Maanantai 27.03.2023
Nimipäivät: Sauli, Saul
Hämeenlinna
Melkein pilvistä
-4°C
Tuuli: 8 m/s ENE
 
Avatar photo

Juha Reinikainen

Hattulaan-lehden päätoimittaja, media-alan yrittäjä ja urheiluaktiivi.

Valtuustoon myös luistelu-uraa pitkin

Kunnallisvaalien aamuna eräs kansanedustaja päivitti Facebook-statukseensa, että Hämeenlinnan kaupunginvaltuustoon on yleensä menty ostamalla etusivun mainospaikka maakuntalehdestä. Näin taisi tänä vuonna käydäkin. Tosin tällaisen julkisuusinvestoinnin tekevällä on yleensä jo melko hyvä tuntuma siitä, että valtuustopaikka on muutenkin realistinen.

Hattulassa ehdokkaita on kuntavaaleissa niin rajallinen määrä, että onnistuin ennen vaaleja tavoittamaan suurimman osan ehdokkaista henkilökohtaisesti. Yritimme lähilehdessä muutenkin tehdä omasta vaalinäyttämöstämme mahdollisimman tasapuolisen, niin kuin sitoutumattoman lehden kuuluukin.

Vaalit oli iso asia vasta kolme vuotta täyttäneelle lehdelle. Kaikki puolueet tulivat haastatelluiksi sekä helmi- että maaliskuun lehtiimme ja lopulta kaikki puolueet olivat näkyvillä myös lehti-ilmoituksen kautta. Suurin osa henkilökohtaisen lehti-ilmoituksen tai lehti- ja verkkoilmoituksen  laittaneista tuli valituksi valtuustoon.

Valituksi tuli silti myös moni, joka kertoi keskittyvänsä some-markkinointiin tai luottavansa yhteisilmoituksen voimaan. Kun on seurannut sekä Facebookin Hattula-ryhmää että muitakin medioita, oma johtopäätökseni on, että valituksi tuli 35 tavalla tai toisella yhteiskunnallisesti aktiivista ihmistä, joista monella on halua verkostoitua ja ottaa huomioon erilaiset julkisuuskanavat eli hahmottaa kokonaisuus. Sen paremmin some kuin lehdistökään ei Hattulan kokoisessa kunnassa yksin vie valtuustoon vaan vaaditaan myös tekoja. Puhetaidolla eli retoriikalla voi edistää omaa asiaansa, mutta Hämeessä valtuustoon voi vielä vuonna 2017 tulla valituksi tekemällä töitä muiden eteen, kuten auraamalla luistelu-uran järven jäälle.

Teot puhuvat. Olen iloinen, että taakse jääneellä valtuustokaudella isoa vastuuta kantaneista päättäjistä moni pääsi jatkoon. Yhtä ilahduttavaa on, että päättäjien joukkoon nousi kritiikkiäkin esittäneitä uusia kasvoja. Mielenkiinnolla odotan, miten tulokkaiden lupaukset räväkämmästä keskustelusta toteutuvat käytännössä. Nyt on käsillä aika, jolloin virkamiehistö ja kokeneemmat päättäjät perinteisesti kertovat ”valikoituja totuuksia” siitä, mikä luottamushenkilön ja varsinkin tulokkaan rooli kunnallisessa nokkimisjärjestyksessä on.

Vaikka sote- ja maakuntauudistus sekä uuden kunnanjohtajan valinta nyt painavat päälle, kannattaa valtuutettujen mielestäni yrittää säilyttää oma profiilinsa eikä yrittää muuttua osaksi päättäjämassaa. Ihmiset kiinnostavat ja yhteistä päätöksentekoa hahmotetaan myös yksittäisten päättäjien henkilökohtaisten ajatusten kautta. Nykymaailmassa lehti yrittää siinä olla rikka rokassa, eikä myöskään se ainoa ja ”virallinen” totuudenjakokanava.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.