Tiistai 16.08.2022
Nimipäivät: Aulis
Hämeenlinna
Selkeää
26°C
Tuuli: 4 m/s IEI
 

Juha Reinikainen

Hattulaan-lehden päätoimittaja, media-alan yrittäjä ja urheiluaktiivi.

Presidenttikin patistaa koronakuriin

Koronakriisin kotimaisittain painavimmat äänenpainot kuultiin tämän viikon alussa, kun Tasavallan presidentti Sauli Niinistö muistutti kirjoituksessaan, että jokainen meistä on paljon vartija.

Itsekuri ei ole kärsimystä – se pelastaa kärsimyksiltä. Vaikka ei vallanpitäjän sylikoirana haluaisikaan esiintyä, on presidentin sanoissa nyt järkeä. Voimme Kanta-Hämeessä vieläkin omalla toiminnallamme vaikuttaa siihen, ettei maakuntaan täydy julistaa samanlaista lähes täyssulkua kuin pääkaupunkiseudulle.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori kertoi tiistaina tiedotustilaisuudessaan, että järeämpiä toimia tarvitaan, koska aiemmat rajoitustoimet eivät ole auttaneet estämään tartuntamäärän kasvua.

Kanta-Hämeessä tietoa on välittänyt maakunnallinen koronanyrkki. Täysi kiitos nyrkille siitä, että kaltaisemme, isoihin konserneihin kuulumattomatkin mediat on pidetty asioista ajan tasalla. Tiedotusvälineiden kannalta eletään mielestäni edelleen aikoja, jolloin valmiuslain kaltainen tärkeiden viranomaistiedotteiden välitysvelvollisuus on voimassa.

Parolassakin on asetettu yksi koululuokka karanteeniin joten korona ei ole vain muiden ongelma. Hengityssuojainten käyttö julkisissa tiloissa on toistaiseksi suositus, pian siitä saattaa tulla pakko.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin tiedoista selviää, että tiistaihin 24.11. mennnessä Kanta-Hämeen alueella on todettu jo yhteensä 401 COVID-19-tartuntaa. ”Kanta-Hämeen asukkaiden tartuntalukujen kasvu oli vähäistä huhtikuusta lähtien, mutta syyskuun alkupuolella tartuntojen määrä nousi nopeasti yli THL:n määrittelemän kiihtymisvaiheen rajan”, KHSHP:n verkkosivuilla kerrotaan.

Kun kouluissa ja lasten harrastuksissa vielä pääsee käymään, viisainta olisi mielestäni edelleen jalostaa lapsia ja nuoria etäopintojen ja etäharrastamisen käytäntöihin. Keväinen ”pudotus” etäopiskeluun kärjisti ja loi uusia ongelmatilanteita niille, joiden valmius adaptoitua muuttuneeseen tilanteeseen oli huono. Samoja virheitä ei kannata toistaa.

Edellinen viisaus koskee myös jo seuraavaa koronan ”rauhallisempaa” vaihetta. Esimerkiksi lentoja pahimmille korona-alueille ei kannata aloittaa heti kun viruksen leviämistahti alkaa hidastua. Itsekuri ei tässä tapauksessa ole kärsimystä vaan se pelastaa kärsimyksiltä, sanoo kesälle suunnitellun Italian-matkansa peruuntumista yhä harmitteleva kolumnisti.

Kannattaa totutella ajatukseen, että joudumme jatkossa elämään vaativammissa olosuhteissa kuin aiemmin.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.