Sunnuntai 20.01.2019
Nimipäivät: Sebastian
Hämeenlinna
Selkeää
-13°C
Tuuli: 2 m/s P
 

Hattulassa valmennetaan menestyviä tankourheilijoita

Ellen Kukkasniemi kuuluu Mooven tankoakrobatiaryhmään, jossa harrastaa lajissa jo pidemmälle päässeitä lapsia.

Moove Kuntokeskuksella Hattulassa on muutamassa vuodessa varttunut maan eturivin nuoria tankourheilijoita. 10-vuotias Ellen Kukkasniemi voitti helmikuussa tankourheilun noviisisarjan SM-kultaa ja valmistautuu parhaillaan tankotanssin SM-kisoihin.

– Yhteisharjoitukset ovat kerran viikossa. Treenaan myös kotona ja ennen kisoja on vielä yksityistreenejä. Harrastan tätä muutenkin tosi mielelläni muutenkin kuin kisoja varten, Ellen kertoo.

Mooven yrittäjä Salla Huuskonen kertoo, että tankourheilutunnit aloitettiin noin 2,5 vuotta sitten ja Ellen oli ensimmäisten lajin aloittaneiden ryhmässä.

– Harrastajia meillä on ollut 6-vuotiaista 56-vuotiaisiin, eli ikähaitari on tosi laaja. Tällä hetkellä meillä on kaksi ryhmää lapsille ja aikuisille alkaa alkeiskursi 4.4.

Torstaisin kokoontuvassa, Jenni Kolehmaisen valmentamassa ryhmässä harjoittelee lajissa pidemmälle päässeitä lapsia. Tästä ryhmästä tiensä 5.5. Hämeenlinnassa järjestettäviin tankotanssin SM-kisoihin on selvittänyt Ellen Kukkasniemen lisäksi toinen 10-vuotias tankourheilija, Netta Kaaro.

Ellen Kukkasniemi harrastaa monipuolisesti. Tankourheilun lisäksi hän ehtii crossfitin ja vikellyksen pariin.

Suomeen perustettiin ensimmäinen tankostudio vuonna 2007. Tankourheilun kentällä vaikuttaa nykyisin kaksi liittoa, Pole Sports Finland ja Suomen Tankotanssiliitto. Tankotanssiliitto puolestaan kuuluu Hämeenlinnaan rekisteröityyn Suomen Voimalajiliittoon. SUL:n ja lyhyeksi jääneen Valo-kauden jälkeen urheilun lajiliitot ovat nykyisin Olympiakomitean alaisuudessa. Suomen Voimalajiliitto on olympiakomitean kumppanuusjäsen.

Hämeessä laji on otettu omaksi myös tapahtumapuolella, sillä SM-kisojen lisäksi Elenia-Areenalla Hämeenlinnassa järjestetään 30.11.–1.12.2019 tankourheilun MM-kisat.

Tankourheilusuoritukset kestävät usean minuutin ajan ja fysiikan lisäksi suoritukset ovat teknisiä. Ellen Kukkasniemi harrasti aikaisemmin voimistelua 4,5 vuotta ja balettia.

– Tankourheilun harrastaja minusta tuli, kun äidille tuli idea, että voitaisiin mennä testaamaan lajia. Se tuntui heti kivalle ja kaikki onnistui, Ellen kertoo.

Nykyisin hän harrastaa myös vikellystä ja crossfitiä.

– Kilpailen vikellyksen laukassa ja pidän kaikkia lajeja tärkeänä, niissä tulee nopeutta ja voimaa.

Fyysistä ja teknistä. Tankourheilun näyttävyyden takana on kovaa harjoittelua.

Helmikuista SM-suoritustaan Ellen pitää hyvänä, muttei täydellisenä.

– Tosi hyvät ja pirteät fiilikset jäi niistä kisoista. Oli pieniä juttuja mitkä olisivat voineet mennä paremmin, mutta tosi hyvin meni. Itselläni jotkut liikkeet ovat bravuureja mutta aika tasainen olen eri liikeissä.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.