Maanantai 17.12.2018
Nimipäivät: Raakel
Hämeenlinna
Lumikuuroja
-2°C
Tuuli: 2 m/s P
 

Hattula juhlavuoden kynnyksellä

Ensi vuonna tulee kuluneeksi 150 vuotta siitä, kun Hattulan ensimmäinen kuntakokous pidettiin. Tuolloin maallinen hallinto irrottautui kirkollisesta hallinnosta ja alkoi itsehallinnollisten kuntien historia.

Kuntakokouksen osanotto-oikeus oli jokaisella kunnanveroa maksavalla kuntalaisella, mutta äänivalta määräytyi veronmaksun mukaisesti siten, että yksi veroäyri antoi yhden äänen, joten varakkaammilla kuntalaisilla oli kokouksessa enemmän päätösvaltaa. Päätettyjen asioiden toimeenpanoa varten kuntakokous asetti kunnallislautakunnan. Se oli nykyisen kunnanhallituksen edeltäjä.

Koska osallistuminen kuntakokouksiin oli satunnaista, julkaistiin 1898 asetus, jossa mahdollistettiin siirtyminen välilliseen päättämiseen siten, että kuntakokous valitsi pysyviä kunnanvaltuusmiehiä, jotka olivat valtuutettujen edeltäjiä.

Nyt, 150-vuotta myöhemmin, ollaan koko kunnallishistorian suurimman muutoksen edessä. Toteutuessaan maakuntauudistus luo valtion ja kunnan rinnalle kolmannen itsenäisen toimijan – maakunnan. Kuntien palveluista, henkilökunnasta ja päätösvallasta lähtee merkittävä osa maakunnalle. Mikä sitten on peruskunta maakuntien Suomessa?

Se ei suinkaan ole pelkkä nykykunta vähennettynä sosiaali- ja terveyspalveluilla, vaan jokainen kunta joutuu miettimään oman roolinsa uudelleen. Kunnan tärkeimmiksi tehtäviksi jää kuntalaisten terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen ja kunnan elinvoiman kehittäminen. Sivistystoimiala on suurin toimiala ja monia rajapintoja täytyy miettiä maakunnan kanssa yhdessä.

Hattulallekin maakuntauudistus tarkoittaa monenlaisia muutoksia, joihin pitää tulevina vuosina valmistautua. Toki tätä valmistautumista tehdään nyt jo. Siitä kuntalaisten kannalta yhtenä merkittävänä prosessina on meneillään oleva perusterveydenhuollon kilpailutus, jolla pyritään turvaamaan terveysaseman palvelut lähipalveluina hattulalaisille jatkossakin riippumatta maakuntauudistuksen tuomista myllerryksistä.

Ensimmäinen kuukauteni Hattulan kunnanjohtajana onkin monin osin täyttynyt perusterveydenhuollon mahdollisten palvelutuottajien kanssa käydyistä neuvotteluista ja kilpailutusasiakirjojen valmistelusta yhdessä muiden viranhaltijoiden kanssa. Nyt kilpailutus on saatu liikkeelle ja joulukuun puoliväliin saakka odotellaan tarjouksia. Päätöksiä päästään tekemään tammikuulla.

Samalla alkaa myös Hattulan juhlavuosi, jota pyritään huomioimaan monissa tapahtumissa. Meillä on rikas historia ja vireä nykypäivä ja niistä saadaan varmasti hyvä yhdistelmä juhlavuoden ohjelmaa.

Hyvää loppuvuotta toivotellen,

Katariina Koivisto

Kunnanjohtaja

Hattulan kunta

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.