Sunnuntai 10.12.2023
Nimipäivät: Jutta

Tuuli:
 
Avatar photo

Hattula-blogissa julkaistaan kunnan ja kuntalaisten arkeen liittyviä uutisia, otetaan kantaa ajankohtaisiin puheenaiheisiin sekä arvioidaan tarjolla olevia palveluita. Hattula-blogia kirjoittaa Hattulaan.fi -julkaisun toimitus.

Valuvikainen tulorekisteri heiluttelee jo kuntatalouttakin

Hattulan kunta mainitsee tulostiedotteessaan verotulokertymänsä pienuuden yhdeksi syyksi verokorttiuudistuksen ja tulorekisterin. Tulorekisteri olikin mikroyrittäjän näkökulmasta todellinen kammotus. Lisäksi jokunen yrittäjä saattoi subjektiivisesti kokea, että tilitoimistoyrittäjä vaatimuksineen olikin siirtynyt verottajan eikä asiakkaansa palvelukseen.

Ensin tilitoimisto (ei nykyinen) yritti “sparrata” tätä yrittäjää kertomaan etukäteen, paljonko aikoo maksaa itselleen palkkaa tulevassa kuussa. Jo yrittäjyyden perusominaisuuksiin kuuluu, että yrittäjä tietää palkanmaksukykynsä usein vasta sen jälkeen, kun kuukausi on kulunut. Yrittäjä ei ole tasaista tulovirtaa nauttiva palkansaaja.

Kun tulorekisteriin siirryttiin, yrittäjäjärjestön koostamat kokemukset olivat karmeaa luettavaa: “Järjestelmä on koettu hankalaksi, ja sen aiheuttama työmäärä suhteettomaksi ja kustannuksia kasvattavaksi…on kun pelaisi bingoa meneekö joku läpi vai ei. Olemme pystyneet tekemään tuottavaa työtä tammikuussa ehkä noin 55 prosenttia, loppuaika kuluu rekisteritietojen päivittämiseen ja varmistamiseen menikö joku tieto läpi vai ei.”

Kyseessä oli viranomaisuudistus, jossa ei tunnistettu omia resursseja uudistuksen onnistuneeseen toteuttamiseen eikä yrittäjyyden perusluonnetta. Tuloksena on talousraportoinnin tehostumisen sijaan heikentynyt julkinen talous.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.