Lauantai 20.04.2024
Nimipäivät: Lauha, Nella

Tuuli:
 

RAKENTAMINEN: Luotettavuus ja monipuolinen ammattitaito pitävät yrittäjän leivässä

Juha Salo on saanut laajasti tuntumaa rakennusalan eri töihin. Yksityisyrittäjänä hän on tehnyt paljon kylpyhuoneiden ja saunojen saneerauksia sekä muita laatoitustöitä.

Rakennustyö J. Salon yrittäjä Juha Salo on saanut valmiiksi kylpyhuoneen perusteellisen saneerauksen Merventiellä. 1980-luvulla rakennetun asunnon kylpyhuone on rouhittu betonipinnoille asti ja tehty kokonaan uusiksi kylpyhuonekalusteita myöden.

Työ tuntuu miellyttävän ammattilaisen itsensäkin silmää, mutta ensi vuoden helmikuussa yrittäjänä 10 vuotta toiminut ja rakennustyömailta kaikkiaan 30 vuoden kokemuksen hankkinut Salo haluaa silti aina, että vesieristystarkastukset tekee ulkopuolinen ihminen.

– Olen tehnyt vesieristyksiä 1980-luvun lopulta asti, mutta ulkopuolinen tarkastus on silti mielestäni parempi kuin se, että tekijä saa arvioida oman työnsä.

Moniin kylpyhuonesaneerauksiin liittyy Merventien kohteen tapaan kaatojen korjaus.

– Usein törmää siihen, että vesi jää lattialle seisomaan. Jos taas kaadot ovat liialliset, se voi olla jo vähän vaarallistakin. Täällä kaadot olivat hyvät ja loivensin niitä vain vähän, kertoo Salo.

Talonrakentajaksi vuonna 1988 valmistunut Juha Salo kiittelee päässeensä heti koulun penkiltä töihin pienyritykseen, jossa oppi oli hyvää ja työt monipuolisia.

– Olin siellä 12 vuotta ja teimme muutaman omakotitalonkin alusta loppuun. Kaikkiaan ehdin olla töissä neljässä eri firmassa mutta työt olivat loppuvaiheessa sellaisia, etten kokenut oman ammattitaitoni pääsevän niissä esille.

Oman yrityksen perustettuaan Salo ehti aluksi odotella töitä parisen viikkoa mutta sen jälkeen tekemistä on riittänyt.

– Koin, että ihan hyvä lähtö oli yrittäjänä. Ilmeisesti jonkinlainen tekijän maine oli ehtinyt kertyä, hän arvioi.

Mainettakin tarvitaan, sillä äsken valmistuneen kohteen saneerauksesta tarjouksen jätti seitsemän eri tekijää.

– Kun on kohta 30 vuotta eri työmailla tehnyt niin sen on oppinut, että tämä on asiakaspalvelutyötä. Luottamuksen pitää syntyä asiakkaan ja tekijän välillä ja siinä mielestäni olen onnistunut ihan hyvin.

Salo korostaa, että pölynhallinta remonteissa pitää ottaa ehdottomasti huomioon.

– Osastoin ja alipaineistan remontoitavan tilan purun ja muiden pölyävien töiden ajaksi, jotta pöly ei leviä muihin huonetiloihin.

Rakennustyö J. Saloa työllistävät eniten juuri kylpyhuoneiden ja saunojen saneeraukset sekä muut laatoitustyöt. Näiden lisäksi hän tekee myös sisustuskirvesmiehen töitä.

Parolassa syntyneen ja edelleen Hattulassa asuvan Juha Salon työmaat ovat pääasiassa Hämeenlinnan eri kolkilla ja Hattulassa, ajoittain myös pääkaupunkiseudulla.

– Töitä on riittänyt, hiljaista ei ole ollut edes tammi–helmikuussa josta rakennusalalla aina puhutaan vaikeana aikana.

Lomaa hän kuitenkin sanoo pitävänsä joka vuosi sekä kesällä että joulun aikaan.

– Loma ei tietenkään aina ajoitu niin kuin itse haluaa. Kylpyhuonetta ei voi purkaa ja lähteä sitten itse lomalle.

Kylpyhuoneensa saneerausta suunnittelevan kannattaa Salon mukaan varautua noin kuukauden kestävään urakkaan. Tehokasta työaikaa siitä on kohteesta riippuen noin kolme viikkoa ja loput kuivumisten odottelua.

– Tekijälle on ajallisesti helpompaa, jos kohteessa on sauna samassa. Silloin voi tehdä toista sillä aikaa, kun toinen kuivuu.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.