilat käyvät vähän pieneksi. Mahdollisesta laajennuksesta on jo neuvoteltu vuokranantajan kanssa, kertoo Iida.

Hiuskaus palvelee niin mies- kuin naisasiakkaitakin ja lisäksi Iidan repertuaariin kuuluu rakennekynsien teko.

Lahdesta kotoisin olevan Iidan tie kampaamoyrittäjäksi on mielenkiintoinen. Autoharrastus johti hänet ensin käymään autonasentajan koulutuksen.

– Mummoni sanoi, että olen liian naisellinen autopuolelle mutta ”mummon kiusaksi” koulutus piti tietysti käydä loppuun, kertoo Iida.

Autojen kanssa työskentely päivisin verotti kuitenkin harrastusintoakin ja Iida, joka jo nuorempana oli tottunut kampaamaan kaveriensa hiuksia jatkoi seuraavaksi kampaajan opintoihin.

– On tämä sosiaalisempaakin työtä kuin autonasentajana ja ihan mahtavia tyyppejä on tullut vastaan, hän kehuu.

Oma tausta kuitenkin näkyy kuitenkin myös nykyisessä työssä.

– Olen jo ehtinyt täälläkin neuvoa asiakkaita kännyköiden asetuksissa ja antaa autonhuoltovinkkejä. Kampaajat ovat vähän jokapaikanhöyliä, sanoo Iida.

Parolan lähialueelle hän kertoo muuttaneensa Hattulasta syntyisin olevan miehensä perässä noin seitsemän vuotta sitten.

Hurttalasta syntyisin oleva Roosa taas on hattulalaisille oman kylän tyttöjä. Hän on valmistunut Glohair schoolista vuonna 2011 mutta Roosan kiinnostus alaa kohtaan alkoi näkyä jo tenavana.

– Leikkelin jo neljän vanhana kaverini komeat, melkein maahan ulottuneet hiukset polkkatukaksi ja samoin neljän, viiden vanhana leikkasin omat hiukseni uuteen uskoon. Kummitätini joka työskentelee alalla sai minut lupaamaan, etten tekisi samaa enää uudelleen, mutta vielä kerran se piti tehdä ennen kuin uskoin. Sen jälkeen siirryin silppuamaan Barbien hiuksia, Roosa tunnustaa.

Ammatinvalinta olikin hänelle helppo.

– Joskus olen sanonut, että jos minusta ei tule kampaajaa, minusta ei sitten tule mitään.

Viimeisimmän oman liikkeensä Roosa lopetti vuonna 2014 mutta ajatusta alalle palaamisesta Roosa ei missään vaiheessa haudannut. Iida puolestaan haki itselleen kaveria noin puoli vuotta ilman, että tärppäsi. Samaan aikaan molemmat olivat yhteisten tuttujensa kautta kuulleet toisistaan mutta kumpikaan ei ollut uskaltanut tehdä aloitetta.

– Mietin, voinko olla toiseen suoraan yhteydessä ja lopulta otin Roosaan yhteyttä Facebookin kautta, Iida kertoo.

Iidalla ja Roosalla on ammatin lisäksi myös muita mielenkiintoisia yhtymäkohtia.

– Iidan mies on lapsuuteni hoitokaveri ja Iida on tuntenut serkkuni seitsemän, kahdeksan vuoden ajan, Roosa kertoo.

Hiuskauksessa naisten työnjako on sellainen, että Iida tekee rakennekynsiä ja permanentit, joita hänen mukaansa tehdään vielä yllättävänkin paljon. Miesten ja naisten hiustenleikkuu sujuu molemmilta ja Roosalla on M-Room -taustansa takia erityisen hyvin hallussa miesten hiustenleikkutekniikat.

Asiakkaita Iidalla käy lähiseutujen lisäksi vakituisesti esimerkiksi Kouvolasta asti ja jotkut Hämeessä mökkeilevät pohjoissuomalaisetkin kuulemma sisällyttävät vakituisesti vierailuihinsa myös käynnin Hiuskauksessa.

– Olen järjestänyt myös kampauskoulutusta viime vuonna ja sitä on luvassa jatkossakin. Muodissa on ollut jo kauan, että ihmiset tekevät kampauksia kotonaan, mutta kaikki eivät sitä osaa ja haluan jeesata heitä, kuvailee Iida Tarkkala.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.