Perjantai 19.04.2024
Nimipäivät: Pilvi, Pälvi

Tuuli:
 

Hienolta näyttää, sanoi Onni Juteinikeskuksesta

Juteinikeskuksen tulevat oppilaat vanhempineen pääsivät tutustumaan vielä rakenteilla olevaan kouluunsa torstaina, huhtikuun 14. päivänä. Esiopetuksen oppilaat mukaan laskien koulussa aloittaa ensi syksynä noin 250 lasta.

Rehtori Minna Kallio (etualalla) esitteli 1.- ja 2.-luokkalaisten tulevaa opetustilaa.

Rehtori Minna Kallio (etualalla) esitteli 1.- ja 2.-luokkalaisten tulevaa oppimisympäristöä

Kouluun rakennetaan kolme oppimisympäristöä, joihin kuhunkin tulee kaksi vuosiluokkaa. Saman periaatteen mukaisesti oli jaettu myös tutustumiskierroksen ryhmät, eli 1.- ja 2.-luokkalaisiin, 3.- ja 4.-luokkalaisiin sekä 5.- ja 6.-luokkalaisiin.

– Koulun alettua yhtä ryhmää kohti tulee tiimi, jossa on kolme luokanopettajaa, yksi erityisopettaja ja yksi kouluohjaaja, kertoo koulun pedagogisesta suunnittelusta vstaava rehtori Minna Kallio.

Tämä myös tarkoittaa, että erityisopetukseen on panostettu entistä enemmän. Samanaikaisesti kaikki kunnan erityisopetuksen resurssit on arvioitu uudelleen.

– Suuntaamme ennaltaehkäisevään toimintaan. Tämä tarkoittaa lisäresursseja myös Lepaan, Pekolan ja Nihattulan kouluille. Tällä hetkellä kouluilla on ollut yksi laaja-alainen kiertävä erityisopettaja, mutta ensi syksystä alkaen heitä on kaksi. Suunnitteilla on myös kuntouttavan luokan toiminnan aloittaminen ensi vuoden alussa.

1.- ja 2.-luokkalaiset huoltajineen valmistautuivat tutustumiskierrokselle Juteinikeskukseen. Edessä Pilvi Rounala ja lapset, 1.-luokalle menevä Onni, 2.-luokalle menevä Ilona ja 4.-luokalle menevä Elias.

1.- ja 2.-luokkalaiset huoltajineen valmistautuivat tutustumiskierrokselle Juteinikeskukseen. Edessä Pilvi Rounala ja lapset, 1.-luokalle menevä Onni, 2.-luokalle menevä Ilona ja 4.-luokalle menevä Elias.

Kallio puolestaan toimii osana rehtoreiden tiimiä, jonka muut jäsenet ovat Mika Saarinen ja Marko Seppälä.

Marko Seppälä kertoi tutustumiskierroksella, että rakennuksessa on panostettu erityisesti akustiikkaan eli lähinnä puheäänen kuuluvuuteen.

– Se on avoimessa oppimisympäristössä tosi tärkeää, hän toteaa.

Tulevien oppilaiden vanhemmat vaikuttivat tyytyväisiltä näkemäänsä.

– Näyttää hienolta. Aluksi meillä oli tiettyjä varauksia avoimia oppimisympäristöjä kohtaan, mutta mitä enemmän asioista on kuullut, sitä paremmalla mielin ollaan oltu, totesi Juteinikeskuksen tulevan 2.-luokkalaisen isä Olli Ovaska.

Projektijohtaja Risto Hast esittelemässä Juteinikeskuksen tulevaa ateljeeta, eli kädentaitojen opetustiloja.

Projektijohtaja Risto Hast esittelemässä Juteinikeskuksen tulevaa ateljeeta, eli kädentaitojen opetustiloja.

Pilvi Rounala oli tutustumiskierroksella kolmen lapsensa kanssa. Juteinikeskuksessa aloittavat koulunkäynnin ensi syksynä sekä Onni (1. lk.), Ilona (2. lk.) että Elias (4. lk).

– Meiltä on tänne koko lailla sama matka kuin Parolan koululle. Päätimme, että lapset siirtyvät tänne osin uuden rakennuksen takia ja osin siksi, että Elias pääsee pienempään luokkaan, Pilvi kertoi.

Kouluun siirtyvät lakkautettavan Hurttalan koulun oppilaat ja muutoin vanhemmat ovat saaneet hakea lapselleen koulupaikkaa uudesta koulusta. Parolan koululle jää ensi syksystä lukien edelleen noin 300 oppilasta.

Juteinikeskuksen tuleva ykkösluokkalainen Onni Rounala pääsi tutustumaan tulevaan kouluunsa.

Ensi syksyn ykkösluokkalainen Onni Rounala pääsi tutustumaan tulevaan kouluunsa. Hienolta näytti.

– Ensin kysyimme siirtymishaluja Pekolan koulusta, tavoitteena oli pienentää suurimpia opetusryhmiä ja sitten Parolasta ja Nihattulasta. Lepaan koululle on oma kehittämissuunnitelmansa, missä koulun ja varhaiskasvatuksen yhteistyötä pyritään kehittämään. Toki näen Lepaan koulun ympäristön hienona mahdollisuutena kehittää ympäristöpainotteista pedagogiikkaa, sanoo rehtori Minna Kallio.

Kallio kehui tuleville oppilaille ja heidän vanhemmilleen 1.- ja 2.-luokkalaisten avointa oppimisympäristöä, joka sijaitsee koulun pääovista katsoen kaikkein kauimmaisena.

– Tilaa on tosi hyvin ja uskoisin, että tila tarjoaa pedagogisesti joustavan ja rauhallisen ympäristön oppimiselle.

Kovin paljon kysyttävää vierailijat eivät keksineet, tuleva ykkösluokkalainen Aaro Leinonen tosin tiedusteli suorasukaisesti talon päiväunikäytäntöjä:

– Onks´täällä pakko mennä nukkumaan?

Aaro Leinonen tiiraili tulevaa oppimisympäristöään äitinsä Assi Arnimaa-Leinosen sylistä.

Aaro Leinonen tiiraili tulevaa oppimisympäristöään äitinsä Assi Arnimaa-Leinosen sylistä.

Aaro ei päiväunista kuulemma perusta ja onnekseen hän sai kuulla, ettei niihin koulussakaan pakoteta.

Lakkautettu Rahkoilan koulu olisi ollut Aaron lähikoulu mikäli koulu olisi toiminnassa.

– Positiiviset odotukset on tästä koulusta, vakuutteli Aaron äiti Assi Arnimaa-Leinonen.

Hymyssä suin tutustumiskierroksen jälkeen oli myös Pilvi Rounala.

– Vielä kun olisi ollut kalusteet paikallaan, olisi ollut helpompaa hahmottaa. On hienoa, että kuviksella ja käsityöllä on omat tilansa, hän kiitteli.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.