Perjantai 29.03.2024
Nimipäivät: Jouni, Joni, Joonas, Joona, Jonne

Tuuli:
 

TULEVAISUUDEN KUUSI: Vuoksela-seuran lahjoittamat taimet istutetaan

Eräs Suomi 100 -juhlavuoden tapahtumista on Tulevaisuuden Kuusi -kampanja. Tulevaisuuden kuusi on historiallinen kampanja, sillä se jatkaa itsenäisyyden perinteitä Itsenäisyyden kuusen (1917) ja Kotikuusien (1967) sekä myöhemmin istutettujen juhlapuiden jälkeen.

Keväällä 1916 senaatti määräsi Vuokselan kunnan toiminnan aloitettavaksi 1.1.1917.
Nimensä pitäjä on saanut Vuoksen virrasta.

Uudenkylän rukoushuoneen puuhamies Daniel Fabian Jääskeläinen totesi kerran, että “mieko herrään kesäaamun, ni aurinko paistaa Vuokse päält ja mie ko mään nukkumaa, ni viel sillokii se paistaa Vuokse päält. Mie esitä, et pannaa nimeks Vuoksela”. Tästä syntyi nimi ensin rukoushuonekunnalle, sittemmin seurakunnalle ja lopuksi myös kunnalle.

Vuokselan kunnalle valittiin ensimmäisen kuntakokouksen esimies ja ensimmäisen kunnallislautakunnan jäsenet. Kuntakokouksia ehdittiin pitää vain parina vuotena, sillä jo vuonna 1918 suoritettiin ensimmäiset kunnanvaltuuston vaalit. Kunnanvaltuuston jäsenmäärä oli 15.
Vuokselan hallinnollisen toiminnan alkamisesta tuli 1.1.2017 kuluneeksi 100 vuotta.

Kunnan itsenäisyys päättyi sisäasiainministeriön 30.9.1948 tekemällä päätöksellä. Vuokselan kunnan lyhyt, mutta monivaiheinen tarina oli päättynyt

Vuokselan Pitäjäseura ry, nykyiseltä nimeltään Vuoksela-Seura ry, perustettiin 6.1.1950 Hattulassa ja se vaalii entisen pakkoluovutetun kotiseudun muistoja ja perinteitä ja toimii entisen Vuokselan kunnan alueella asuneiden ja heidän jälkeläistensä keskinäisenä yhdyssiteenä.

Vuoden 1998 aikana seura hankki muistolaatat muistuttamaan jälkipolville Vuokselan kunnan asukkaiden muutosta ja asettumisesta sijoituskuntiin. Laatat luovutettiin Hattulan, Kalvolan, Rengon, Tammelan kuntien edustajille sekä Tyrvännössä Lepaan koulun ala-asteen aulaan.

Tämän innoittamana Vuoksela-Seura ry:n hallitus teki hallituksen jäsenen Taisto Virkin aloitteesta päätöksen hankkia Vuokselasta pihtakuusen taimet juhlistamaan Vuokselan 100 vuoden muistoa. Tarkoituksena on luovuttaa muistokuusen taimet niille lopullisille asuinpaikkakunnille, missä muistolaatatkin sijaitsevat.

Kotiseutumatkan yhteydessä 18. – 21.5.2017 Vuokselaan kuusentaimet noudettiin Vuokselan Päiväkiven koulun pihamaalta. Pihtakuusen taimi on tehnyt näin ollen oman evakkomatkansa Vuokselasta Taisto Virkin mukana ensin Tampereelle ja sieltä tänne Hattulaan. Hattulan kunnan myötävaikutuksella uusi kasvupaikka on löytynyt Juteinitalon piha-alueelta.

Entisen Tyrvännön alueelta on löytynyt myös kuuselle istutuspaikka Lepaan koulun läheisyydestä.

Vuoksela 100 juhlakuusen taimien istuttaminen tapahtuu 14.7. klo 11 Juteinin talon piha.alueella ja Lepaalla klo 13.

Vuoksela elää tänä päivänä vielä vahvana muistoissa ja perinnetyö jatkuu Vuoksela-Seura ry:n toimesta.

Taisto Virkki

Kotiseutuneuvos

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.