Sunnuntai 14.04.2024
Nimipäivät: Taito

Tuuli:
 
Avatar photo

Juha Reinikainen

Hattulaan-lehden päätoimittaja, media-alan yrittäjä ja urheiluaktiivi.

Muuttuneina kohti normaalia

Toukokuun Hattulaan-lehti ilmestyy koulujen viimeisellä työviikolla. Kun isommat kokoontumiset yhä on kielletty, jää yksi ikäluokka ylioppilaita ja ammattiin valmistuvia vaille normaalia juhlintaa.

Odottava ja osin pelokaskin hiljaisuus on koronaviruksen ehkäisyyn liittyvien toimien takia vallinnut maassa jo kuukausia. Sairastumisen pelon lisäksi mieltä painaa huoli toimeentulosta ja täysin oikeutettua mielestäni on tuntea pahaa mieltä myös esimerkiksi siitä, että normaalit keväiset juhlarituaalit nyt puuttuvat.

Onko järkeä tehdä lehteä näissä oloissa, on yksi kysymys johon toistaiseksi olen vastannut myöntävästi. Hattulassa ei toukokuunkaan aikana ole vaivuttu täyteen toivottomuuteen, mistä kiitokset kaikille yhteistyökumppaneillemme; jokaiselle haastatteluun uskaltautuneelle tai sisältöjä ja ilmoituksia toimittaneelle.

Suurinta kunnioitusta tunnen niitä päättäjiä ja terveydenhuollon ammattilaisia kohtaan, joille epidemia on tietänyt ympärivuorokautista valmiustilaa ja kykyä kävellä joka aamu tietämättömyyden pimeään käytävään.

Sympatialla mietin niitä ahkeria tekijöitä, joilta rajoitukset ovat vieneet kokonaan mahdollisuuden työskennellä ja toimeentulon. Kevään juhlien puuttuminen esimerkiksi tietää peruuntuneita tilavarauksia, myymättä jääviä juhlaherkkuja, kukkia, juhlavaatteita ja lahjoja. Voittajia ei tilanteessa juuri ole.

Rutiinit, kuten onneksi taas pian käynnistyvä harrastustoiminta, auttavat kaaoksenkin keskellä jäsentämään elämää. Valtiovalta ja kunnat ovat rahkeidensa mukaan auttaneet yrityksiä ja järjestöjä, mutta monien alojen lähes täydellisen pysähtymisen kustannuksia saattaa olla mahdotonta niin arvioida kuin korvatakin.

Kesäksi elämä on palaamassa rajoitusten suhteen normaalimmaksi ainakin sillä tiedolla mikä tätä kirjoittaessa on vallalla. Väitän, että kukaan meistä ei ole henkisesti täysin sama tyyppi kuin ennen maaliskuuta. Olemmehan nähneet oman pienuutemme ja pelkomme tuntemattoman uhan alla.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.