Perjantai 19.04.2024
Nimipäivät: Pilvi, Pälvi

Tuuli:
 

TERVEYSLIIKUNTA: Kärkihanke Voimaa vanhuuteen haluaa järjestöt mukaan

Jenni Jokelainen ja Jari Salmela kertoivat hyötyliikuntahankkeesta keskiviikkona Hattulan sitoutumattomille eläkeläisille.

Hattulan Sitoutumattomien eläkeläisten kokoontumiset keräävät säännöllisesti mukaan useita kymmeniä osallistujia. Paljon oli väkeä koolla myös keskiviikkona nuorisotalolla, kun tarjolla oli muun mukavan lisäksi tietoa terveysliikunnasta.

Hattulan kunta on ilmoittautunut mukaan Ikäinstituutin koordinoimaan kaksivuotiseen kärkihankkeeseen Voimaa vanhuuteen tutuksi ja tavaksi. Tavoitteena on ottaa pysyvään käyttöön ikäihmisten, lähinnä yli 75-vuotiaiden terveysliikunnan hyviä käytäntöjä.

– Tavoitteena on saada Hattulan kaikki ikäihmiset liikkeelle tavalla tai toisella, käytännöllisti palveluohjaaja Jenni Jokelainen Hattulan koti- ja asumispalveluista.

Jokelainen oli liikkeellä viemässä tietoa tykö yhdessä Jari Salmelan kanssa. Monet projektit nähnyt liikunta- ja vapaa-aikatoimen päällikkö Salmela luonnehtii, että tässä hankkeessa ikäihmisten kanssa halutaan lähteä liikkeelle erityisen hyvällä tavalla.

Salmela pitää tärkeänä vertaisohjaajakoulutusta, jonka tavoitteena on jalkauttaa toiminta yhdistyksiin.

– Kunnan pysyvät resurssit ovat aika vakiot joten erityistoive on, että toiminta saataisiin käyntiin järjestöjen kautta.

Kunnasta ovat hanketta edistämässä sekä sivistystoimi että perusturva.

– Tämä hanke kurkottaa jo vähän kohti tulevaa hallinnonuudistusta, Salmela sanoo.

Hyvältä kuulosti, totesivat Ritva Wilén, Elina Lehtonen ja Veikko Holmqvist kuunneltuaan Jenni Jokelaisen ja Jari Salmelan alustuksen.

Hattulassa on jo perustettu yhteistyöryhmä, joka koostuu sekä kunnan että yhdistysten edustajista. Ryhmän tarkoituksena on ohjata Voimaa vanhuuteen -työn etenemistä kunnassa sekä toimia tiedotuskanavana kunnan ja yhdistysten välillä.

Ensimmäinen Voimaa vanhuuteen tapahtuma kunnassa on Ikäihmisten liikuntaraati, joka järjestetään Juteinitalolla 11.5. kello 14–16. Tilaisuuden tavoitteena on kuulla ikäihmisten mielipiteitä, ideoita ja toiveita Hattulan ikäihmisten liikkumiseen ja liikunnan harrastamiseen liittyvistä asioista. Liikuntaraadin antia käytetään hyödyksi suunniteltaessa Voimaa vanhuuteen hankkeen toteuttamista Hattulassa.

Osallistaminen on siis leivottu vahvasti sisään hankkeen ajatusmaailmaan. Erityisesti vertaisohjaajien kouluttamisen osalta kyse on Jari Salmelan mukaan paitsi kunnan, myös osallistujien resursseista: kaivataan enemmänkin vanhan kunnon seuratyön henkeä.

Voimaa vanhuuteen tutuksi ja tavaksi -työ kohdennetaan kotona asuviin iäkkäisiin, jotka eivät vielä ole hoivapalvelujen piirissä, mutta joilla on alkavia toimintakyvyn ongelmia sekä heikompi sosioekonominen asema.

– Oma kokemukseni myös eläkeläisliikunnasta on, että hyvin rajallinen määrä osallistujia pystyy maksamaan jokaisesta harrastustunnista.

Hattulan Sitoutumattomat eläkeläiset valikoitui tietoiskun kohteeksi siksi, että väkeä tiedettiin olevan koolla runsaasti.

– Kokoontumisissamme oli viime vuonna paikalla keskimäärin 46 henkilöä, kertoo Veikko Holmqvist.

Yhdistyksen liikuntavuorojen varaamisesta vastaava Holmqvist kertoo, että sitoutumattomien eläkeläisten bocciavuoroilla käy säännöllisesti vähän alle kymmenen ja kuntosalivuoroilla viitisentoista liikkujaa. Enemmänkin kuulemma kävisi, jos kuntosalin tilat olisivat isommat.

Salmela taas tietää, että kunnassa on vielä vajaakäytölläkin olevia liikuntatiloja aktiivisten varata.

– Kunta ei pysty järjestämään jokaiselle tunnille ohjattua toimintaa, mutta esimerkiksi Hurttalan liikuntasalissa on koulun purkamisen jälkeen käyttämättömiä vuoroja vaikka harrastusporukoille.

FAKTA

  • Ikäinstituutti on kehittänyt jo kymmenen vuotta yhteistyössä järjestöjen ja kuntien kanssa hyviä toimintatapoja iäkkäiden liikuntaharjoitteluun. Kärkihanke Voimaa vanhuuteen tutuksi ja tavaksi tarjoaa kärkikunniksi ilmoittautuneille kunnille maksuttomia alueseminaareja ja -tapaamisia, kouluttajakoulutuksia ja innostavan oppimisverkoston.
  • Kaksivuotista hallituksen terveyden edistämisen kärkihanketta rahoittaa sosiaali- ja terveysministeriön Hyvät käytännöt pysyvään käyttöön –projekti.
  • Liikunta on helppo, kustannustehokas ja iäkkäille mieluisa tapa vahvistaa terveyttä ja toimintakykyä sekä itsenäistä kotona asumista. Parempikuntoiset ikäihmiset jaksavat olla mukana rakentamassa elinvoimaista kuntaa.
  • Tutkimusten mukaan jo puolen vuoden kuntosaliharjoittelu kaksi kertaa viikossa parantaa iäkkään suorituskykyä yhtä paljon kuin ikääntymisen myötä menetetään 10 vuodessa. Erityinen huomio kannattaa kiinnittää jalkojen voimaan. Säännöllisestä voima- ja tasapainoharjoittelusta hyötyvät eniten iäkkäät, joilla on alkavia toimintakyvyn ongelmia. Vahvat jalat vähentävät kaatumisia ja parempi tasapaino rohkaisee liikkumaan myös ulkona.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.