Lauantai 20.04.2024
Nimipäivät: Lauha, Nella

Tuuli:
 

Tulevaisuuden kunta –ajatteluun herättävä

Kirjoittaja on Hattulan kunnan kehittämiskoordinaattori.

Kuntavaalit on käyty, kunnanjohtajamme vaihtuu ja sote-asiatkin puhuttavat tauotta. Sosiaalisessa mediassa käydään aktiivista ja kiihkeääkin keskustelua erilaisten ”kuumien perunoiden” tiimoilta. Yksi merkittävä keskustelunaihe kuitenkin loistaa poissaolollaan: tulevaisuuden kunta.

Keskustelua toki käydään, mutta pitkälti siitä, onko kunnanjohtajalle tai kunnille ylipäätään enää tarvetta tai kuinka jäljelle jäävällä rahoituksella selvitään? On tärkeää muistaa, että sote-uudistus vie sen, minkä sote on vienyt ennenkin. Tarve kunnille ei ole häviämässä mihinkään, päinvastoin.

Matka ruohonjuurelta maakuntaan on pitkä. Kunnat profiloituvat entistä vahvemmin vuorovaikutuksen ja aktiivisuuden kasvualustoina. Hyvinvoinnin, osaamisen ja kehittymisen mahdollistajina. Yhteistyö korostuu ja se edellyttää myös kuntalaisia olemaan entistä aktiivisempia antamalla rakentavaa palautetta. Siihen kunnan on tarjottava työkaluja. Tämä kaikki rakentaa elinvoimaa.

Opiskelin kunta- ja aluejohtamista Tampereen yliopistossa aikanaan viisi vuotta maisteriksi saakka. Läpi käytiin niin strategista johtamista, henkilöstöjohtamista, good governancea eli hyvää hallintotapaa, verkostoyhteistyötä, kuin monia muitakin tärkeitä kokonaisuuksia. Keskeisimpiä viestejä oli kuitenkin se, että tutut ja turvalliset toiminta- ja ajattelumallit eivät enää aina toimi.

Uudistuminen on välttämätöntä, sillä toimintaympäristö muuttuu ja vuorovaikutuksen sekä viestinnän merkitys korostuu lakkaamatta. Tätä ei voi liikaa korostaa, siksi kuntaorganisaatioissa asia on sisäistettävä.

Verkostoissa vaikuttaminen ja niin uuden kuntalain kuin päivitetyn kuntastrategiammekin korostama viestintä vievät yhä enemmän aikaa ja vaativat uudenlaisia toimintamalleja, jotta pysymme ajan hermoilla ja kykenemme vastaamaan palveluun parhaalla mahdollisella tavalla. Tilanne on sama muunkin toiminnan suhteen.

Päällekkäiseen työhön ei ole varaa ja roolit on oltava selvät, koska ylimääräisiä resursseja ei ole. 80-luvun yltäkylläisyys on kaukaista menneisyyttä. Kuitenkin ajan vaatimuksiin on vastattava, jotta kuntavertailuissa menestyvä Hattula pysyy tulevaisuudessakin vetovoimaisena. Esimerkiksi sote-uudistuksen jälkeen kunnanjohtaja on entistä selvemmin elinkeinopoliittinen toimija.

Vetovoimaisuuden turvaamiseksi rakentavaa vuorovaikutusta ja yhteistyötä on tiivistettävä. Olemme jokainen lukeneet mediasta ajoittain riitaisaakin keskustelua eri asioihin liittyen. Siihen ei ole varaa, sillä mikään mainoskampanja ei pärjää ”Matti Meikäläisen kynästä” –kirjoitukselle.

Hattulassa ja Hämeessä on valtavasti hyvää ja kriittistäkin keskustelua tarvitaan, kunhan se tapahtuu rakentavasti ja kunnioittavasti. Luottamusta on rakennettava jokainen päivä, kumppaneina. Luottamus ja kumppanuus ovat tärkeimpiä voimavarojamme kilpailukykymme turvaamiseksi. Tehdään töitä ja ollaan yhdessä ylpeitä Hattulasta, meillä ei mene lainkaan hullummin.

Launo Haapamäki

Kehittämiskoordinaattori

Hattulan kunta

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.