Sunnuntai 10.12.2023
Nimipäivät: Jutta

Tuuli:
 
Avatar photo

Hattula-blogissa julkaistaan kunnan ja kuntalaisten arkeen liittyviä uutisia, otetaan kantaa ajankohtaisiin puheenaiheisiin sekä arvioidaan tarjolla olevia palveluita. Hattula-blogia kirjoittaa Hattulaan.fi -julkaisun toimitus.

Keskusta etsii tappiosta uuden voiton siemeniä

Keskustan Etelä-Hämeen piirin tuoreessa julkilausumassa on aistittavissa terve itsekritiikki edellisen hallituksen päätöksiä kohtaan. Myös Hämeessä asemiaan merkittävästi eduskuntavaaleissa menettänyt puolue on kuitenkin mukana hallitusohjelman laadinnassa.

Vaalikautta pidemmälle ulottuva strateginen kysymys on, tuleeko keskustasta niin sanottu apupuolue, vai pystyykö keskusta nostamaan kannatustaan takaisin suurten puolueiden joukkoon. Tappiossa piilevät usein voiton siemenet, mutta jääkö näiden siementen kerääminen nyt hallituspaikan tuoman tyytyväisyyden varjoon?

Koko Hämeessä puolueen edustus valtakunnantasolla lepää nyt yhden kansanedustajan, asikkalalaisen Hilkka Kempin varassa. Juha Rehula kiersi viime vaalikauden maata sote-pakettia kasaamassa ja palkkana oli uudistuksen hyllyttäminen sekä oman kansanedustajan paikan menetys. Politiikan julkikuvalle sote-kiemurtelu ei muutenkaan tehnyt hyvää.

Kun vielä Sirkka-Liisa Anttila ei lähtenyt enää ehdolle ja Martti Taljakaan ei paikkaansa onnistunut uusimaan, on niin sanotun isäntä- ja emäntäpolitiikan aikakin ohi.

Viime hallituskaudella keskustalaiset ministerit, erityisesti Anne Berner, näyttäytyivät raivokkaina julkisten palvelujen yksityistäjinä. Etelä-Hämeen piirin julkilausumassa uhotaan kuitenkin, että “suurten kaupunkien markkinastalinistien kabinettidemokratiaa” ei hyväksytä.

Kauas toden totta oli tultu niistä, tämänkin kirjoittajan muistamista ajoista, kun ministeri Juha Korkeaoja istui Lammilla kuuntelemassa paikallisten viljelijöiden huolia ja sokerijuurikkaan satonäkymiä.

Piirin lausuma on lopulta melko ympäripyöreä. Siinä sekoittuu halu palata alkiolaisille juurille ja halu pyrkiä uusiin verkostoihin. Jotain uutta keskustan on joka tapauksessa löydettävä, muuten poliittinen historia todistaa entisen merkkipuolueen vaipumista pienpuolueiden joukkoon.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.