Maanantai 27.03.2023
Nimipäivät: Sauli, Saul
Hämeenlinna
Melkein pilvistä
-4°C
Tuuli: 8 m/s ENE
 
Avatar photo

Juha Reinikainen

Hattulaan-lehden päätoimittaja, media-alan yrittäjä ja urheiluaktiivi.

Kappale sotahistoriaa taitavasti talteen

Suomen Puolustusvoimat juhlii tänä vuonna satavuotista olemassaoloaan. Juuri tämän tekstin ilmestymisen aikoihin, 30.5.–4.6., Puolustusvoimat järjestää avoimen ja ilmaisen Maanpuolustus kuuluu kaikille -yleisötapahtuman Senaatintorilla Helsingissä.

Viime vuoden kesäkuussa puolestaan vietettiin Hattulassa Panssaridivisioonan 75-vuotisjuhlaa ja näyttävää kokonaismaanpuolustustapahtumaa, joka oli myös osa Hattulan kunnan Suomi 100 -juhlallisuuksia.

Huhtikuun lopulla oli vuorossa hieno ja onnistunut ulkokatosten vihkiäistilaisuus Panssarimuseon rinnekatosten luona. Oman historian tunteminen ja kunnioittaminen on osa maanpuolustustahdon rakentumista ja ylläpitoa. Panssarimuseosäätiö on vaalinut panssarien historiaa taitavasti ja kehittänyt samalla koko ajan museoaluetta. Säätiöpohjaisuus ja se miten rinnekatoshankkeeseen osallistettiin ihmisiä ja yrityksiä on hyvä esimerkki siitä, miten maanpuolustus Suomessa on koko kansan asia.

Historia myös asettaa monet päivänpolttavat ja ”elämää suuremmat” asiat oikeaan perspektiiviin. Tällä hetkellä elämme muun muassa Puolustusvoimien ansiosta itsenäisessä ja hyvinvoivassa maassa, jossa moni valitus voisi jäädä lausumatta. Puolustusvoimia tarvitaan edelleen. Uhkaksi on nostettu perinteisen sodankäynnin ohelle muun muassa elektroninen sodankäynti, vakoilu ja muut ”näkymättömät” sodankäynnin muodot. Suomen maantieteellinen asemakaan ei silti ole muuttunut, joten Puolustusvoimat kaipaa yhä koko kansan asevelvollisuuden ja kunnon resurssit kaluston ylläpitoon uskottavana.

Museoilla on nykyään takanaan myös ylimmän valtionhallinnon tuki, vakuutti Museoviraston pääjohtaja Juhani Kostet puhuessaan rinnekatosten vihkiäisten yleisölle. Samoin hän nosti puheessaan esiin trendin, jonka mukaan museoita – Vapriikin tapaan – nimetään yhä myyvemmillä nimillä. Parolan Panssarimuseo on itsessään niin kuvaava ja mieliin syöpynyt nimi, että ainakaan itse en lähtisi sitä brändäämään. Mainostoimistojen sloganautomaattien sijaan kehittämisvarat kannattaa jatkossakin suunnata näyttelypuitteiden jalostamiseen.

Kesä on alkamassa ja Panssarimuseon kävijämäärät varmasti taas nousussa. Hattulassa myös kotiseutupuoti avautuu kesään kesäkuun alkaessa ja näin Pyhän Ristin kirkkoon vaeltavilla vierailijoilla on yksi mahdollisuus lisää perehtyä Hattulan osaajiin. Myös Hattula-Seuraa ollaan tiettävästi virittelemässä uuteen lentoon.

Kaikki tämä paikallinen työ nivoutuu loistavasti siihen, että nyt eletään Kulttuuriperinnön eurooppalaista teemavuotta. Museovirasto kertoo, että vuoteen liittyviä tapahtumia on Suomessa huhtikuun puoliväliin mennessä ilmoitettu Museovirastoon jo yli 120 ja kesää kohti määrä kasvaa edelleen.

Itse päiväkodin ja koulun loppumiseen valmistautuvana voin päätellä, että monessa kodissa eletään nyt lakkiaisten ja muiden valmistujaisten alla kiireistä aikaa. Nuorille valmistujille toivon rohkeutta miettiä maailmaa mahdollisuuksien paikkana ja kypsyyttä kunnioittaa myös maata aiemmin rakentaneiden panosta.

Juha Reinikainen

Kirjoittaja on Hattulaan.fi -julkaisun päätoimittaja. Teksti on 31.5. ilmestyvän lehden pääkirjoitus.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.