Perjantai 29.03.2024
Nimipäivät: Jouni, Joni, Joonas, Joona, Jonne

Tuuli:
 

Vanhempainryhmä: “Ihan mahtavaa on ollut”

Hattulassa tänä syksynä alkaneet Lapsi mielessä –vanhempainryhmät saavat jatkoa ensi keväänä. Ryhmä on tarkoitettu perheille, joissa on noin 1–3-vuotias lapsi. Kunnan ja Mannerheimin Lastensuojeluliiton järjestämässä ryhmässä keskustellaan yhdessä omaan lapseen ja perhe-elämään liittyvistä aiheista, samalla kun lapset leikkivät ohjaajien valvonnan alaisena.

Pian kaksivuotiaan Akselin äiti Katri Alapiha ja vuoden ikäisen Erinin äiti Hanna Niemelä kuvailevat ryhmää pehmeäksi laskuksi ennen pian edessä olevaa lasten päivähoitoon vientiä.

Katri Alapiha ja Akseli (vas.) sekä Hanna Niemelä ja Erin rohkaisevat lähtemään mukaan Lapsi mielessä -ryhmään. Kuva: Miia Salminen

Katri Alapiha ja Akseli (vas.) sekä Hanna Niemelä ja Erin rohkaisevat lähtemään mukaan Lapsi mielessä -ryhmään. Kuva: Miia Salminen

– Aluksi oli kynnys jättää lapsi edes pariksi tunniksi ulkopuolisen hoitoon, sanoo Hanna.

Akselin isä Ville Alapiha rohkaisee, että miestenkin kannattaa lähteä ryhmään mukaan.

– Itselläni ei ollut mitään ennakko-odotuksia tätä kohtaan, mutta ihan mahtavaa on ollut, hän kertoo.

Marjahatun päiväkodissa kokoontuvan ryhmän toinen ohjaaja,  Sirpa Harju, kertoo ettei ryhmän ole tarkoitus olla ohjaajien luennointia, vaan yritystä saada vanhemmat itse oivaltamaan.

– Moni voi luulla, että täällä ohjeistetaan kuten perheneuvolassa, mutta ennemminkin täällä herätellään ajatuksia. Lisäksi annetaan kotitehtäviä, kuten kylpyhetken vietto, Harju jatkaa.

– Hauskin kotitehtävä perheen kanssa oli ehdottomasti retki, Hanna Niemelä arvioi.

Hanna ja Katri kertovat, että kynnystä lähteä ryhmään mukaan ei ollut aluksikaan, ja ainoaksi ”riskiksi” he ovat havainnoineet mahdollisuuden saada uusia ystäviä.

– Vertaistukea, on kiva keskustella, vaikka ei ole mitään hätääkään. Ja jos on vaikeata, niin siitä ei tietenkään ei iloitse että toisillakin on, mutta kun se sanotaan yhdessä ääneen, niin helpottaa, he pohtivat.

Hattulan kunta on kouluttanut vanhempainryhmien ohjaajiksi peräti seitsemän päivähoidon työntekijää, mikä on kunnalta suuri satsaus.

Seuraavan ryhmän ensimmäinen kokoontuminen on keskiviikkona 13. päivänä tammikuuta. Ryhmä kokoontuu Pappilanniemen päiväkodissa yhteensä kahdeksan kertaa ja ryhmään mahtuu mukaan viisi perhettä ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautua voi vuoden 2015 loppuun asti ryhmän vetäjille teija.harkonen@hattula.fi tai hanna.makinen@hattula.fi.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.