Sunnuntai 03.12.2023
Nimipäivät: Meri, Vellamo

Tuuli:
 
Avatar photo

Juha Reinikainen

Hattulaan-lehden päätoimittaja, media-alan yrittäjä ja urheiluaktiivi.

Maakuntauudistus ei vapauta vastuusta

Maakuntauudistuksen kaavaillaan siirtävän nykyisiä kuntien tehtäviä valtiolle lähes 18 miljardilla eurolla. Maakunta- ja sote-uudistuksen mahdollisesti toteutuessa muun muassa sosiaali- ja terveydenhuollon päätösvalta karsittaisiin kunnilta.

Hattula haluaa ymmärrettävästi turvata terveydenhuollon aseman paikallispalveluna jatkossakin. Uudistukset eivät siis ainakaan vapauta vastuusta, vaan velvoittavat nykyisiä päättäjiä siihen, että asetelmat uudistuksen toteutuessa ovat parhaat mahdolliset.

Lähtökohdat näyttävät hyviltä. Hattulassa aloitteellisuutta uudistumiseen ovat esittäneet jopa yksittäiset valtuustoryhmät ja kunnassa on valmistauduttu ennemminkin pilotoimaan uusia sote-käytäntöjä kuin ryhdytty vänkäämään puolustusasemissa.

Kunta- ja uudistusministerin terveiset viime viikon Hämeen-vierailulla olivat, että tulevaisuudessa pärjäävät ne kunnat, jotka kykenevät yhteistyöhön maakunnan kanssa. Hattulalla on ainakin ollut hyvä edustus maakunnallisessa sote-ryhmässä ja mukana rakentaen muutokseenkin on varmasti helpompi sopeutua.

Juteinikeskuksen valmistuttua huomio sopii kääntää uusiutuvan energian tapaisiin uusiin mittaviin kehityshankkeisiin elinkeinosektorilla. Elinkeinojen kehittäminen ei voi olla kovin väärin missään länsimaisessa hallintomallissa. Kuntiin jää joka tapauksessa ainakin koulutus, kehittäminen ja kaavoitus.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.