Sunnuntai 03.12.2023
Nimipäivät: Meri, Vellamo

Tuuli:
 
Avatar photo

Juha Reinikainen

Hattulaan-lehden päätoimittaja, media-alan yrittäjä ja urheiluaktiivi.

Matkailua kehitettävä nykyistä järjestelmällisemmin

Onpa outo otsikko. Kukaanhan ei lähde matkalle etsimään järjestelmiä vaan elämyksiä. Matkailussa ennemminkin hullunrohkeat visiot ja ideat takaavat sykähdyttävän kokemuksen. Ehkä näinkin, mutta väitetään vielä tätäkin vastaan: suurten elämysten toteuttamiseen tarvitaan yhteistyötä ja järjestelmällisyyttä.

Mikä on Hattulan ja koko Hämeen matkailun suuri seikkailu? Mikä se on ollut lähivuosina? Omaan mieleen päällimmäisenä tulee rytinällä lanseerattu Kantolan tapahtumapuisto ja AC/DC viime kesältä. Toinen merkkitapaus lienee Evolla vietettävä Roihu-partioleiri. Suurimman muistijäljen toistaiseksi on jättänyt vuosikymmenen takainen Suuri Seikkailu tv-ohjelma kaikkine siihen liittyneine oheistapahtumineen. Valitusta ja kritiikkiä kuului tuolloinkin, mutta aika moni muistelee silti noita aikoja seudullisen matkailun kulta-aikana.

Hattula ei ole suurehko tai keskisuuri kaupunki eikä kaupungin kyljessä sijaitsevana toisaalta myöskään pelkkä maaseututaajama jonka kaltaisissa itse olen enimmät työvuoteni viettänyt. Halu itsenäisyyteen ja kyky sen mukaiseen toimintaan näkyy myös useissa paikallisissa matkailuyrityksissä. Laatu ja tekemisen taso, sikäli kuin meikäläinen niistä jotain ymmärtää, kestää vertailun.

Väitetään, että Hämeessä ollaan totuttu kulkemaan jalat maassa ja tervehtimään naapuria kolmenkymmenen vuoden paikkakunnalla asumisen jälkeen. Itsellisyys on kuitenkin hyve, jos se ennen kaikkea muuta nähdään velvollisuudeksi kehittää omaa toimintaa.

Kunta on näinä aikoina, markkinatalouden mataessa, vahva toimija myös yritystoiminnan kannalta. Kunnan kädenojennus yrittäjille, syksyllä järjestettävä Yrittäjäilta, toivottavasti nousee foorumiksi, jossa pystytään esittämään myös epärealistisen suuria tai epärealistisen hyvää yhteistoimintaa vaativia ideoita.

Hattulan vapaa-ajan ja matkailun kentälle on saatu tänä kesänä uusi toimija Lepaan kartanon siirryttyä yrittäjävetoiseksi. Ollaan kaikki varmistamassa, että myös näiden yrittäjien ideat saavat happea ja kannustusta. Ja uskalletaan suunnitella suuria.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.