Tiistai 26.09.2023
Nimipäivät: Kuisma

Tuuli:
 
Avatar photo

Juha Reinikainen

Hattulaan-lehden päätoimittaja, media-alan yrittäjä ja urheiluaktiivi.

Kymmenes vuosikerta käyntiin harrastaen

Sateisenkin talven keskellä ainakin jotkut jaksavat harrastaa. Harrastajille on tarjolla Hattulassa paljon järjestettyä toimintaa, mutta myös omatoimiliikkujan mahdollisuudet ovat hyvät. Niitä esittelevät tammikuun lehdessä Hattulan kunnan työntekijät Mareena Laine ja Aino Linnaketo-Joutvuo, jotka rohkaisevat käyttämään myös seudun uutta liikuntatilojen varausjärjestelmää.

Suomalaisten suosituimmaksi harrastukseksi on mitattu milloin kuntosalilla käynti, milloin perinteinen luontoliikunta. Niin liikunnallisten kuin enemmän aivoja aktivoivienkin harrastusten positiiviset vaikutukset on todettu monissa tutkimuksissa. Viime vuoden viimeisessä lehdessä käsittelimme muun muassa sitä, paljonko liikkumattomuus maksaa. Jos valitaan toinen näkökulma, niin liikkujat ja liikuttajat siinä kuin muutkin harrastajat ansaitsevat yhteiskunnalle rahaa.

Yhdistystoiminnassa vetovastuu vaihtui Hattulan Yrittäjät ry:ssä, joka on pitänyt pk-yrittäjien asiaa näkyvästi pinnalla viime vuodet. Harrastus se on yhdistystoimintakin ja tämäkin harrastus on jäsentensä kannalta erittäin tärkeä. Toivotaan uudelle puheenjohtajalle Reeta Muttoselle hyvää lähtöä ja koko puheenjohtajakautta.

4H-toiminta tarjoaa monelle hyvän ja itsenäiseen tekemiseen rohkaisevan harrastusympäristön. Hattulalainen 4H:n toiminnanjohtaja Pirjo Seulamo palkittiin työstään Suomen Valkoisen Ruusun I luokan mitalilla kultaristein. Seulamo kertoo lehtemme haastattelussa, että tekemällä ja toimimalla oppimisen suosio tulee varmasti kasvamaan tulevaisuudessa.

Kun hyvinvointialueet vuodenvaihteessa aloittivat työnsä, koskee ainakin kunnallinen päätöksenteko jatkossa yhä enemmän edellä mainittuja asioita: harrastus- ja yhdistystoiminnan puitteita ja kuntayhteistyötä, paikallisen yrittäjyyden edellytyksiä, nuorison hyvinvointia. Hattulaan.fi-lehti alkoi ilmestyä vuonna 2014 ja aloitamme nyt kymmenennen vuosikertamme numerolla, jossa esitellään harrastustoimintaa.

Vuonna 2014 ei ollut hyvinvointialueita, mutta lehden kenties ensimmäisessä toimitetussa jutussa Markku Peltonen haastatteli nykyäänkin liikunta- ja vapaa-aika-päällikkönä toimivaa Jari Salmelaa. Salmela muun muassa totesi, että liikunta- ja nuorisotyö on kunnalle halpaa, ennaltaehkäisevää terveydenhoitoa. Elämän perustotuudet eivät siis ole mainittavasti muuttuneet hallintouudistuksista huolimatta.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.