Perjantai 19.04.2024
Nimipäivät: Pilvi, Pälvi

Tuuli:
 

Työtä ja osallistumista samaan aikaan

Kirkkoherraksi äänestetty Virpi Järvinen kokee äänestystuloksen luottamuslauseena tehdystä työstä.

Kirkkoherraksi äänestetty Virpi Järvinen kokee äänestystuloksen luottamuslauseena myös jo tehdystä työstä.

Hattulan kirkkoherraksi valittu Virpi Järvinen sanoo olevansa valinnastaan kiitollinen ja iloinen.

– Koen tämän luottamuslauseena myös jo tehdystä työstä, hän luonnehtii.

Hattulan seurakunnassa jo kymmenen vuoden ajan työskennelleen Järvisen mielestä seurakunnallinen työ on työtä ja osallistumista yhtä aikaa.

– Siinä on tämän työn yksi rikkaus.

Hattulan seurakunta elää muutoksessa ja murroksessa, josta vähän myöhemmin. Mutta mennään ensin niihin hyviin puoliin.

– Vahvuuksiamme ovat ensinnäkin aivan huippupuitteet. Meillä on kolme upeata kirkkoa ja hieno historia. Täällä ihmisten osallistuminen kulkee aika tarkasti vuosikellon mukaan. Erityisinä juhla-aikoina väkeä tulee kirkkoon paljon, vaikka välillä on hiljaista. Kesäkirkkona meillä on keskiaikainen Pyhän Ristin kirkko, joka houkuttelee väkeä muistakin seurakunnista. Se tietysti tuo tähän seurakuntaan huikean omaleimaisuuden, hän kertoo.

– Pyhän Ristin kirkko on Hattulan kansallisaarre ja toiveita on kuulunut, että toimintaa siellä voisi edelleen kehittää.

Seurakunnalla on Järvisen mielestä Hattulassa oma, vahva identiteettinsä. Virpi Järvinen kuvailee ilmapiiriä kunnassa yleisesti ottaen seurakuntamyönteiseksi.

– Yhteistyö kuntaan ja myös Panssariprikaatiin on toimivaa.

Järvinen pitää vahvuutena myös hyvin sitoutunutta työntekijäjoukkoa.

– Työntekijät ovat joutuneet joustamaan paljon ja sopeutumaan tilakysymysten tuomiin haasteisiin, mutta tässäkin tilanteessa heillä on ollut halu tehdä työtä parhaalla mahdollisella tavalla.

Kirkkoherranvaalista on parhaillaan menossa 30 päivän valitusaika joka lasketaan alkaneeksi siitä, kun asianosaiset saavat vaalin tuloksen virallisesti tiedokseen.

– Eletään todennäköisesti marraskuun puoliväliä, kun vaali saa lainvoiman eli jos valituksia ei tule. Tuomiokapituli antaa sen jälkeen valtakirjan ja virallinen aloituspäivä kirjataan luultavasti marraskuulle, Virpi Järvinen arvioi.

Virkaanasettajaistilaisuuden ajankohta puolestaan riippuu piispan aikatauluista. Vt. kirkkoherrana jo työskennellyt tuleva uusi kirkkoherra tuntee toimenkuvansa. Muun muassa kiinteistöihin ja työntekijöiden vaihtumiseen liittyvän murroksen takia Järvinen arvioi, että töitä riittää.

– Kirkkoherran virkaan kuuluu tietenkin myös toiminnan kehittäminen, mutta nyt ensisijaisesti yritetään selvitä tämän hetken haasteista.

Järvinen toteaa, että vuonna 2014 valitut seurakunnan luottamushenkilöt ovat saaneet tottua kiinteistöihin liittyvään päätöksentekoon. Aiottua suurempia investointeja vaativa, parhaillaan käynnissä oleva seurakuntatalon remontti on näistä keskeisin ja työllistää myös luottamushenkilöitä.

– Asiat nivoutuvat toisiinsa ja kaikki vaikuttaa kaikkeen. Näen tärkeänä, että seurakunta voisi tilakysymyksistä huolimatta palvella perustehtävässään. Kiinteistötilanne on kaatunut eniten työntekijöiden niskaan, mutta seurakuntalaisetkin ovat joutuneet kantamaan osansa. Seurakuntasalin puuttuminen koskettaa muun muassa montaa perhejuhlan järjestäjää.

Nämä ovat niitä hallinnollisia töitä, jotka Järvisen mielestä erottuvat omanaan jutun alussa kuvaillusta seurakunnan työntekijän roolista, jossa työn ja osallistumisen pääsee yhdistämään. Pappeus ja kirkkoherran työ on joka tapauksessa elämäntapa ainakin Virpi Järviselle.

– Olemme olleet mieheni kanssa aina ahkeria kirkossa kävijöitä eli kyllä itsekin pyhäaamuna mielellään istahdan kirkon penkkiin. Kun työssä on kutsumus pohjana niin kyllä siitä elämäntapa tahtoo tulla.

Kirkkoherran elämäntapaan kuuluu myös luonnossa liikkuminen sekä käsityöt ja kaikki muu kotiin liittyvä.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.