Keskiviikko 28.02.2024
Nimipäivät: Onni

Tuuli:
 
Avatar photo

Hattula-blogissa julkaistaan kunnan ja kuntalaisten arkeen liittyviä uutisia, otetaan kantaa ajankohtaisiin puheenaiheisiin sekä arvioidaan tarjolla olevia palveluita. Hattula-blogia kirjoittaa Hattulaan.fi -julkaisun toimitus.

Hyvästi langaton tiedonsiirto

Hattulan kaduilla ja kujilla on viime aikoina kaivettu luultavasti enemmän kuin ikinä. Langattoman tiedonsiirron ja kännyköiden mahtimaa Suomi vaikuttaa olevan siirtymässä langattomasta aikakaudesta valokuituun.

Lukijoissamme on luultavasti vielä niitä, jotka muistavat puhelinverkkojen rakentamisen maaseudulle. Teiden varsille nousseet puhelinpylväiden rivistöt julistivat maaseudun puhelinosuuskuntien toimintatarmoa.

Kun Suomesta tuli Nokialandia ja mobiiliviestinnän mallioppilas, alkoi pylväiden varaan rakennetun viestinnän vähittäinen alasajo.

– Digitaalisysteemi on vienyt hommasta hohdon, ja tolpalta johdon, totesi Juicekin ikimuistettavassa kappaleessaan Puhelinpylvään henkinen elämä.

Silti esimerkiksi Hattulassa on alueita, joissa Juicen lauluja ei hymyillen laulella: puhelut ja netti “pätkivät” paikoin säännöllisesti.

Valokuitu onkin nyt lähes kyseenalaistamaton hyvä, jonka rakentamista voi verrata infraponnistuksena viime vuosisadan puhelinverkon rakentamiseen. Käyttötarkoitus toki on eri – mahdollisimman nopea ja luotettava tiedonsiirto – mutta sokea kilpajuoksu on taas vallannut palveluntarvitsijat.

Nähtäväksi jää, onko ekologiseksi kehuttu valokuitu pitkäaikainen ratkaisu vai kaivetaanko taas Hattulankin monumenttien kupeessa muutaman kymmenen vuoden päästä vanhaa ylös ja uutta ihmemateriaalia maan sisään.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.