Maanantai 25.09.2023
Nimipäivät: Kullervo

Tuuli:
 
Avatar photo

Juha Reinikainen

Hattulaan-lehden päätoimittaja, media-alan yrittäjä ja urheiluaktiivi.

Hattulalaiset rohkeasti mukana vaalikamppailussa

Kevään 2019 eduskuntavaaleista tulee mielenkiintoiset myös hattulalaisittain. Vaikka eduskunnan pääasiallinen tehtävä on olla maan korkein lakia säätävä elin sekä päättää valtion menoista, ei paikallisilta ja aluepoliittisilta sävyiltä ikinä vältytä myöskään eduskuntavaaleissa.

Hämeessä ehdokkaiden keskinäisessä kisassa korostuu usean kaupunkiseudun ristiveto. Vaikka yritystä on ollut, ilmeinen ja suurin puute Hämeenlinnan kaupunkiseudun edustuksessa eduskunnassa on kokoomuksella. Uusia yrittäjiä tilannetta korjaamaan riittää nytkin, mutta valitettavasti ei Hattulasta.

Myöskään keskustan kansanedustajia ei omalta seudultamme nykyään löydy. Tilannetta yrittää korjata toistaiseksi nimettyjen Hämeen keskustaehdokkaiden kuopus, Hattulan puolella työskentelevä yhteyspäällikkö Launo Haapamäki.

Haapamäki on ehtinyt tehdä itseään valtakunnallisestikin tunnetuksi muun muassa tv:n miljonääriohjelmassa ja tuonut Hattulaan esimerkiksi Lego-tapahtuman. Näkyviä poliittisia ulostuloja häneltä vielä odotetaan.

Hämeen vasemmistoliitto sai täyden listan kokoon ajoissa. Mukana on yhden luopumisen seurauksena peräti kaksi hattulalaista. Hanna Jokinen ja Tuomas Nieminen eivät ole säästelleet nahkaansa myöskään kuntapolitiikassa. Pelkästä polemisoinnista ei heidän kohdallaan voi puhua, vaan rohkeasta paikallistason asiapolitiikasta.

Sosialidemokraattien Aarre Lindeman lähtee kisaamaan edustajan paikasta puolueessa, jonka kovin hämäläinen ydin – keskustaoikeistosta poiketen – tulee juuri Hämeenlinnan seudulta. Tai on ainakin tullut. Paikkansa uusimista yrittävän Tarja Filatovin ja paluuta yrittävän Johannes Koskisen keskellä sparraajia ainakin riittää.

Kristillisdemokraateissa myös hyvältä paikallispoliittiselta pohjalta Arkadianmäelle on Hattulasta pyrkimässä Nina Aitola. Väyrysläisessä Seitsemän tähden liikkeessä ehdokkaana puolestaan on aiemmin vasemmistoaktiivina profiloitunut Kimmo Kautio. Paikallisväriä siis kerrakseen.

Siinä missä ehdokaslistojen koostamisessa ja oman vaalipiirin äänikisassa korostuu usein itä–länsi -akseli, käydään eduskunnassa ja edustajuuteen sidoksissa olevassa muussa yhteiskunnallisessa päätöksenteossa taistelua niin sanotulla HHT-akselilla eli etelä–pohjois -suunnassa.

Muun muassa VR:n toimintapolitiikassa eli junien pysähtymättömyydessä Hämeenlinnassa on ollut nähtävissä suoranaista “koulukiusaamisen” makua pääkaupunkiseudun ja pirkanmaalaisten taholta. Kiinnostava kysymys tulevissa vaaleissa on, kuka tai ketkä olisivat niitä edustajia, joilla oikeasti olisi kykyä nostaa Hämeenlinnan seutu tasapuoliseen asemaan myös liikennepolitikassa.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.