Sunnuntai 17.02.2019
Nimipäivät: Väinö, Väinämö, Karita, Rita
Hämeenlinna
Selkeää
1°C
Tuuli: 5 m/s P
 

VALTUUSTO 150: Pihlajalinnasta Hattulan terveydenhuollon palveluntuottaja

Hattulan kunnanvaltuusto piti 150-vuotisjuhlakokouksensa maanantaina. Oheisohjelmineen juhlakokous oli intiimi ja lämminhenkinen, Hattulan kokoinen tapahtuma. Ennen kokousta kunta tiedotti juhlavuoden alustavasta ohjelmarungosta, Juteinitalon aulassa avattiin Tapani Markkulan näyttely ja Pekka Laine piti valtuustosalissa monologin ”Pöytäkirja 1868”, jossa nimi viittaa ensimmäisen kuntakokouksen aikoihin. Yhteislauluna laulettiin vielä Arvon mekin ansaitsemme, ja kuultiin Eeva Korhosen pianonsoittoa ennen kuin itse kokous käynnistyi. Kokouksessa merkittävin päätös oli, kun kunnanvaltuusto valitsi Hattulan kunnan perusterveydenhuollon ja työterveyshuollon palvelujen tuottajaksi Pihlajalinnan.

Tapani Markkula on Hattulan seurakunnan pitkäaikainen kappalainen. Viime kesänä 70 vuotta täyttäneen Markkulan näyttely avattiin ennen kunnanvaltuuston 150-vuotisjuhlakokousta.

Juteinitalon aulassa tarjottiin ennen kokousta juhlakakkukahvit. Kahveille ja viime kesänä 70 vuotta täyttäneen Markkulan näyttelyä ihastelemaan oli kokoontunut mukavasti hattulalaisia, joista monet kävivät Markkulan juttusilla kyselemässä esimerkiksi, muistaako Markkula vihkineensä heidät aikanaan.

Juhlakokous oli kunnan 150-juhlavuoden ensimmäinen tapahtuma ja seuraavaksi odotetaan Lepaan Viinitilan valmistaman Hattula 150-vuotisviinin maistiaisia helmikuussa. Kunnanjohtaja Katariina Koivisto kertoi, että vuoden mittaan muitakin tapahtumia riittää. Koiviston mukaan tarkoitus ei ole keksiä mitään täysin uutta, vaan ennemminkin korostaa olemassa olevien asioiden merkitystä.

Yksi merkittävistä asioista on tietysti Jaakko Juteini ja Agricolan päivänä 9.4. Hattulassa onkin määrä järjestää Juteiniin ja suomalaiseen kirjallisuuteen liittyvä tapahtuma. Juhlavuoteen liittyvää ohjelmaa on tiedossa myös kesäkuun alussa järjestettäville Hattula-päiville.

– Tämä juhlakokous ei ehkä ole paras paikka kansanjuhlalle. Suuri kuntalaisjuhla on määrä järjestää elo–syyskuun vaihteessa, juhlan tarkkaa päivämäärää vielä haetaan, Koivisto kertoi.

Wanhan Meijerin Joulu -tapahtuman ympärille suunnitellaan isompaa joulunavausta ja paikaksi vaihtuu Juteinitalo.

Eeva Korhonen soitti pianolla Haydnin sonaatin e-mollissa.

Juhlaohjelman jälkeen edessä oli siirtyminen nykypäivän päätöksentekoon. Päätöslista oli lyhyt, mutta perusterveydenhuollon ja työterveyshuollon palveluntuottajan valinta luultavasti yksi tärkeimpiä päätöksiä kuluvalla valtuustokaudella. Päätöksellä myös oli kiire, sillä sopimuskausi alkaa 1.4.2018.

Kunnanvaltuusto valitsi odotetusti palveluntuottajaksi Pihlajalinnan, joka voitti tarjouskilpailun ja tuottaa nykyisinkin Hattulassa terveydenhuollon palveluja. Kokoomuksen Kari Ventola totesi, että kilpailutus on päättynyt hyvään tulokseen.

– Tunnemme Pihlajalinnan hyvän työn jäljen. Mutta kun sopimus päättyy, emme tiedä minkälaiset palvelut Hattulassa on. Aikanaan voimaan tulee myös vapaa valinta, jolloin palvelunkäyttäjät osittain määräävät palveluverkkoa. Tärkeintä on nyt yhdessä Pihlajalinnan kanssa varmistaa, että tänne saadaan mahdollisimman vetovoimaiset palvelut, Ventola vetosi.

Hän jopa väläytti yhteisen sote-yhtiön perustamista Pihlajalinnan kanssa.

Kari Ventola sanoi, että päätöksen jälkeen on huolehdittava yhdessä Pihlajalinnan kanssa siitä, että Hattulan terveyspalveluista kehittyy vetovoimaiset.

Kunnanvaltuusto päätti myydä Senaatti-kiinteistöille noin 2,4 hehtaarin suuruisen maa-alan Mervestä Puolustusvoimien panssarivaunujen lastauslaiturikäyttöön. Aiemmin lastauspaikkana on käytetty Merven teollisuusraidetta, ja päätöspykälän esittelytekstissä mainittiin, että vuoden 2017 aikana on valmisteltu kyseisen pistoraiteen poistamista kunnan ylläpito- ja huoltovelvollisuudesta siirtämällä vaunujen kuormauspaikka pistoraiteen eteläosaan.

Matti Hämäläinen (sd.) ehdotti, että kauppakirjaan lisätään ehto, jonka mukaan kunnalla olisi jatkossakin oikeus käyttää rataa. Hämäläisen mielestä radan kunnossapito on pieni vaiva siihen nähden, että esimerkiksi kymmenen vuoden päästä radalle voi taas olla käyttötarvetta.

Kunnanjohtaja Koivisto selvensi, että kauppa ei käsittele radan kohtaloa, vaan se on ratkaistava erikseen.

Vasemmistoliiton Tuomas Nieminen teki kaksi valtuustoaloitetta.

Aarre Lindemanin (sd.) tekemä aloite lämpimien aterioiden toimittamiseksi Hattulan vanhuksille aiheutti illan pisimmän debatin. Seppo Söderlund (ps.) siteerasi kuntastrategiaa, jossa muun muassa linjataan tavoitteeksi ymmärtää kuntalaisten erilaisia palvelutarpeita.

– Tässä on laadun ja toimitustavan osalta kävelty asian ylitse. Esitän, että ruokahuoltoasia palautettaisiin uudelleen valmisteltavaksi kunnanhallitukselle ja perusturvalautakunnalle, Söderlund sanoi.

Kun Aarre Lindeman kannatti esitystä, oli edessä palauttamista koskeva äänestys. Äänin 19–16 asian käsittelyä päätettiin jatkaa.

Elise Oikari (kd.) piti arvokysymyksenä, että niille joille ruoan lämmittäminen on mahdottomuus, tuotaisiin kotiin lämmitetty ruoka ja hän esitti tätä koskevan toivomusponnen.

Lukuisien – aterian kylmyyttä tai lämpimyyttä koskevaa valinnanvapautta – korostavien puheenvuorojen jälkeen yksi Hattulan kaikkien aikojen kuuluisimmista kunnallismiehistä, keskustan Pentti Pietilä kertoi kysyneensä asiasta ruokaa vanhuksille toimittavilta ja saaneensa vastaukseksi, että kukaan ei valita.

– Kunnassa on tehty hyvää työtä, niin perusturva, tekninen puoli kuin ruoka-ammattilaiset.

Mari Monto (vihr.) sanoi omaavansa omakohtaista kokemusta kotiin toimitettavien lämpimien aterioiden ajalta omaisensa kautta.

– Olin aikanaan auttamassa henkilöä joka ei pystynyt omatoimisesti ruokailemaan. Tässä ei ole yhtä totuutta. Oli niitäkin, jotka olivat sitä mieltä, että on hankalaa jos joutuu syömään ruoan heti, kun se tuodaan lämpimänä.

Aloite todettiin loppuunkäsitellyksi.

Valtuutetut tekivät juhlakokouksessa myös uusia aloitteita. Söderlund esitti perussuomalaisten ryhmän aloitteena, että kunta aloittaa välittömästi toimet hankintastrategian luomiseksi ja kiinnittää erityisesti huomiota pienten ja keskisuurten yritysten mahdollisuuksiin menestyä hankinnoissa.

Tunnettu kulttuuri- ja kuntavaikuttaja Pekka Laine esitti monologin.

Tuomas Nieminen teki kaksi aloitetta. Ensimmäisen mukaan Hattulan tulisi selvittää mahdollisuudet laatia koulutuspoliittinen ohjelma. Toisen mukaan Hattulassa tulisi selvittää mahdollisuuksia tehdä opetuksesta kunnan omassa lukiossa maksutonta.

– Se olisi kannanotto myös lähilukion puolesta. Parolassa joudutaan varmasti oppilaista kilpailemaan entistä tiukemmin, kun Hämeenlinnaan tulee suurlukio, Nieminen arvioi.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.