Perjantai 29.03.2024
Nimipäivät: Jouni, Joni, Joonas, Joona, Jonne

Tuuli:
 

JUHLAVUOSI: Eija ja Janne Wallinille vuosikymmen täyteen Parolan Rosollissa

Pariskunta Eija ja Janne Wallin tunnetaan Hattulassa parhaiten Parolan Rosollin yrittäjinä. Parolassa toimivan lounasravintolan lisäksi Wallinit pyörittävät nykyään myös lukuisia muita lounaspaikkoja Hämeenlinnassa. Heidän vuonna 2007 hankkimansa Rosollin oheen on kasvanut kokonainen lounaspaikkojen ketju, jonka lounaslista on eri toimipisteissä yhteinen. Ruoka kuitenkin valmistetaan Militariaa lukuun ottamatta jokaisessa ravintolassa paikan päällä.

– On tavallaan haaste, että Maija voi tehdä saman ruoan ihan eri tavalla kuin Pirkko, mutta toisaalta olemme halunneet antaa työntekijöille vapauksia ja myös vastuuta omasta tekemisestään, sanoo Eija Wallin.

Parolan Rosolli siirtyi Eija ja Janne Wallinin omistukseen vuonna 2007. Nyt on juhlan aika.

Hän tuntee paitsi yrittäjän arjen, myös ravintolan palkallisen vastuuvetäjän roolin. Eija nimittäin työskenteli ennen Rosollin hankintaa keittiöpäällikkönä Sodexholla Hämeenlinnan Innoparkissa.

– En tuntenut Rosollin aiempaa omistajaa Raija Salmista enkä ollut ikinä käynyt täällä syömässäkään. Jo kaksi vuotta ennen kauppojen tekoa kuulin, että Raija olisi lopettamassa, mutta ei sitten raaskinutkaan. Vuoden 2007 keväällä hän soitti, että nyt Rosollin myynti olisi ajankohtainen.

Ajatus omasta ravintolasta oli kytenyt jo kauemmin ja lopullisen päätöksen yrittäjäksi ryhtymisestä Wallinit tekivät keskusteltuaan lastensa kanssa.

– Miksi tehdä vieraalle, kun voi tehdä itselle, oli Eijan mukaan peruskysymys, joka sai myönteisen vastauksen.

Wallinien lapsille Rosollista tuli oppimisympäristö, jonne he tulivat suoraan koulun jälkeen siivoamaan.

– Nyt he tekevät täällä kokkihommia lukuun ottamatta kaikkea.

Vuonna 2010 toiminta laajeni lounasravintola Fredrikaan ja silloin myös Janne hyppäsi täysipäiväisesti ravintola-alalle irtisanouduttuaan työpaikastaan Postissa. Yrittäjien alkuvuodet eivät olleet helpot, sillä Eijan starttirahahakemus tyssäsi siihen, että hän oli jo työskennellyt alalla johon ryhtyi yrittäjäksi. Välillä vuorotteluvapaalla ollut Janne taas ei saanut mistään senttiäkään vapaansa aikana, koska perheessä oli yritys.

Laajenemisia Wallinit kuvailevat sattumien summaksi.

– Fredrika tuli julkisen tarjouspyynnön kautta, mutta muuten on tullut esimerkiksi keskiviikkona soitto, että ryhdyttekö jatkamaan ravintolaa ensi viikosta, kun edellinen yrittäjä lopettaa tällä viikolla.

Parolan Rosolli operoi nyt tuttujen Hattulan nurkkien lisäksi paitsi Fredrikaa, myös Pulleria, Hunajaa, Vanajan voimalaitosta ja Militariaa.

– Toimipaikkoja oli parhaimmillaan seitsemän, kunnes Millog siirtyi varuskunnan sisälle. Jokaista pyyntöä olemme kuitenkin harkinneet tarkkaan ja jos olisimme vastanneet kaikkiin pyyntöihin myöntävästi, paikkoja olisi jo kymmenen.

Työntekijöitä Parolan Rosollilla on nyt seitsemän ja lisäksi ekstraajia. Laajenemisen myötä yrittäjien oma aika kuluu yhä enemmän taustatöissä. Osa omaa selviytymisstrategiaa kuitenkin on, että myös käytännön työt maistuvat yhä yrittäjille.

– Tärkeintä on, että henkilökunta on hyvä ja sitten se, että itse tehdään ihan h****tisti töitä. Haluamme erityisesti kiittää henkilökuntaa ja asiakkaita, Wallinit toteavat.

Lounasruokailu on Parolan Rosollin lempilapsi ja eri ravintoloissa syntyy päivittäin vähintään 400 lounasta. Periaatteisiin kuuluu, että lämpimiä lounasruokia on tarjolla aina vähintään kaksi.

– Kilpailu lounasruoissa on kova ja samoin asiakkaiden vaatimustaso, kuvailee Eija Wallin.

Kun katteet ovat pienet, on ostojen mitoittaminen kulutuksen mukaan myös olennaisen tärkeää; isoja hävikkejä ei parane syntyä.

Siirtyminen palkkatyöstä yrittäjyyteen on Wallinien mukaan vaatinut asennemuutosta sen suhteen, että esimerkiksi lomat ovat yrittäjällä vähissä.

– Työpäivät ovat säännöllisesti sitä 12 tuntia, mutta haastavuudessa se viehätys lopulta on. Stressinsietokyvyn pitää olla ihan mieletön, Janne Wallin kertoo.

Toinen jaksamista auttava tekijä ovat hyvät asiakkaat.

– Jossain vaiheessa en olisi kuvitellutkaan tekeväni asiakaspalvelutyötä, mutta myös asiakkaiden takia tätä jaksaa. Parolassa on yhä samoja asiakkaita kuin Raijan aikana, Janne toteaa.

– Ensimmäiset kolme vuotta, kun olin tässä yksin, asiakkaat tulivat niin tutuiksi että tunsivat jo kantapääni asennosta, että millä tuulella milloinkin olen, sanoo puolestaan Eija.

Ensimmäisen lounaansa Rosollin yrittäjänä Eija kattoi 18.7.2007, mutta tasavuosia juhlitaan kesäkuun alussa Hattula-päivien aikaan, jolloin Wallinit tarjoavat kolme ilmaistapahtumaa.

Torstaina 8.6. ikärajattomassa tapahtumassa esiintyy DJ Tatu Piekkari ja Veljeskunta. Perjantaina 9.6. pääesiintyjänä on Meiju Suvas ja lauantain 10.6. iltabileissä viihdyttää Cover-Trio Tulehtuneet Tumput.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.