Torstai 26.05.2022
Nimipäivät: Minna, Vilma, Miina, Mimmi, Vilhelmiina
Hämeenlinna
Sadekuuroja
10°C
Tuuli: 3 m/s IPI
 

Juha Reinikainen

Hattulaan-lehden päätoimittaja, media-alan yrittäjä ja urheiluaktiivi.

Jaakko Juteinin kunnassa ihmisiä ei nujerreta hallintokiusaamisella

Hattulan kunnanvaltuusto kokoontuu Juteinitalolla, joka on nimetty suomenkielisen kansallisromanttisen kaunokirjallisuuden uranuurtajana pidetyn Jaakko Juteinin mukaan. Juteinia kohtaan esitettiin 1800-luvulla hänen hallintokriittisen ja suomenmielisen tuotantonsa takia suoranaisia häväistyksiä.

Yksi hänen vääräoppiseksi katsottu teoksensa jopa takavarikoitiin ja teoksen painos poltettiin. Kritiikki ja erityisesti viime mainittu tuomio oli Juteinille henkisesti raskas ja vaikka tuomio kumottiin, hän ei enää julkaissut kirjoja tämän jälkeen.

Jälkiviisaasti voi tehdä sellaisen päätelmän, että lahjakkaan kynämiehen ura katkaistiin hallintokiusaamiseen.

Historia osoittaa, että kriittisyys ja toisaalta halu tukahduttaa kriittisyys ovat inhimillisä perusilmiöitä. Maassa, joka on lunastanut itsenäisyytensä ja sanavapautensa kovimman kautta, ei toivoisi enää nykyään törmäävänsä ilmiöihin, jotka ovat selkeitä yrityksiä tukahduttaa toisen sananvapaus.

Näin kuitenkin Hattulassa tapahtuu. Yhteen tällaiseen tekoon on puuttunut eduskunnan oikeusasiamies tänään oikeusasimiehen verkkosivustolla julkaistulla päätöksellään ja tiedotteellaan.

Signaali on selkeä, ja paikallismedian päätoimittajana sekä hallituksen puheenjohtajana voin allekirjoittaa sen: Jaakko Juteinin kunnassa ihmisiä ei nujerreta hallintokiusaamisella. Yhtä selvää pitää olla sen, että julkista huomautusta enempää “maalitetuiksi” eivät joudu myöskään moitittavan päätöksen tehneet ihmiset.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.