Tiistai 26.09.2023
Nimipäivät: Kuisma

Tuuli:
 
Avatar photo

Juha Reinikainen

Hattulaan-lehden päätoimittaja, media-alan yrittäjä ja urheiluaktiivi.

Sivistyksen ryöstövoudit murskaamassa Jaakko Juteinin kunnan koulutusperintöä

Hattulan kurjistamistyöyhmän eiliset esitykset ovat herättäneet ansaittua polemiikkia. Kunnanviisaat ovat suuressa säästöinnossaan murskaamassa sivistyskunnan lukio-opetuksen ja siirtämässä päivähoidon markkinavoimille.

Nykyinen kunnanhallitus, joka tällä vaalikaudella ansiokkaasti on vaalinut kunnan menneisyyttä ainakin laattojen paljastamisen ja kuntahistorian juhlimisen merkeissä, uhkaa perata kunnan tulevat menestymisen edellytykset.

Lukio on juuri linjannut tulevia painopisteitään oppilaiden kiinnostuksen pohjalta. Nämä linjaukset olivat yllättäviä; ei viihteellisyyttä tai yleensä oppilaiden kosiskeluksi miellettäviä painotuksia, vaan asiapohjaisuutta kuten taloutta ja teknologiaa.

Paikallinen lukio on myös pärjännyt seudullisessa vertailussa hyvin, mikä tarkoittaa kuntalaisten kannalta erinomaista verovarojen käyttöä: paremmat arvosanat ovat askel parempaan tulevaisuuteen jatko-opintopaikoista ja tulevasta työllistymisestä kilpailtaessa.

Lue lisää: Parolan lukio suuntaa opetustaan talouteen, teknologiaan ja yhteiskunnallisille aloille.

Kunnallisessa päivähoidossa ollaan myös oltu varhaiskasvatuksen kehittämisen ajan hermolla, tästä esimerkkinä avointen ja innovatiivisten oppimisympäristöjen kehittämiseen tähtäävä InnoVaka -hanke, jossa rahoittajana on Opetushallitus ja yhteistyökumppanina Hämeen Ammattikorkeakoulu.

Lue lisää: InnoVaka pyrkii tekemään Hattulan varhaiskasvatuksesta entistä parempaa

InnoVaka -hanke on lisäksi saamassa jatkoa, kun oppimisympäristöjen kehittäminen laajenee päiväkodin sisätiloista piha-alueelle. InnoVaka 2 –hankkeen tavoitteena on luoda pedagogisesti toimiva ja turvallinen, lasten osallisuutta, liikuntaa, leikkiä, tutkimista ja kokeiluja tukeva piha-alue, joka tarjoaa monipuolisia elämyksiä ja tukee lasten kulttuurin ja taiteen toteutumista.

Juteinikeskuksessa avoimia oppimisympäristöjä jo hyödynnetään, eikä säästöehdotuksissa onneksi mainita alakouluverkon karsimista. Miksi sitten hyviä tuloksia tekevä lukio? Onko syynä ennen kaikkea Parolan kampukseksikin nimetyn rakennusmassan kiistaton kunnostustarve vai mikä, tullee varmasti esiin asian ympärillä käytävässä keskustelussa ennen päätöksentekoa.

Arvon mekin ansaitsemme, lukee Juteinin patsaassa Juteinitalon edessä. Nykyiset päätöksentekijät näyttävät lausuvan mieluummin: Meidän jälkeemme vedenpaisumus. Kuntalaisilla on vanhan sanonnan mukaan sellaiset päättäjät kuin he ansaitsevat.

Nyt on aika käyttää äänestäjiltä saatua mandaattia, jos rohkeutta ja sivistystahtoa kunnasta vielä löytyy. Säästöjen varjolla ollaan muuten murskaamassa ryöstövoutimaiseen tapaan jopa kunnan ominta perusluonnetta, sivistystä ja samalla vielä syntymättömienkin sukupolvien pärjäämisen edellytyksiä.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.