Perjantai 19.04.2024
Nimipäivät: Pilvi, Pälvi

Tuuli:
 
Avatar photo

Juha Reinikainen

Hattulaan-lehden päätoimittaja, media-alan yrittäjä ja urheiluaktiivi.

Pienet suuret teot muuttavat maailmaa

Tuskin ehdittiin koronarajoitukset purkaa, kun niitä taas ollaan ottamassa takaisin käyttöön. Maailma tuntui taas käynnistyneen elo–syyskuussa mutta nyt etäopetus on jälleen arkipäivää myös yhdessä Hattulan kouluista.

Sen verran ehdittiin palata normaaliin, että suomalaisen yritteliäisyyden ja arkipäiväisen yhdessä tekemisen voi todeta säilyneen hengissä. Taistelutahto ei ole kadonnut koronapiilottelun aikana. Hattulassa saatiin tapahtumat käyntiin ja pystyttiin iloitsemaan pienistä hyvistä teoista, kuten apteekin vilpittömästä auttamisen ilosta urheilua ja paikallista turnaustoimintaa kohtaan.

Teollisuuden rakennemuutos on ollut alkusyksystä raju. Paikkakuntiensa ehdottomat maamerkit, kuten paperitehtaat ja öljyjalostamot saavat lapun luukulle toisaalla Suomessa. Asiantuntijat ovat varoittaneet koronan vaikutusten näkyvän syksyllä myös pk-yritysten vaikeuksina.

Monella alalla kaikki oli ennen koronaa rakennettu jatkuvan kasvun varaan. Vain maailman tai vähintään Suomen suurin ja paras kelpasi. Joka maailmankolkkaan piti päästä heti ja halvalla. Skaalautuminen yhtäkkiä pienemmäksi voi olla vaikeaa tai mahdotonta, jos yritys on investoinut lainarahalla laajentumiseen. Koronan hoito ei näytä rajoittuvan ensiavuksi vaan kestävyyslajiksi jossa mitataan yritysten, kuluttajien, julkisen sektorin ja rahoittajien yhteistyökyky.

Kaikki ovat lopulta riippuvaisia toisistaan. Jos yritykset kaatuvat yksi toisensa jälkeen, kuluttajilla ei ole haluamiaan palveluja, ihmisillä ei työpaikkoja eikä tuloja ja sen jälkeen julkinenkin sektori romahtaa verotulojen puutteeseen. Kuulostaa mahdottomalta, mutta ei tarvitse kuin miettiä, millaiseen rappioon muun muassa isot osat Yhdysvaltain ennen mahtavista autoteollisuuskaupungeista ovat paikallisen teollisuuden romahtamisen jälkeen vaipuneet.

Monella ei ole paluuta entiseen itsestä riippumattomista syistä. Kaiken keskellä toivonrippeitä voi etsiä juuri tekstin alussa mainituista pienistä suurista teoista. Kannustaminen ja missä tahansa säännöllisessä päivittäisessä toiminnassa mukana pysyminen edustavat kulttuuria joka on säilyttämisen arvoista riippumatta taloudellisesta viitekehyksestä.

Taloudellista arsenaalia ei ehkä voi viritellä koronan jälkeiseen aikaan vaan tulemme elämään taloudellisesti vaatimattomampaa elämää koronan muokatessa elintapojamme pysyvästi.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.