Tiistai 19.03.2024
Nimipäivät: Juuso, Josefiina, Joosef, Jooseppi

Tuuli:
 
Avatar photo

Juha Reinikainen

Hattulaan-lehden päätoimittaja, media-alan yrittäjä ja urheiluaktiivi.

Onko pk-yrittäjyys pysyvä voimavara?

Kriisinkin keskellä jotkut pysyvät rutiineissaan ja jaksavat vieläpä kannustaa muita. Loppusyksyn vakiouutisia vuodesta toiseen ovat paikalliset Vuoden yrittäjien palkitsemiset. Vaikka Hattulassakaan ei tänä vuonna järjestetä yrittäjäjuhlaa, tunnustus paikalliselle yrittäjälle silti jaetaan. Onnittelut Maria Rengolle myös Hattulaan.fi:n puolesta.

Hattulan palkitun yrittäjän haastattelun pääset lukemaan tältä sivustolta. Sanoma on yrittäjämäisen positiivinen mutta tosiasiat tunnustava: korona vaikuttaa suoraan yritysten ja yrittäjien tulovirtaan.

Julkisen vallan edustajat ovat taas rientäneet kilvan julkisuuteen kertomaan, mitä kaikkea ihmisille jaetaan ensi vuoden budjetista. En ole yhdessäkään lauseessa huomannut kiitosta yrittäjille, jotka työllistävät ja tuovat valtion kassaan niitä jakokelpoisia tuloja monina veroina.

Tunnelma paikallista yrityskenttää kuunnellessa tuntuu olevan, että pk-yrittäjyys ja pk-yrittäjä ei ole loputon voimavara, jota voi verottaa kriisiaikoinakin kuten normaaliaikoina.

Yrittäjäjärjestöt ovat tehneet paljon vaikuttaakseen julkiseen päätöksentekoon koronan aiheuttaman poikkeustilan aikana. Silti moni yritys ja yrittäjä ihmettelee, eikö esimerkiksi yrittäjän itse maksamien työeläkevakuutusmaksujen maksua ole mahdollista lykätä ilman, että maksut kasaantuvat.

Pk-yrityksissä lasketaan nyt jokainen satalappunen äärimmäisen tarkasti samalla, kun pepunheiluttajille jaetaan julkisista varoista harkinnanvaraisesti satojentuhansien eurojen valtiontukia.

Hattulan kunnallisessa elämässä haetaan uusia tuulia virkojen ja ihmisten uudelleenjärjestelyillä. Organisaation päivittäminen sinänsä voi olla toimintaa piristävä toimintapa, kunhan ”henkilöstörallista” eli ihmisten vaihtumisesta liian tiuhaan tahtiin päästäisiin kunnassa eroon. Tehtävässään jo aloittaneen hyvinvointijohtaja Kati Honkasen ja marraskuun alussa aloittavan Kari Uusitalon haastattelut löytyvät jo verkkosivustoltamme.

Uusitalo nostaa esiin 1990-luvun laman vaikutuksen omaan työuraansa. Laman opetukset itsekin aikanaan kokeneena tuntuu yrittäjänä ja kuitenkin työelämässä kiinni olevana ikävältä valittaa veroista ja maksuista.

Niukkuuden maailmassa on vaikeaa vaatia ja osoittaa ”oikeita” ratkaisuja, kun toiset räpistelevät liiallisten yhteiskunnallisten velvoitteiden keskellä ja jotkut ovat varttumassa ehkä toivottomalta näyttävien elämännäkymien keskellä kohti aikataulutonta tulevaisuutta, joka ei tarjoa kunnon jalansijaa työelämässä eikä kiinnittymispintaa yhteiskuntaan.

Kannattaa kaikesta huolimatta pitää paikallisen yrittäjyyden lippua korkealla. Juuri paikallinen yritys voi olla paikallisen nuoren luontevin tapa saada ensimmäiset kokemukset työelämästä ja tuntea, että maailma tarvitsee juuri häntä.

Asioita ei välttämättä tarvitse kierrättää keskuskonttoriin, pääkaupunkiin tai pahimmillaan Atlantin taakse päätettäväksi vaan suomalaisella pk-yrittäjällä ja yrityksellä on usein toimipaikka, jonne voi kävellä kysymään omia mahdollisuuksiaan oikealta ihmiseltä.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.