Maanantai 27.03.2023
Nimipäivät: Sauli, Saul
Hämeenlinna
Melkein pilvistä
-4°C
Tuuli: 8 m/s NE
 
Avatar photo

Juha Reinikainen

Hattulaan-lehden päätoimittaja, media-alan yrittäjä ja urheiluaktiivi.

Kuntapolitiikassa on moni muuttumassa

Hattulan kunnanvaltuustoon valitaan tänä keväänä lukuisia uusia päättäjiä. Ehdokaslistoilta selviää, että varsinkaan demarien ja kokoomuksen valtuutetuista moni ei enää hamua jatkokaudelle. On niitä, jotka luopuvat kunnioitettavan päättäjäkarriäärin jälkeen mutta huolestuttavan paljon myös niitä, jotka olisivat vasta parhaassa yhteiskunnallisen vaikuttamisen iässä.

Koko paikallispolitiikan asema on myös perusteellisesti muuttumassa, mikäli maakuntauudistus ja sote-uudistus läpiviedään suunnitellusti. Maaliskuun alussa hallitus antoi eduskunnalle esityksen uusien maakuntien perustamisesta 1.7.2017 alkaen sekä sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisvastuun siirtämisestä maakunnille vuoden 2019 alusta alkaen.

Erilaiset tietäjät ovat jo ehtineet lausumaan, että kunnat on keksittävä uudelleen. Uusia valtuutettuja valitessa äänestäjä voi miettiä, kannattaako nyt painottaa erilaisia osaamisalueita kuin aikaisemmin. Kuntien päätettäväksi on määrä jäädä erityisesti sivistykseen, koulutukseen, elinkeinopolitiikkaan ja vapaa-aikaan liittyviä asioita.

Uudistuksessa sosiaali- ja terveyspalvelujen kaltaisten elintärkeiden toimintojen jatkuvuuden ja uusiutumisen tasapainon on löydyttävä. Sote-uudistusta on kritisoitu muun muassa siitä, että yhteisiä tietojärjestelmiä ei ehditä luoda uudistukseen liittyvän valinnanvapauden vaatimassa aikataulussa.

Julkishallinnon tietojärjestelmät näyttävät jatkuvasti olevan jonkinlaisessa kriisissä. Asiat saadaan näyttämään siltä kuin niiden halutaan näyttävän, mikäli jarruttaa halutaan. Hätä taas keinot keksii. Väite yhteisten tietojärjestelmien aikatauluvaikeuksista selkokielellä kirjoitettuna tarkoittaa, että mikään yritys ei pysty puolessatoista vuodessa vaadittavaan tietotekniseen ponnistukseen: luomaan yhteisesti luettavissa ja päivitettävissä olevaa potilastietopankkia johon olisi pääsy peräti koko Suomesta.

Yhä uudestaan siis joudumme hämmästelemään tarinoita siitä, että monella toimialalla käytetään jopa maailmanlaajuisesti keskenään kommunikoivia tietojärjestelmiä. Eiköhän vastaavaan siis pystytä Hangon ja Utsjoenkin välillä.

Uusilta valtuutetuilta vaaditaan joka tapauksessa paljon. Hattulassa eletään melkoisessa epävarmuudessa, kun sote-yhteisyrityksen yrityskumppanin valinnasta on vireillä valitus markkinaoikeudessa. Tontti yritykselle jo myytiin eli usko siihen, että suunnitelmat toteutuvat, on aivan oikein suuri.

Murroskauden valtuutetuilta vaaditaan kykyä mukautua uusiin vaatimuksiin. Lisäksi vaaditaan varmasti jonkinlaista kykyä puolustaa Hattulan omia ratkaisuja ja vielä niin, että yhteistyösuhteita maakuntaan ei vaaranneta.

On siinä työsarkaa vapaaehtoisesti kuntalaisten asioita hoitavalle päättäjälle. Ja miettimistä lipuketta uurnaan pudottavalle äänestäjälle.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.