Maanantai 17.12.2018
Nimipäivät: Raakel
Hämeenlinna
Lumikuuroja
-2°C
Tuuli: 3 m/s P
 

Hattulassa asuva Jaana Laine toimii yrittäjänä Iittalassa sijaitsevassa Tilitoimisto Raijaka Oy:ssä

Hattulassa asuva Jaana Laine toimii Raijakan yrittäjänä Iittalassa.

Tilitoimistoalan yrittäjä Jaana Laine kertoo yhdeksi alansa tärkeäksi vaatimukseksi sen, että pystyy näkemään myös asiakkaan tulevat tarpeet. Laskenta-alan merkonomiksi 1980-luvulla valmistunut Laine on toiminut kirjanpidon, laskentatoimen ja yritystalouden parissa koko työuransa, ja ollut tilitoimistoyrittäjänä edelläkävijä digitaalisuuden hyödyntämisessä.

– Meillä on ollut ensimmäisten joukossa käytössä Maestron ohjelmistot, jotka antavat mahdollisuuden sähköiseen taloushallintoon sekä mahdollistavat ohjelmiston etäkäytön.

Jaana Laine kertoo aina halunneensa osata monia asioita. Yrittäjänäkin hän haluaa vaalia monipuolisuuttaan ja pystyy avustamaan asiakkaitaan myös sopimusoikeudellisissa palveluissa. Hän on suorittanut myös talous- ja johtaminen opinnot Ammattikorkeakoulussa sekä juridisia opintoja avoimen yliopiston kautta.

– Suunnitelmissa on mennä suorittamaan myös teknisen isännöitsijän koulutus. Monet pienet asunto- ja kiinteistöyhtiöt toivovat hyvää ja myös hinnaltaan maltillisempaa palvelua.

Aikanaan oppisopimuksella tilitoimistossa työskentelyn aloittanut Laine ehti työskennellä parissa tilitoimistossa ennen kuin aloitti sivutoimisen yrittäjyyden vuonna 1991. Tuolloin hän työskenteli samalla myös isännöintitoimistossa kirjanpitäjänä.

Hattulaan Jaana Laine muutti perheineen vuonna 1997 ja aloitti seuraavana vuonna noin kymmenen vuotta kestäneen työuran autoliikkeen talous- ja laatupäällikkönä. Laine kertoo, että jossain vaiheessa mielessä kävi myös autoliikkeen osto, mutta päämotivaatio uuden elämänvaiheen aloittamiselle hänen mukaansa oli halu ryhtyä kokopäiväiseksi yrittäjäksi.

– Vuonna 2009 tulin Raijakaan ns. ”sisäänajoon” ja vuonna 2010 hankin yrityksen itselleni. Ostohetkellä yrityksessä oli myös kolme vierasta työntekijää mutta liikevaihto silti pienempi kuin nyt. Digitalisaatio on omana omistaja-aikanani helpottanut työtä ja tehostanut sitä, kuvailee Laine.

Talouden vaihtelut eri vuosikymmeninä nähnyt yrittäjä sanoo, että julkisessa puheissa 1990-luvun lamaa verrataan usein vallalla olevaan taloustilanteeseen ja todetaan, että nyt asiat ovat kuitenkin paremmin.

– Monella alalla tilanne on kuitenkin se, että erityisesti pienten yrittäjien asema on heikentynyt, hän toteaa.

– Tämä on valitettava asia, sillä yli 90 prosenttia suomalaisista yrityksistä luokitellaan
mikroyrityksiksi. Verotus on yksi iso asia, millä saataisiin tilannetta korjattua mikäli tahtotilaa
löytyisi, esimerkkinä muun muassa Viron yritysverotusmalli.

Jaana Laine sanoo, että Raijakan muutto omaan asuinkuntaan Hattulaan olisi mahdollinen ja ihannetila, jos sopiva liiketila löytyisi. Laineella on 19-vuotias tytär ja 21-vuotias poika, joka opiskelee liiketaloutta ja on jo mukana Raijakan kuvioissa opintojensa puitteissa. Molemmat lapset ovat kirjoittaneet ylioppilaiksi Parolan lukiosta.

– Perheeseen kuuluu myös Rottweiler Eetu ja kolme Friisiläishevosta, joista kaksi on omia kasvatteja. Ratsastusharrastus ja hevosten käsittely on hyvää vastapainoa työlleni, vaikka en itse ratsastakaan.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.