Sunnuntai 09.12.2018
Nimipäivät: Anna, Anne, Anni, Anu, Anneli
Hämeenlinna
Pilvistä
3°C
Tuuli: 3 m/s P
 

Toivo Kuula -ooppera kantaesitetään ensi kesänä Iittalan musiikkijuhlilla

Pianisti Tuomas Nikkanen kuuluu Kuula-oopperan idean keksijöihin. Sopraano Riitta Muikku-Piirainen esitti Kuulan musiikkia kamarioopperan tiedotustilaisuudessa Sibeliuksen syntymäkodilla.

Iittalan musiikkijuhlilla saa ensi kesäkuussa kantaesityksensä säveltäjä Toivo Kuulasta kertova kamariooppera. Kuulan sävellyksiä ei oopperassa kuulla, vaan musiikin säveltää Hämeenlinnassa asuva Sampsa Ertamo.

– Projektissa on röyhkeyttä. Oopperan säveltäminen säveltäjästä on vähän kuin arkkitehdille sanottaisiin, että suunnittele Alvar Aalto -museo, Ertamo sanoo.

Kamarioopperan ohjaaja ja libretisti Arto Myllärinen kertoo löytäneensä tekemiseen hyvän, yhteisen sykkeen Ertamon kanssa.

– Poimimme Kuulan tarinasta kahdeksan käännekohtaa, valottaa hän oopperan rakennetta.

Kansalaissodan lopun melskeissä vain 34-vuotiaana kuollut Kuula oli Myllärisen mukaan intohimoinen persoona, jonka elämässä suurta roolia näyttelivät kaksi palavaa rakkaussuhdetta. Kuulan elämään kuului myös ensimmäisessä avioliitossa syntyneen esikoislapsen kuolema parin kuukauden ikäisenä.

– Rakkaus on ollut hänelle polttoaine. Aina kun on ollut säpinää, on myös syntynyt kaunista tekstiä ja musiikkia.

Kuulan kuolemasta ja kansalaissodasta tulee ensi vuonna kuluneeksi sata vuotta.

Reetta Hulmi vastaa esityksen visuaalisesta ilmeestä yhdessä ohjaaja Arto Myllärisen (kesk.) kanssa. Oikealla säveltäjä Sampsa Ertamo.

Kuulan toisen vaimon Alma Silventoisen roolin tekee Berliinin oopperakoulussa opiskeleva Vilja Riutamaa, muita esiintyjien nimiä ei vielä julkisuuteen kerrota.

Kantaesityksen info pidettiin Sibeliuksen syntymäkodissa ja Kuula myös kuului Sibeliuksen oppilaisiin. Kuula oli impulsiivinen ja taitava säveltäjä, josta kertovan kamarioopperan idean takana ovat Iittalan musiikkijuhlien taiteellinen johtaja, pianisti Tuomas Nikkanen sekä sopraano Riitta Muikku-Piirainen. Kamarioopperan kantaesitys on Iittala-hallissa 13. päivänä kesäkuuta.

– Päivi Hirvikoski pyysi minut vuonna 2013 Iittalaan soittamaan ja silloin katsoin, että Iittala-halli on erinomainen paikka vaikka tapahtumien järjestämiseen. Aloimme pitää Iittalassa kursseja ja toissa keväänä Riitta alkoi puhua, että kurssit pitäisi jalostaa juhlaksi, kertaa Nikkanen Iittalan musiikkitapahtuman vielä lyhyttä historiaa.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.