Torstai 28.03.2024
Nimipäivät: Armas

Tuuli:
 

TEATTERI: Hattulexitissä eletään itsenäisen Hattulan tasavallan aikaa

Instaan selfietä vähintään kolmen minuutin välein. Majuri Kari Ojala (vas., Harry Ojala) ja lipunmyyjä (Anniina Latvala) elävät some-maailmassa. Lipunostajaa (Veikko Pulli) tämä hämmästyttää.

Hattulan tasavallan ympärille rakennetaan muuria ja presidentin henkilökohtaisia ystäviä ovat Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sekä Pohjois-Korean johtaja Kim-Jong-Un. Ensi-iltaan 8.4. tuleva Hattulan Teatterin näytelmä Hattulexit on saanut vaikutteita muun muassa Brexitistä eli Britannian päätöksestä erota EU:sta ja muista ajankohtaisista aiheista, kuten sotesta, somesta ja Korean talviolympialaisista.

– Näytelmä on päivänpolttava monella tavalla, mutta ei loukkaa ketään henkilökohtaisesti tai kaikkia tasapuolisesti, sanoo näytelmän käsikirjoittaja ja ohjaaja, Hattulan Teatterin puheenjohtaja Jari Kelho.

Hattulexit on viides näytelmä jonka Kelho käsikirjoittaa Hattulan Teatterille. Mukana on edellisistä näytelmistä tuttujakin hahmoja, mutta ketään nykypäättäjää lavalla ei siis imitoida.

– Idean sain vuosi sitten, kun kuulin Brexitistä. Hattula tekee Suomi-exitit eli Hattulexitit ja julistautuu itsenäiseksi, Kelho taustoittaa.

Hattulexitin käsikirjoittaja Jari Kelho kiinnitti näytelmän julisteita ennen sunnuntain harjoituksia.

Näytelmän Hattulassa ei olla ikinä pidetty eurosta ja sote-uudistusta ei voida sietää. Itsenäisen Hattulan presidentiksi valitaan Hattulan peruskristillisen demokraattiliberaalisosialistisen kokoomusvihreäpuolueen puheenjohtaja. Muita puolueita ei tarvitakaan. Suurista suunnitelmista huolimatta asiat näytelmän Hattulassa alkavat kuitenkin mennä vähitellen pieleen.

Näytelmää esitetään kuusi kertaa. Teatterin näytökset ovat yleensä olleet loppuunmyytyjä, eli Nuorisotalon Vintin kaikki 80–90 paikkaa täyttyvät yleensä aina.

– Teemme joka vuosi komediaa. Kerran yritimme vähän vakavampaa näytelmää ja se huomattiin heti lipputuloissa, Jari Kelho kertoo.

Näytelmän majuri Kari Ojala komentaa itsenäisen Hattulan itäistä sotilasaluetta.

Aiemmin Hattulan Harrastajateatterina tunnetun ryhmän toiminta on alkanut jo vuonna 1991. Mukana on 14–15 näyttelijää ja kevään näytelmän harjoitukset alkavat elo–syyskuussa.

– Ehdimme tehdä noin 23–27 harjoituskertaa, ammattilaisilla on tietysti eri juttu, kun he voivat täysipäiväisesti tehdä teatteria. Näytelmän valmistelut alkavat aina ohjaajan valinnalla ja sen jälkeen näyttelijöiltäkin otetaan sitoumus. Poissaoloihin esityksistä ei ole varaa, kun varamiehiä ei ole, kertoo Jari Kelho.

Teatteriin ovat tervetulleita myös uudet harrastajat. Jos halua esiintymislavalle ei ole, myös tukitehtäviä löytyy.

Lipunmyynnissä tulee kina siitä, kuka on ollut ensimmäisenä paikalla.

Jari Kelho on aiemmin ohjaamissaan näytelmissä ollut itse myös näyttelijänä. Tällä kertaa on toisin.

– Nyt olen vain ohjaajana ja parempi näin, kun pääsee katsomaan sivusta.

Äänistä ja valoista Kelho kuitenkin saa huolehtia harjoitusten ja parituntisten näytösten aikana.

– Olen pyrkinyt kirjoittamaan myös kirjan jokaisesta näytelmästäni ja Hattulexitin pitäisi ilmestyä samoihin aikoihin näytelmän ensi-illan kanssa.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.