Sunnuntai 20.01.2019
Nimipäivät: Sebastian
Hämeenlinna
Selkeää
-13°C
Tuuli: 2 m/s P
 

Valtuusto päättää tänään Parolan uuden terveysaseman rakentamisesta

Lokakuussa 2017 laadittu suunnitelma uuden terveysaseman tilojen sijoittumisesta.

Hattulalaiset pääsevät asioimaan Parolan uudella terveysasemalla kahden vuoden päästä, mikäli kunnanvaltuustossa tänään käsittelyssä oleva päätöspykälä ja hankesuunnitelma hyväksytään. Noin 4,6 miljoonaa euroa maksavan rakennusprojektin suunnittelu aloitettaisiin esityksen mukaan jo maaliskuussa, rakentamaan ryhdyttäisiin marraskuussa 2018 ja rakennus olisi käyttöönotettavissa helmikuussa 2020. Rakennus sijoittuisi Parolantie 42:een eli nykyisen terveysaseman viereen.

Päätöstä tehdään taas monen vaikuttavan asian keskiössä. Kunnan perusterveydenhuollon ja työterveyshuollon palveluntuottajaksi uudelle sopimuskaudelle valittiin Pihlajalinna, mutta päätöksestä on valitettu. Edellinen hankintapäätös meni kumoon markkinaoikeudessa. Terveyspalvelujen tuottamisesta on kuitenkin solmittu Pihlajalinnan kanssa väliaikainen sopimus.

Terveysaseman kiinteistön rakentaminen ei tällä kertaa sisältynyt hankintapäätökseen, eli rakentamista päästään valmistelemaan omana projektinaan. Taustalla on jo vuosia sitten todettu nykyisen terveysasemakiinteistön huono sisäilma. Hattulaan halutaan lisäksi taata kilpailukykyiset ja laajentamiskelpoiset terveyspalvelut ennen uuden sotemallin todennäköistä voimaantuloa vuonna 2020.

Parolan terveysaseman vastaava lääkäri Ilkka Seppänen, Pihlajalinna Oy, sanoi jo huhtikuussa 2016, että nykyinen Parolan terveysasema on tullut tiensä päähän kuntonsa puolesta ja tilat ovat käyneet ahtaiksi.

Nykyisen terveysaseman sisäilmanäytteissä ei ole löydetty raja-arvoja ylittäviä pitoisuuksia, mutta Työterveyslaitoksen tekemien sisäilmastokyselyiden perusteella todetaan, että kohteessa voidaan katsoa olevan sisäilmasto-ongelma. Sisäilmaoireilua on ilmennyt myös kunnan ulkoa vuokraamissa suun terveydenhuollon nykyisissä toimitiloissa.

Hankesuunnitelmassa todetaan, että olemassa oleva terveysasemarakennus pyritään ylipaineistamalla pitämään siinä kunnossa, että työntekijät voivat työskennellä siellä, kunnes uudisrakennus on käyttöönotettavissa. Jos rakennuksen sisäilmaolosuhteet heikkenevät kunta pyrkii etsimään korvaavat tilat.

Nykyisen terveysaseman on todettu tulleen tiensä päähän jo vuosia sitten.

Uuden terveysaseman hankesuunnitelmavaiheen mukainen bruttoala on noin 1293 m2. Rakennus sisältää avoterveydenhuollon, neuvolan, hammashoidon, henkisen hyvinvoinnin, fysioterapian ja perhekeskuksen tiloja. Optioina suunnittelussa ja tontinkäytössä huomioidaan kuvantaminen, vuodeosasto sekä rakennuksen mahdollinen laajentaminen tulevaisuudessa.

Rakennus vuokrataan valmistuttuaan terveydenhuollon kilpailutuksen voittaneelle palveluntuottajalle.

Kunnanhallitus on myös päättänyt nimetä hankkeelle ohjausryhmän, johon kuuluu kunnanvaltuuston puheenjohtaja, kunnanhallituksen puheenjohtaja, teknisen lautakunnan puheenjohtaja sekä Hattula-Kiinteistöt Oy:n hallituksen puheenjohtaja.

Hankesuunnitelmaan pääsee tutustumaan täällä.

Juha Reinikainen

Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Ville Myllymäki on yksi terveysasemahankkeen ohjausryhmän jäsenistä.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.