Maanantai 20.05.2024
Nimipäivät: Lilja, Karoliina, Lilli

Tuuli:
 
Avatar photo

Juha Reinikainen

Hattulaan-lehden päätoimittaja, media-alan yrittäjä ja urheiluaktiivi.

Äänestystuloksesta vakautta muutoksen keskelle

Virpi Järvisestä tulee Hattulan kirkkoherra. Suora vaali takasi, että nimenomaan seurakuntalaisten ääni tuli eilisessä äänestyksessä kuuluviin. Valinta tietää muutosten ja haasteiden keskellä elävälle seurakunnalle tuttuutta ja vakautta.

Seurakunnat elävät sekä omaa sisäistä että ulkopuolisten tekijöiden muovaamaa muutoksen aikaa. Viime vuonna kirkolliskokous määrävähemmistön turvin kaatoi hallinnonuudistuksen, joka olisi tehnyt kuulumisen johonkin seurakuntayhtymään pakolliseksi jokaiselle seurakunnalle.

Vaikka esitys kaatui, valmistelun taustalla olleet vaikuttimet eivät kadonneet. Varsinkin pienten seurakuntien asemaa ja erityisesti kenttätyötä vapaaehtoisesti valittu yhtymämalli on ainakin paikoin helpottanut. Pienen seurakunnan palkatun henkilöstön on mahdotonta edustaa asiantuntijuutta varsinkin niissä kaikissa vaatimuksissa, jotka liittyvät muuhun kuin hengelliseen elämään. Kirkkoherran työtä ei välttämättä ole pysäköintipaikkojen määrittely, kuten kerran muistan erään kirkon edustajan todenneen.

Hattulassa on vielä omat haasteensa seurakunnan toiminnallisten tilojen suhteen. Uusi kirkkoherra noteerasi nekin eilisessä lyhyessä valintahaastattelussamme, mutta korosti viisaasti sitä, että seinien kohtaloon ei arkinen elämä saa pysähtyä.

Myös seurakunnan väliaikainen toiminta Pappilanniemessä osoittaa kunnan ja seurakunnan kohtalonyhteyden. Tämä yhteys ja tarve yhteiselle toiminnalle oli esillä myös taannoisessa piispantarkastuksessa. Hyviä esimerkkejäkin löytyy Hattulasta.

Myös kunnalliselämä on kuitenkin keskellä uudistusta, jota on luonnehdittu suurimmaksi sitten kuntien perustamisen. Sote- ja maakuntauudistus näkyvät varmasti myös kunnan ja seurakunnan tulevissa tavoissa tehdä yhteistyötä. Kymmenen vuoden kokemuksella Hattulan seurakunnasta Virpi Järvisellä voi olettaa olevan hyvät edellytykset eloon muutoksen keskellä.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.