Tiistai 19.03.2024
Nimipäivät: Juuso, Josefiina, Joosef, Jooseppi

Tuuli:
 

Talousarvioesitys: Menolisäyksiin löydettävä myös tulot

Hattulan kunnanvaltuusto saa keskiviikkona eteensä talousarvioesityksen joka rakentuu edelleen tuloveroprosentille 20. Verotulojen ennakoidaan silti kasvavan lähes 0,7 miljoonalla eurolla verrattuna vuoden 2015 talousarvioon.

Vuoden 2015 verotuloennuste kuitenkin on lokakuun alussa tehdyn ennusteen mukaan ylittymässä reilusti.

Talousarvioesityksen yksi perusperiaate on, että jos toimintamenoihin esitetään lisäyksiä, tulee samaan aikaan esittää joko vastaavia tulonlisäyksiä tai tuottavuutta parantavia pysyviä rakenteellisia muutoksia.

Vuosikatteeksi talousarviossa on laskettu 165 euroa asukasta kohden, kun tämän vuoden talousarviossa vastaava luku on 184 euroa asukasta kohden. Nettoinvestoinnit lähinnä Juteinikeskuksen rakentamisen vuoksi ovat suuret, yli 5,4 miljoonaa euroa, myös ensi vuonna.

Kunnan lainakanta kasvaa tämän vuoden vähän alle 29 miljoonasta eurosta ensi vuonna 32,7 miljoonaan euroon. Asukasta kohti tämä tekee ensi vuoden lopussa 3.342 euroa.

Talous- ja henkilöstöjohtaja Annu Kalliaisenaho ja lupa tehdä toisin. Hattula jatkaa Nasta-ohjelmaansa ja vaikka Juteinikeskuksen rakentaminen lisää kunnan velkaa, on vuosikatteen määrä pysyä positiivisena vielä ensi vuonnakin.

Talous- ja henkilöstöjohtaja Annu Kalliaisenaho ja lupa tehdä toisin. Hattula jatkaa Nasta-ohjelmaansa ja vaikka Juteinikeskuksen rakentaminen lisää kunnan velkaa, on vuosikatteen määrä pysyä positiivisena vielä ensi vuonnakin.

Vuoden 2016 talousarvioesityksessä on satsattu henkilöstö- ja palvelurakenteen muutoksiin jotka lisäävät tuottavuutta osin jo ensi vuonna. Esimerkiksi jokaisen eläköitymisen kohdalla viran uudelleen täyttämistä mietitään tapauskohtaisesti.

– NastaHattula -ohjelma jatkuu vielä ensi vuonna. Se on jokaiselle mahdollisuus ja velvollisuus kehittää työtään, sanoo Hattulan talous- ja henkilöstöjohtaja Annu Kalliaisenaho.

Henkilöstön kannalta tämä tarkoittaa myös sitä, että siirrot toisiin tehtäviin esimerkiksi terveydentilan perusteella tai siirtoja koskevat neuvottelut ovat nykyään henkilöstöjohtajalle käytännössä jokaviikkoisia.

Toista talousarviotaan Hattulassa valmistelemassa ollut Kalliaisenaho sanoo olevansa ylpeä, että voi tehdä työtä faktoihin perustuvan budjetin parissa.

– Myös päättäjillä on nykyään ajantasainen tieto kunnan toiminnasta ja taloudesta, hän sanoo.

Talousarvioesitystä esittelemässä olleet päättäjät kiittelivät, että edellisen kunnanjohtaja Heidi Rämön aikana kulttuuri taloudenpidossa muuttui Hattulassa.

– Nyt päällä on tekemisen meininki. Peruskuntokausi on ohi ja Hattula tuloskunnossa, arvioi vt. kunnanjohtaja Harri Toivonen.

Myös kunnanhallituksen puheenjohtaja Kari Ventola sanoo, että sitoutuminen budjettiin on aivan eri tasolla kuin takavuosina.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.