Torstai 28.03.2024
Nimipäivät: Armas

Tuuli:
 

KIELIASETUS: Snellmanien sukuyhdistys järjestää muistolaatan paljastustilaisuuden

J.V. Snellman tapasi keisari Aleksanteri II Parolannummella 29.7.1863.

Senaattori Snellman tapasi keisari Aleksanteri II:n Parolannummella
29.7.1863 keisarin ollessa siellä tarkastamassa suomalaista ratsuväkipataljoonaa.

Keisari antoi tapaamisen perusteella 1863 kieliasetuksen, jonka seurauksena suomen kieli saatiin ajan myötä tasavertaiseksi ruotsin kielen rinnalle.

J.V. Snellman oli aloittanut jo 1840-luvulla taistelun, joka tähtäsi suomen kielen asettamisen tasavertaiseksi ruotsin kielen rinnalle.

Taisteluvälineenä hän käytti Saimaata ja muita lehtiä vaatiessaan, että suomenkielistä kirjallisuutta oli ryhdyttävä tukemaan. Kieliohjelmaa ei ollut helppo toteuttaa maassa, jossa ei ollut painovapautta.

Snellman kirjoitti optimistisesti vuonna 1856 Litteraturbladissa, että koska suomen kirjakieltä oli jo uudistettu, kielioppeja kirjoitettu, suomalaista kansanrunoutta koottu ja kansalliskirjallisuuttakin syntynyt, on hyvä uskoa tulvaisuuteen.
Suomenkielistä kirjallisuutta koskeva painatuskielto kumottiin vuonna 1860.

Kun Snellman kuuli keisarin tulosta tarkastusmatkalle Parolan varuskuntaan, hän kirjoitti 4.7.1863 ministerivaltiosihteeri Armfeltille Pietariin. Snellman piti suotavana keisarin vieraillessa Suomessa hänen jättävän jonkin armonosoituksen maallemme. Siksi Snellman ehdotti jo monta vuotta valmistellun hankkeen suomen kielen saamisesta käyttöön tuomioistuimissa ja virastoissa.

Koska senaatti oli osoittanut vastahakoisuutta kielikysymyksen hoitamisessa, Snellman ohitti muodollisuudet ja paljasti suunnitelmansa suojatilleen ministerivaltiosihteeri Armfeltille. Tämä valmisteli asian Pietarissa niin, että hänellä oli Suomeen saapuessaan jo valmis asetusteksti.

Keisari Aleksanteri II saapui Suomeen 28.7.1863 tarkastamaan Parolannummelle suomalaisen ratsuväkipataljoonan. Snellman esiteltiin keisarille siellä seuraavana päivänä ja keisari allekirjoitti 30.7.1863 kielireskriptin, jonka senaatti hyväksyi 1.8.1863.

Snellmanien sukuyhdistys ry järjestää 29.7.2017 muistolaatan paljastustilaisuuden Parolanummella ja sen yhteydessä esitelmätilaisuuden Panssariprikaatin sotilaskodissa.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.