Keskiviikko 28.02.2024
Nimipäivät: Onni

Tuuli:
 
Avatar photo

Hattula-blogissa julkaistaan kunnan ja kuntalaisten arkeen liittyviä uutisia, otetaan kantaa ajankohtaisiin puheenaiheisiin sekä arvioidaan tarjolla olevia palveluita. Hattula-blogia kirjoittaa Hattulaan.fi -julkaisun toimitus.

UUTISTAUSTA: Paukkupatruunoista luovutaan vai luopuminen viivästyy?

Puolustusvoimat tiedotti jo vuonna 2020 paukkupatruunoille rinnakkaisen järjestelmän tilaamisesta. Eilinen tiedote meni monissa isoissa medioissa läpi kyseenalaistamatta.

Puolustusvoimien eilinen tiedote kuului, että Puolustusvoimat tuo paukkupatruunoiden rinnalle uuden sähköisen järjestelmän. Monet isot mediat otsikoivat asian raflaavasti, keskiarvo-otsikoksi käy “Varusmiehille tutut räkäpäät jäämässä historiaan”.

Tiedotteen perussisältö on, että uudessa järjestelmässä aseeseen kiinnitetään laite, jolla laukausta kuvaavat ääni ja suuliekki toteutetaan sähköisesti kaiuttimen ja LED-valon avulla, eikä järjestelmää käytettäessä siten tarvita paukkupatruunoita.

Tiedotteen lopussa kuvaillaan muutoksen vauhti ja mittasuhteet: “Puolustusvoimat jatkaa paukkupatruunoiden käyttöä koulutuksessa edelleen. Nyt hankitun järjestelmän käytöstä saatavien kokemusten perusteella on mahdollista lisätä korvaavien laitteiden käyttöä tulevaisuudessa.”

Hattulaan.fi:n toimituksessa arvioitiin, että asia ei ole uutinen, niin varuskuntapaikkakunnalla kuin eletäänkin. Uutinen olisi voinut olla, että Puolustusvoimat lähetti hieman loivennettuna saman tiedotteen kuin vuonna 2020.

Tuolloin muun muassa Iltalehti kirjoitti, että “sähköinen järjestelmä toimitetaan puolustusvoimien käyttöön vuosina 2020–2022. Sillä tullaan korvaamaan ”räkäpäät” vaiheittain vuosien 2022 ja 2023 aikana.”

Sodankäynti on vanhan viisauden mukaan suurelta osin odottamista ja nyt paukkupatruunoiden poistumista koulutuskäytöstä odotetaan hieman tai paljon pidempään, kuin hieman alle kolme vuotta sitten olisi ollut syytä olettaa.

Ehkä kolmen vuoden päästä on jo syytä uutiseen?

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.