Lauantai 20.04.2024
Nimipäivät: Lauha, Nella

Tuuli:
 

TILINPÄÄTÖS: Ei vastuuvapautta, sivistysjohtajalle kirjallinen varoitus

Kunnanvaltuusto päätti äänestyksen jälkeen antaa sivistysjohtaja Jari Wihersaarelle kirjallisen varoituksen.

Hattulan kunnan tilinpäätös vuodelta 2016 puhutti kunnanvaltuustoa maanantaina urakalla. Tarkastuslautakunnan esityksen mukaan tilinpäätös olisi hyväksytty. Vastuuvapautta ei sen sijaan esitetty myönnettäväksi sivistyslautakunnalle ja sivistysjohtaja Jari Wihersaarelle vuodelta 2016 tilintarkastuskertomuksessa esitetyn muistutuksen perusteella. Muistutus johtui digiloikkaan liittyvien hankintojen puutteellisista hankintavaltuuksista.

Seppo Kopra (kesk.) totesi, kuinka ympäri valtakuntaa on kiinnitetty huomiota siihen, että Hattulassa on ensimmäisenä otettu digitaalisuus käyttöön.

– Kaikki mistä ylitys johtuu, on kuitenkin meidän omille lapsille siunaantunut. Sivistystoimenjohtaja ei ole hyötynyt tästä henkilökohtaisesti. Ymmärrän tilintarkastajaa, mutta esitän, että vastuuvapaus myönnetään kaikilta osin.

Kopran esitystä ei kannatettu.

Seppo Söderlund (ps.) oli puolestaan toista mieltä. Hän esitti ettei kenellekään tilivelvolliselle myönnetä vastuuvapautta, ennen kuin on selvitetty mahdollinen vahingonkorvausvastuu. Lisäksi hän esitti kirjallista varoitusta sivistystoimenjohtajalle tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

– Sivistyslautakunta on laiminlyönyt valvontavelvollisuutensa sivistysjohtajaa kohtaan. asianmukaisia päätöksiä ei ollut tehty, mutta evääkään ei liikautettu, Söderlund suomi.

Mari Monto (vihr.) sanoi kuunnelleensa hämmästyneenä Kopraa.

– Ei tarkoitus sentään kaikkea pyhitä. Tilintarkastaja ei kirjaa kevein perustein mitä on kirjannut. Jos valtuusto ohittaa tilintarkastajan lausunnon, yhteistyö hänen kanssaan luultavasti päättyy.

Monto myös kannatti Söderlundin esitystä.

Riitta-Liisa Joutsenlahti (vihr.) sanoi, että merkittävä osa digiloikan ongelmista johtui aikataulusta.

– Sivistystoimenjohtajan selityksessä vastuuta yritetään sysätä syytä muiden niskoille. Opetuksen digitalisointi ei ollut sitovana tavoitteena vuodelle 2016 vaan suunnitelmakaudelle 2016–2018.

Kari Ventola (kok.) totesi, että hankinnoissa on tehty virheitä. Hän kertasi, kuinka digiloikan valmistelu käynnistyi tilanteessa jossa Hattulalla ei ollut kunnanjohtajaa eli johtoryhmä oli vajavainen.

– Viime keväänä asia esiteltiin meille puhtaasti budjetinylityksenä jolloin vaadimme lisäselvityksiä.

Ventola totesi, että alkusyksyllä 2016 saadun selvityksen mukaan kaikki oli ok, mutta marraskuussa tulikin uutta tietoa. Ventola ihmetteli, ettei johtoryhmä ollut asettanut hankkeelle kunnon seurantaa. Hän esitti, että jatkossa vastaavien hankkeiden osalta tehdään paremmat etukäteisselvitykset. Myös valvontaa ja hankintaohjeistoa pitäisi Ventolan mielestä tiukentaa.

– Hankintavirheitä on tehty mutta ei varsinaista vahinkoa, kiteytti Ventola.

Mirka Saarinen (vihr.) kommentoi digiloikkaa toteamalla, että heidän kolmasluokkalainen lapsensa ei ole tehnyt kertaakaan läksyjä tietokoneella.

Pentti Pietilä (kesk.) myönsi että valvonnassa perälauta on pettänyt ja vastuukantajia riittää myös valtuustossa.

– Minä olen yksi heistä, sanoi Pietilä.

Pietilä myös siteerasi digikoulutuksen asiantuntijaa, jonka mukaan Hattulassa ollaan opetuksen digitalisoinnissa valtakunnan kärjessä.

Mikko Vahlman (sd.) sanoi, että asiantuntijat varmasti kiittelevät, mutta heidän ei tarvitse maksaa kustannuksia.

– Lähinnä sähköpostitse on hyväksytty hankintoja ja kustannukset ovat 430.000 euroa vuodessa, kannatan Söderlundia.

Kunnanhallituksen puheejohtaja Matti Puotila (kok.) sanoi muistavansa vanhasta hallintosäännöstä, että kunnanhallitus on valinnut edustajansa sivistyslautakuntaan, ja edustajien olisi pitänyt tuoda tietoa jos ongelmia ilmenee.

– Rakenteellisiin muutoksiin ei näin ollen ole tarvetta, jos vain olisi toimittu kuten pitää.

Puotila sanoi, että erityisen surulliseksi hänet tekee, että laitteiden leasing-sopimus on kolmivuotinen ja sivistystoimen budjetissa mennään jo tässä vaiheessa vuotta punaisella.

Matti Pelkonen (kok.) totesi, että nyt on aika miettiä downshiftausta digiloikan suhteen.

Seppo Söderlundin esitys hyväksyttiin äänin 19–13, 2 tyhjää.

Hattulan kunnanvaltuusto päätti myös hyväksyä kesäkuun alun kokouksessa valmisteluun palautetun katuvalaisinten vaihtourakan.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.