Lauantai 16.02.2019
Nimipäivät: Kai
Hämeenlinna
Selkeää
0°C
Tuuli: 4 m/s P
 

Hämeen panssaripataljoona ja Jääkäritykistörykmentti Panssariprikaatista mukana jääkäreiden kotiinpaluun 100-vuotisjuhlassa

Saksassa vuosina 1915–1918 sotilaskoulutuksen saaneet jääkärit loivat osaltaan pohjan nykyaikaisten Puolustusvoimien synnylle ja muodostivat merkittävän osan talvi- ja jatkosodan sekä Lapin sodan aikaisesta päällystöstä. Jääkärit palasivat koulutuksesta Vaasaan helmikuussa 1918. Puolustusvoimat viettää jääkäreiden kotiinpaluun 100-vuotisjuhlaa Vaasassa 23.–24.2. ja Helsingissä maanantaina 26.2.2018. Ohjelmassa on paraatikatselmus, ohimarssi, kalustoesittely ja konsertteja. Paraatikatselmusta ja ohimarssia Vaasassa voi seurata suorana Yle Areenassa.

Paraatiin osallistuu noin tuhat henkilöä Puolustusvoimista ja maanpuolustusjärjestöistä sekä lisäksi noin 120 sotilasta Saksan asevoimista. Jääkäreiden kotiinpaluun 100-vuotisjuhla on osa Puolustusvoimat 100 -juhlavuoden ohjelmaa.

Paraatikatselmus järjestetään Vaasan kauppatorilla ja ohimarssi jalan Vaasanpuistikolla, marssisuunta kohti Jääkäripatsasta. Paraatikatselmuksen suorittaa ja ohimarssin vastaanottaa Maavoimien komentaja, kenraalimajuri Petri Hulkko. Ohimarssin vastaanottopaikka on Vaasan kaupungin hallintorakennuksen edessä. Kenttähartauden katselmuksessa pitää kenttärovasti Vesa Aurén Maavoimien esikunnasta. Paraatijoukkoja komentaa Porin prikaatin komentaja, eversti Rami Saari. Musiikista vastaavat Laivaston soittokunta, Saksan asevoimien keskussotilassoittokunta ja Pohjanmiehet-kuoro.

Paraatiin osallistuvat Puolustusvoimista jääkäriperinteitä vaalivat Hämeen panssaripataljoona ja Jääkäritykistörykmentti Panssariprikaatista, Satakunnan pioneeri- ja viestipataljoona Porin prikaatista, Pohjan pioneeripataljoona Kainuun prikaatista, Vaasan rannikkojääkäripataljoona Uudenmaan prikaatista, Lapin jääkäripataljoona Jääkäriprikaatista, Kymen jääkäripataljoona Karjalan prikaatista ja Uudenmaan jääkäripataljoona Kaartin jääkärirykmentistä. Juhlaan osallistuvat lisäksi Meri- ja Ilmavoimien lippujoukkueet. Ohimarssissa ensimmäinen marssiva joukkue on pukeutunut vuoden 1918 univormuihin.

Saksan asevoimista paraatiin osallistuvat puolustusministeri Jussi Niinistön kutsumana Saksan kaartin pataljoona Wachbataillon ja Saksan asevoimien soittokunta Stabsmusikkorps der Bundeswehr, joka konsertoi Vaasassa 23.2. ja Helsingissä 26.2.2018.

Jääkäreiden kotiinpaluun 100-vuotisjuhla järjestetään yhdessä Puolustusvoimien, Jääkäripataljoona 27 perinneyhdistyksen sekä Vaasan ja Kauhavan kaupunkien kanssa.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.