Perjantai 03.02.2023
Nimipäivät: Valo
Hämeenlinna
Melkein pilvistä
-6°C
Tuuli: 4 m/s N
 
Avatar photo

Juha Reinikainen

Hattulaan-lehden päätoimittaja, media-alan yrittäjä ja urheiluaktiivi.

Marraskuussa tehtiin tulevaisuutta

Marraskuu on Hattulassa kulunut monin tavoin tulevaisuutta rakentaen. Seurakuntavaaleissa valittiin päättäjät seuraavaksi nelivuotiskaudeksi ja heillä on edessään muun muassa haastava pohdinta siitä, missä seurakunnan fyysiset toimitilat tulevaisuudessa ovat. Vanha seurakuntatalo purettiin korjauskelvottomaksi määriteltynä nopeasti maan tasalle ja jäljellä siitä ovat enää muistot.

Todellinen merkkipaalu oli terveysaseman urakkasopimusten allekirjoitus ja peruskiven muuraustilaisuus. Valtakunnallisen sote-veivauksen keskelläkin Hattulan päättäjät ovat vieneet hanketta eteenpäin määrätietoisesti mutta myös maakunnallisia näkökantoja kuunnellen.

Tosiasia on, että jos Hattula olisi jumiutunut odottamaan sote-lainsäädäntöä ja sen toimeenpanon alueellisia tulkintoja, paikallisen terveydenhuollon toimitilat olisivat pian olleet samanlainen murheenkryyni kuin vanha, sisäilmaongelmainen seurakuntakeskus. Nyt hattulalaisilla on edessä enää runsaan vuoden odotus ja sen jälkeen uusi terveyskeskus on käytössä.

Marraskuun lehdestä löytyy juttua myös Hämeenlinnan Ahvenistolle rakennettavasta uudesta sairaalasta, jonka veturina toimii sairaanhoitopiirin kuntayhtymä. Tiloihin on määrä saada alueellisen julkisen terveydenhuollon lisäksi lukuisia muita toimijoita, kuten tekonivelsairaala Coxa.

Sairaalan suunnittelun on kuitenkin tiedotettu kestävän vuoteen 2020 ja käytössä uusi sairaala olisi vasta vuonna 2024. Myös maakuntaa voi kiitellä rohkeasta etunojasta. Peruspalvelut ja väestön ikääntyessä erityisesti toimivat terveydenhuollon palvelut ovat yksi tapa kilpailla asukkaista.

Kaikki nämä palvelut ja uudet seinät vaativat tietysti rahoituksensa. Julkisten palvelujen uusinvestoinnit tietävät kuntien velkaantumista ja velkaa lyhennetään sekä nykyiset ja tulevat palvelut rahoitetaan käymällä yritysten ja kuntalaisten kukkarolla.

Hattula on huolehtinut tilastojen valossa työllisyydestä hyvin ja marraskuu on ollut myös yrittäjyyden ja yrittäjäjuhlien kuukausi. Hattulassa toimivalle yritykselle mikään ei ole mahdotonta, sen todisti Inkalan kartanon Leila Ylitalon valinta Hämeenlinnan vuoden yrittäjäksi. Toisaalta Hattulan Vuoden yrittäjät Markus ja Sanna-Kaisa Lehto toimivat Hämeenlinnassa ja noin 50 kilometrin säteellä kaupungista.

Verotuksen kipurajalla aletaan Hattulassakin jo olla, kuten kävi ilmi kunnanvaltuuston käymässä tulisessa debatissa marraskuussa.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.