Sunnuntai 14.04.2024
Nimipäivät: Taito

Tuuli:
 
Avatar photo

Juha Reinikainen

Hattulaan-lehden päätoimittaja, media-alan yrittäjä ja urheiluaktiivi.

Äkkipysäys koettelee yhtenäisyyttä

Ylivoimainen vihollinen koettelee taas kansakuntamme kestokykyä ja meiltä vaaditaan yksimielisyyttä. Tällaiselta asetelmalta ei voinut välttyä, kun tasavallan presidentti vieraili maamme tärkeimpiin sotilallisiin keskittymiin lukeutuvassa Panssariprikaatissa juuri ennen, kuin Suomessakin alettiin toden teolla herätä koronavirusepidemian torjuntaan.

Edelliset sukupolvet vaalivat ideaalia vapaasta kaupasta, vapaasta Euroopasta ja rauhanomaisesta maailmankylästä. Nyt massaturismi yhdistettynä idän jättiläisen Kiinan haluun laajentaa vaikutuspiiriään globaalisti näyttävät vaarallisemman puolensa.

Merkittävä osa ihmisistä täyttää elämyksen- tai mukavuudenhaluaan matkustelemalla ja nauttimalla urheiluviihteestä sekä muusta esittävästä taiteesta. Nyt mikään näistä ei ole mahdollista, kun koronavirus uhkaa rajoittaa matkailua jopa kotimaan sisällä.

Kyseessä on omaa mukavuutta maksimoiva elämäntapa, globaali hälläväliä-kulttuuri, joka on syntynyt ja saavuttanut ajan kuluessa mittasuhteet, joita maapallo ei kestäisi. Nyt tämän kulttuurin äkkipysäys iskee kovaa moniin aloihin, joilla työskenteleviä ei voi syyttää muusta kuin halusta turvata oma ja läheistensä elanto ja pakosta hypätä mukaan liikkuvaan junaan.

Hattulassa on monien muiden kuntien tapaan alettu kartoittaa apua tarjoavia ja tarvitsevia naapuriapu-nimikkeen alla. Monet kotimaiseen sosiaalitoimeen turhautuneet varmasti ajattelevat, että vasta pakon edessäkö näin tapahtuu – että ihan omia kansalaisia huomioidaan!

Koronaepidemiasta nyt pahiten kärsivä Italia on itselleni tärkeä maa. Vuosituhannen vaihteessa löysin opiskelujen jälkeen uuden kipinän kilpaurheiluun juuri Pohjois-Italiasta. Joululoman tienoilla tein laskelmia ja ynnäsin, että muutaman vuoden kotimaan- ja Ruotsin matkailun jälkeen voisimme kenties talvilomalla tai ensi kesänä päästä noihin maisemiin. Matka varattiin ensi kesälle ja nyt mietin tekonurmikentällä lumipyryssä, että se oli yksilötasolla onnekas valinta.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.