Maanantai 10.12.2018
Nimipäivät: Jutta
Hämeenlinna
Pilvistä
1°C
Tuuli: 2 m/s P
 

Kunnanjohtaja Katariina Koiviston talousarvioesitys on lievästi ylijäämäinen

Kunnanjohtaja Katariina Koiviston talousarvioesityksessä Hattulan palvelurakenne säilyy jokseenkin ennallaan.

Katariina Koivisto esitteli tänään medialle ensimmäisen talousarvionsa Hattulan kunnanjohtajana. Kunnanhallitus on käsitellyt talousarviota vasta kerran ja lisäkäsittelyjä on vielä luvassa, ennen kuin kunnanvaltuusto käsittelee hallituksen esityksen joulukuun 11. päivänä.

Talousarvio rakentuu sille oletukselle, että kunnanvaltuusto tänään hyväksyy kunnanhallituksen esitykset ensi vuoden veroprosenteiksi. Tuloveroprosentiksi esitetään 20,5:ttä eli samaa, mihin prosentti vuodeksi 2017 korotettiin.

– Valtionosuudet laskevat ja verotulot lisääntyvät. Hattulan kanssa samankokoisen Huittisten kaupungin valtionosuudet ovat lähes kolminkertaiset, vertaa Huittisten hallintojohtajan virasta Hattulaan siirtynyt Koivisto.

Tilikauden ylijäämäksi on budjetoitu 83.000 euroa. Viime tilikausi oli tappiollinen kolmen reilusti ylijäämäisen tilinpäätöksen jatkoksi. Toimintakulujen suhteen linja on edelleen tiukka, kulut ovat 51,5 miljoonaa euroa mikä tietää 0,5 prosentin kasvua. Toimintatuottojen sen sijaan ennakoidaan laskevan muutamalla kymmenellä tuhannella eurolla.

Koiviston esityksessä kunnan palveluverkko säilyisi suunnilleen nykyisellä tasolla. Investointeihin on kirjattu terveysasema, joka kirjanpidollisesti on määrä sijoittaa Hattula-kiinteistöjen taseeseen. Parolan lukion ja yläkoulun saneerauksen suunnittelu on merkitty vuodelle 2019 ja toteutus vuodelle 2020.

Palvelujen ja asiantuntijuuden turvaamiseen Hattulassa liittyy sekin, että osa määräaikaisesta henkilöstöstä aiotaan vakinaistaa ja palkata muutama uusi henkilö. Henkilöstökuluihin on budjetoitu tasan prosentin lisäys.

Kuten vertailu Huittisten valtionosuuksiinkiin kertoo, Hattulalla menee siis ainakin valtion näkökulmasta moneen muuhun kuntaan verrattuna hyvin. Kunnanhallituksen puheenjohtaja Matti Puotila (kok.) sanoi ihailevansa sitä, että talousarvioesitys on jo nyt niin pitkällä kuin on.

– Meillä on uusi valtuusto, uusi kunnanjohtaja ja kaatunut terveydenhuollon hankintapäätös. Nyt toivotaan, että uuden kilpailutuksen jälkeen saamme uuden sopimuksen voimaan huhtikuun 2018 alusta alkaen, Puotila totesi.

Hattulankin haasteeksi on käymässä vähenevä väkiluku. Syyskuun 2017 ennakkoväkiluvun mukaan asukkaita olisi 9.619, kun heitä vuoden 2016 lopussa oli 9.682.

– Myös pitkäaikaistyöttömien aktivointiprosesseja on tehostettava, sillä kunnat maksavat sakkomaksuja jokaisesta pitkäaikaistyöttömästä. Työttömyysprosentti Hattulassa on kokonaisuudessaan hyvä, 6,4 prosenttia, kertasi Koivisto.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.