Keskiviikko 28.02.2024
Nimipäivät: Onni

Tuuli:
 
Avatar photo

Hattula-blogissa julkaistaan kunnan ja kuntalaisten arkeen liittyviä uutisia, otetaan kantaa ajankohtaisiin puheenaiheisiin sekä arvioidaan tarjolla olevia palveluita. Hattula-blogia kirjoittaa Hattulaan.fi -julkaisun toimitus.

Lehdentekoa lehtipainottomalla seudulla ilman postipalveluja

Postilaatikoiden kansien päälle kasautunut lumi teki jakelutyön kokonaisrasittavuuden normaalia suuremmaksi marraskuussa 2023.

Pian luultavasti lakkautettavan Hattulaan.fi -julkaisun matkaan on mahtunut monta mutkaa. Mutkaisin niistä on ollut lehden tuotanto ja jakelu ja se ansaitsee oman muistokirjoituksensa.

Paperilehti on fyysinen tuote, joka täytyy painaa lehtipainossa. Tämä tuotantotavoite hidastuu mikäli lehtipainoja ei ole.

Listasin tuotantokapasiteetin rajallisuuden eli lehtipainojen todennäköisen lakkauttamisaallon pienten lehtien suurimpien uhkien joukkoon jo JOKO- eli johtamiskoulutusopintojen tutkielmassani vuonna 2009.

Tuolloisen työnantajani lehti olikin jäädä painamatta, kun Kokemäen Lehtipaino meni lennosta konkurssiin muistaakseni päivää ennen lehden painamisajankohtaa. Tuolloin uusi painopaikka onneksi löytyi lehdelle nopeasti.

Rankkasade väritti jakelua elokuussa 2023.

Hämeenlinnasta, tuosta perinteisestä kirja- ja sanomalehtipainatuksen toivemaasta, lakkautettiin maakuntalehden toimituksen kyljessä toiminut sanomalehtipaino viime vuosikymmenen vaihteessa. Siellä oli painettu myös Hattulaan.fi -lehti.

Koska pääosa lehden painoksesta meni vielä tuossa vaiheessa Postille ja Tuusulan painotalosta löytyi kohtuullinen painoajankohta, ei asialla ollut kustantajalle muuta vaikutusta kuin että lehden noutojakeluun menevät niput piti Vanajantien lastauslaiturin sijaan hakea Delfortin Tervakosken paperitehtaan lähellä sijaitsevista noutolaatikoista.

Lehdet oli sovittu jätettäväksi nostokantiseen laatikkoon, mutta Kahma jätti ne piruuttaan joskus vipulukolliseen pienempään laatikkoon.

2020-luvulla vaihtui myös lehden ilmestymispäivä torstaista keskiviikoksi, kun Posti kesken vuoden muutti runkojakelupäivänsä niin, ettei lehdelle ollut mahdollista saada kattavaa jakelua torstaisin.

Suuri osa ilmoittajista hyväksyi tämänkin, mutta printtilehden sisällönteosta tämä sammutti parhaan kipinän: alkuviikon päivät ovat yhä vähenevissä lehtipainoissamme täyteen buukattuja ja Hattulaan.fi:n painopäivä vaihtui maanantaiksi mikä mikroyrityksessä tarkoitti käytännössä sitä, että lehti oli valmistettava painokuntoon varmuuden vuoksi jo perjantaina.

Hattulaan.fi:n numero 11/2022 sujahti ensimmäisenä lehden pitkäaikaisen ilmoittaja-asiakkaan, Kiviveistämö Kailan postilaatikkoon Hämeenlinnassa yöllä.

Kestimme nurisematta myös koronan aiheuttaman liikevaihdon pudotuksen. Kahta lehteä julkaisseet kaksi yhtiötämme oli sulautettu yhdeksi ajoissa 2010-luvun puolella.

Tämä takasi pienen taloudellisen puskurin syöksyttäessä 2020-luvun alun mediakriisiin ja myös parhaan mahdollisen operatiivisen valmiuden reagoida muutoksiin.

Parhaimmillaan kahdella eri toimipisteellä operoinut yhtiö luopui toimitiloistaan Wetterhoffin talolla Hämeenlinnassa ja Hattula Golfilla Hattulassa. Liiketoimintaa jatkettiin niillä osilla mitkä vielä liikkuivat ja kiristettiin vyötä.

Hattulaan-lehti otettiin kokonaan omaan jakeluun syyskuussa 2022, kun painolta tuli viesti, ettei Posti ole “ajanut” joitain lähetyslistoja tms. ja kysymys, painetaanko lehti silti.

Toki painettiin ja ensimmäisen jakelun teinkin innolla kahdessa päivässä. Loppuviimeksi tässäkin oli vain kotiutettu yksi tuotantoketjun osa ja nyt yhtiö pystyi myös kontrolloimaan jakelukustannuksia eikä vain olemaan passiivisesti monopolihinnoittelulle nyökyttelevä asiakas.

Lukija-asiakkaiden katsannossa lehti myös pääsi näkyvämmälle paikalle postilaatikoissa, kun sitä ei oltu ahdettu Postisen väliin piiloon. Jakelualueiden hallinta kehittyi ja käytännössä jokaisella jakokerralla ilmeni joitain uusia jakelukohteita.

Noutojakelupisteet ovat osa jakeluverkostoa. Maaliskuun 2023 lehti aseteltuna telineeseen.

Välillä kaasuttelimme leikkimielisesti Postin jakeluauton kanssa kilpaa laatikoille tai revitimme Merventien suoraa täysiä yrittäen ehtiä ensimmäisenä Merven kylätielle.

Kouliinnuin jakajaksi jo jakaessani ala-astelaisena K-Market Mini-Sirkiän mainosmonisteita. Dramaattisin tapahtuma tuolloin oli hissin pysähtyminen kerrosten välille jakelualueen ainoassa hissitalossa ja myöhästyminen jääkiekkoharjoituksista.

Hattulaan-lehteä jakaessani jakelualueen ainoan tornitalon hissi toimi aina moitteetta eikä työ muutoinkaan ole yhtä dramaattista kuin jakaessani opiskeluaikoina öisin Aamulehteä pääasiassa Tampereen Kaukajärven tornitaloihin. Siellä känniset usein halusivat lehden kouraansa, vaikka nimeä ei jakelulistalta löytynytkään.

Toki lumisateella tai niljakkaalla pakkaskelillä oli jännää taiteilla Tyrvännöntiellä laatikoille niin sanotulla normaaliautolla eli tien puolelta ulos astuen, kun bussit suhahtelivat ohi kumpaankin suuntaan, tai jännittää pitääkö kässäri auton paikallaan Sattulantien ylämäessä tai Korpiniitynkadun alamäessä josta jopa varoitetaan jyrkkää tieosuutta kuvaavalla liikennemerkillä.

Niin vain entisen autolähetin Rikkosen myymä vuoden 2016 mallinen Ford Focus on kestänyt jopa kolmen päivän jakelu-urakoiden jatkuvan käynnissäolon, eri sääolot ja liikkunut ketterästi myös Henkarikujan päässä vaadittavassa U-käännöksessä.

Lehden painos mahtui tässäkin konseptissa Tervakosken boxeihin, mutta painon jakeluajojen vähetessä siitä olisi tullut niin kallista, että loppuvaiheessa kaikki lehdet on noudettu itse Tuusulasta.

Yksityiskohtana mainittakoon, että pitäjän tyylikkäin postilaatikko on tummanpunainen, metallinen ja hillitty omakotitalon postilaatikko jossa lukee

Kahalew

Pentti

Olen aina miettinyt, asuuko siellä Pentti Kahalew vai kaksi henkilöä joilla on eri sukunimet.

Vapaata sanaa laatikoihin Tyrvännöntien päässä joulukuussa 2022.

Media-alasta toisin sanoen katosi vuosien varrella kaikki hurmahenkisten menestystapahtumien glamour ja siitä tuli hirtehishuumoristen moniosaajien hengissäpysymistä.

Omat ennustukseni ovat menneet pieleen siten, että lehtipainojen rotaatioista meille löytyisi yhä tilaa.

Olemme myös olleet aika lähellä paikallista asiakasta, kun parhaimmillaan esimerkiksi Nihattulassa, Katinalassa tai Kotirinteessä on käyty perjantaina tekemässä juttu ja jaettu lehti itse haastateltujen postilaatikoihin seuraavalla viikolla.

Idea siitä, että kannamme koteihin mahdollisimman ohutta eli halvalla tehtyä lehteä, on kuitenkin jo kaukana siitä visiosta, jossa Hattulassa olisi oma ja sisältörikas paikallisjulkaisu joka toisi liikevaihtoa ja antaisi äänen muillekin kuin valtakunnallisille toimijoille.

Lopettaminen tai ainakin kunnon tauko ja pöydän puhdistaminen ja sen jälkeen kiinnostuneiden toimijoiden kokoaminen on nyt paras vaihtoehto.

Hyvä lehti tarvitsee maksajansa joko tilaajina tai ilmoittajina. Jos suurin maksaja alkaa olla julkinen sektori, lehdeltä helposti katoaa riippumattomuus. Samoin voi käydä, jos suurin maksaja on yksi yritys tai yritysryhmittymä.

Vain säästämällä on mahdotonta tehdä hyvän sisältörytmin omaavaa, printtilehden perusidealle kunniaa tekevää julkaisua.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.